ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦακές στη γάστρα με φινόκιοΦακές στη γάστρα με φινόκιο Το ρουζ μπα αντάς που μας ετοίμασε ο φύλακας του σιναϊτικού μετοχίου των Αγίων Τεσσαράκοντα, κατά την επίσκεψή μας στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά, είναι ένα φακόρυζο, φτωχική εκδοχή του κόσαρι, του εθνικού πιάτου της Αιγύπτου, το οποίο περιέχει συνήθως και ζυμαρικά, ρεβύθια και τηγανητά κρεμμύδια. Συνοδεύεται με σαλάτα, όχι χώρια αλλά περιχυμένη πάνω από το φαγητό σαν σάλτσα, και με τραγανό, άζυμο ψωμί λίμπε, που το ψήνουν απευθείας μέσα στη χόβολη. Ήταν νόστιμο πολύ. Κάθε μπουκιά είχε τη γεύση της Αρμπαΐν, τη γλύκα και τη φιλοξενία του βεδουίνικου σπιτιού. Νικολέτα Μακρυωνίτου

30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 10

Για τη σαλάτα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το φακόρυζο των Βεδουίνων, ρίχνουμε στο καζάνι μία γερή δόση σπορέλαιο.
  2. Στη συνέχεια τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει ρόδινο χρώμα.
  3. Προσθέτουμε το νερό, το αλάτι και το αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  4. Στο μεταξύ, σε ένα μπολ ανακεύουμε τις φακές με το ρύζι, ύστερα τα μεταφέρουμε σε τρυπητό και τα πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό μέχρι να δούμε το νερό να βγαίνει διάφανο και καθαρό.
  5. Τα ρίχνουμε στο καζάνι με το νερό που βράζει, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό.
  6. Στο τέλος το κατεβάζουμε από τη φωτιά, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη ώσπου να ετοιμάσουμε το ψωμί και τη σαλάτα.
  7. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά, να μαραθούν και να ενωθούν οι γεύσεις.
  8. Στο μεταξύ με ένα πιρούνι αφρατεύουμε το ρύζι με τις φακές και το σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα.
  9. Τέλος το περιχύνουμε με τα υλικά της σαλάτας και σερβίρουμε.

Ψωμί απευθείας πάνω στα κάρβουνα

  1. Ζυμώνουμε 250 γρ. αλεύρι με περίπου 120 ml νερό και 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι, για αρκετή ώρα, τουλάχιστον 10 λεπτά, ώσπου να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι.
  2. Το αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί, το χωρίζουμε σε 10 κομμάτια και με έναν πλάστη τα ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο.
  3. Σκάβουμε προσεκτικά μέσα στη χόβολη, χώνουμε το φύλλο μέσα στη θράκα απευθείας επάνω στα κάρβουνα, κι ύστερα το θάβουμε κάτω από μία στρώση με κάρβουνα.
  4. Το ψήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή η κόρα του.
  5. Αυτό είναι το άζυμο ψωμί λίμπε των Βεδουίνων, που ψήνεται στα κάρβουνα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών