45' προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για την κρεμ ανγκλέζ

Για την τόρτα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την τόρτα πιεμόντε με κρεμ ανγκλέζ, ξεκινάμε με τη κρεμ ανγκλέζ.
  2. Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, τους κρόκους, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρις ότου η κρέμα φτάσει στους 80-82°C ή ώσπου να αρχίσει ελαφρώς να δένει (ελέγχουμε βυθίζοντας μέσα ένα κουτάλι . Όταν το βγάλουμε, θα πρέπει η ράχη του να έχει λερωθεί με ένα λεπτό στρώμα κρέμας). Δεν πρέπει να βράσει η κρέμα, γιατί θα κόψει.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το λικέρ και την αφήνουμε να κρυώσει. Έπειτα, τη βάζουμε στο ψυγείο για να τη σερβίρουμε τελευταία στιγμή.

Τόρτα

  1. Ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί τη βάση μιας στρογγυλής φόρμας με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 26 εκ. και αλείφουμε τα τοιχώματα με λίγο βούτυρο.
  2. Τρίβουμε σε έναν πολυκόφτη τα φουντούκια μαζί με 100 γρ. από τη ζάχαρη, το αλεύρι, τη βανιλίνη και το μπέικιν πάουντερ, όσο πιο λεπτά μπορούμε.
  3. Στο μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε στη μαρέγκα τους κρόκους –χτυπημένους με ένα πιρούνι–, καθώς και το μείγμα των τριμμένων φουντουκιών, και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 40 λεπτά. Τα τελευταία 10 λεπτά στερεώνουμε μια ξύλινη κουτάλα στην πόρτα του φούρνου, ώστε να φύγει η υγρασία.
  5. Όταν βγάλουμε το γλυκό, το κέντρο θα πέσει και θα δημιουργηθεί μια λακκούβα. Όταν κρυώσει, το μεταφέρουμε σε πιατέλα, ρίχνουμε στο κέντρο την κρεμ ανγκλέζ και προαιρετικά σερβίρουμε με κομπόστα μήλο, αχλάδι ή βύσσινο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Φουντούκια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών