40'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
45'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'
Υλικά
Κομμάτια: 6-8Για τη βάση
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Για την βάση
- Για την τάρτα με κολοκύθα και κατίκι ξεκινάμε με τη βάση και αλείφουμε 1 ταρτιέρα διαμέτρου 26 - 28 εκ. με το ελαιόλαδο.
- Απλώνουμε το φύλλο ζύμης στην ταρτιέρα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
- Την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη.
- Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 45 λεπτά.
- Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο, ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.
Για τη γέμιση
- Εν τω μεταξύ, βάζουμε την τριμμένη κολοκύθα σε ένα τρυπητό, την αλατίζουμε και την αφήνουμε να στραγγίξει τα υγρά της για 30 λεπτά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με το γιαούρτι, μέχρι να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε το κατίκι (ή το τσαλαφούτι), συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Στη συνέχεια στύβουμε καλά την κολοκύθα με τα χέρια μας και την προσθέτουμε στο μείγμα, μαζί με τις καυκαλήθρες, τον δυόσμο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Για την τάρτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
- Βγάζουμε τη φόρμα με τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρούμε τη μεμβράνη.
- Απλώνουμε το μείγμα της γέμισης στην τάρτα, ισιώνουμε την επιφάνεια με μια κουτάλα και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Ψήνουμε την τάρτα για 40 - 45 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
- Αν η επιφάνεια της αρχίσει να ροδίζει έντονα πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, τη σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι το τέλος.
Ένα αρωματικό ξηρό ή ημίξηρο Gewürztraminer θα τονίσει τα αρώματα της τάρτας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 55.