40' προετοιμασία
45' ψήσιμο
45' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'

Υλικά

Κομμάτια: 6-8

Για τη βάση

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Για την βάση

  1. Για την τάρτα με κολοκύθα και κατίκι ξεκινάμε με τη βάση και αλείφουμε 1 ταρτιέρα διαμέτρου 26 - 28 εκ. με το ελαιόλαδο.
  2. Απλώνουμε το φύλλο ζύμης στην ταρτιέρα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
  3. Την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη.
  4. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 45 λεπτά.
  5. Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο, ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Για τη γέμιση

  1. Εν τω μεταξύ, βάζουμε την τριμμένη κολοκύθα σε ένα τρυπητό, την αλατίζουμε και την αφήνουμε να στραγγίξει τα υγρά της για 30 λεπτά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με το γιαούρτι, μέχρι να αναμειχθούν.
  3. Προσθέτουμε το κατίκι (ή το τσαλαφούτι), συνεχίζοντας το χτύπημα.
  4. Στη συνέχεια στύβουμε καλά την κολοκύθα με τα χέρια μας και την προσθέτουμε στο μείγμα, μαζί με τις καυκαλήθρες, τον δυόσμο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
  5. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.

Για την τάρτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  2. Βγάζουμε τη φόρμα με τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρούμε τη μεμβράνη.
  3. Απλώνουμε το μείγμα της γέμισης στην τάρτα, ισιώνουμε την επιφάνεια με μια κουτάλα και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  4. Ψήνουμε την τάρτα για 40 - 45 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
  5. Αν η επιφάνεια της αρχίσει να ροδίζει έντονα πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, τη σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι το τέλος.

Ένα αρωματικό ξηρό ή ημίξηρο Gewürztraminer θα τονίσει τα αρώματα της τάρτας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 55.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών