30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη μαγιονέζα λεμονιού

Διαδικασία

  1. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170° C (σκάλα 3 στο γκάζι). Σ’ ένα µπλέντερ πολτοποιούµε το φιλέτο σολοµού µαζί µε τα αυγά. Αδειάζουµε σε ένα µπολ και προσθέτουµε την κρέµα και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουµε και ανακατεύουµε καλά. Καλύπτουµε µε µεµβράνη και αφήνουµε στο ψυγείο, µέχρι να τον χρειαστούµε.
  2. Λιώνουµε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρουµε το κρεµµύδι για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουµε τα µανιτάρια στο τηγάνι και σοτάρουµε 4 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουµε το κρασί και το λεµόνι και αφήνουµε 3-4 λεπτά, µέχρι να εξατµιστεί το αλκοόλ. Αλατοπιπερώνουµε και κατεβάζουµε το σκεύος από τη φωτιά.
  3. Σε µια κατσαρόλα ζεµατίζουµε το σπανάκι σε νερό που κοχλάζει, για 1-2 λεπτά, το βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και το απλώνουµε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει.
  4. Αλείφουµε µε λάδι µια φόρµα για τερίν ή για ψωµί, διαστάσεων 20 x 7 x 9 εκατοστών. Καλύπτουµε τη βάση της µε λαδόκολλα. Βουτυρώνουµε τη λαδόκολλα και απλώνουµε στη βάση και στα τοιχώµατα της φόρµας τον καπνιστό σολοµό, αφήνοντας να περισσεύει στο πλάι αρκετά ώστε να καλύψουµε αργότερα το επάνω µέρος της τερίν. Μισογεµίζουµε την τερίν µε το µισό µείγµα του σολοµού. Προσθέτουµε από πάνω το µισό σπανάκι, µετά απλώνουµε τα µανιτάρια και το υπόλοιπο σπανάκι. Απλώνουµε οµοιόµορφα το υπόλοιπο µείγµα του σολοµού και καλύπτουµε µε τις φέτες του καπνιστού σολοµού που περισσεύουν στο πλάι. Σκεπάζουµε µε βουτυρωµένη λαδόκολλα.
  5. Βάζουµε τη φόρµα µε την τερίν σ’ ένα ταψί µε νερό που φτάνει έως τη µέση της φόρµας. Ψήνουµε για 45-50 λεπτά. ∆οκιµάζουµε το ψήσιµο βυθίζοντας την άκρη ενός µαχαιριού στην τερίν. Πρέπει να βγει καθαρό. Την αφήνουµε 5 λεπτά πριν την ξεφορµάρουµε σε µια πιατέλα. Αφαιρούµε το χαρτί, τη σκεπάζουµε και τη βάζουµε στο ψυγείο, για τουλάχιστον 3 ώρες, πριν σερβίρουµε.
  6. Για τη µαγιονέζα λεµονιού: Προσθέτουµε τον χυµό και το ξύσµα στη µαγιονέζα. Ανακατεύουµε και σερβίρουµε µε την τερίν σολοµού κοµµένη σε φέτες.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών