15'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Τεμάχια: 1 μέτριο μπολΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε την ταραμοσαλάτα, αρχικά βάζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα και τις σκεπάζουμε με κρύο νερό.
- Τις βάζουμε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις ελέγχουμε τρυπώντας τες με ένα καλαμάκι για σουβλάκι ή με ένα λεπτό μαχαίρι - είναι έτοιμες όταν τις διαπερνά με ευκολία.
- Τις σουρώνουμε και, όταν κρυώσουν τόσο ώστε να μπορέσουμε να τις πιάσουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με το πρες πουρέ ή στο μύλο λαχανικών.
- Μπορούμε να τις λιώσουμε με το πιρούνι - έτσι ο πουρές θα είναι πιο χοντρολιωμένος (με κομμάτια).
- Ενώνουμε τον πουρέ όσο είναι ζεστός με το λάδι, το πιπέρι και τον άνηθο.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τον ταραμά, το χυμό λεμονιού και 100 γρ. χλιαρό νερό.
- Ανακατεύουμε καλά (προτιμότερο με σύρμα για να μη μείνουν σβόλοι) μέχρι να διαλυθεί ο ταραμάς.
- Ενώνουμε τον πουρέ με το μείγμα του ταραμά ανακατεύοντας καλά.
- Δοκιμάζουμε και, αν θέλουμε, προσθέτουμε περισσότερο ταραμά (διαλυμένο σε λίγο νερό και χυμό λεμονιού).
Μυστικά
Η ποσότητα ταραμά που χρησιμοποιούμε είναι αρκετή ώστε να είναι αρκούντως αισθητή η γεύση του, όμως καλό είναι να δοκιμάσουμε και να προσαρμόσουμε τις ποσότητες σύμφωνα με το γούστο μας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 95.