30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για 5 τορτίγιες

Για το χταπόδι

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

Για τη φάβα

Διαδικασία

Φάβα

  1. Βράζουμε τη φάβα με το καρότο και νερό τόσο ώστε να τα σκεπάσει κατά 2-3 εκ., σε μέτρια φωτιά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να λιώσει. Τα πρώτα λεπτά ξαφρίζουμε. Συμπληρώνουμε, αν χρειαστεί, νερό κατά το μαγείρεμα.
  2. Aδειάζουμε στον πολυκόφτη μαζί με αλατοπίπερο, 200 ml από το ελαιόλαδο και τον μισό χυμό λεμονιού, και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
  3. Αδειάζουμε σε μπολ.
  4. Καθαρίζουμε τον πολυκόφτη και ρίχνουμε τους κρόκους με το υπόλοιπο λεμόνι, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε να αναμειχθούν.
  5. Ρίχνουμε σταδιακά το υπόλοιπο λάδι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία μαγιονέζα.
  6. Αδειάζουμε στο μπολ με τη φάβα και ανακατεύουμε να αναμειχθούν. ( Η φάβα μπορεί να περισσέψει για επόμενο γεύμα).

Χταπόδι

  1. Παράλληλα, βάζουμε το χταπόδι μαζί με το κρασί, τη δάφνη και το ξίδι σε μια άλλη κατσαρόλα.
  2. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
  3. Το βγάζουμε και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Καραμελωμένα κρεμμύδια

  1. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά με το ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε την μπίρα και αφήνουμε για 3-4 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να καραμελώσει.

Τορτίγιες

  1. Γεμίζουμε τις τορτίγιες με φάβα, κρεμμύδια, ντοματίνια, χταπόδι και κάππαρη.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών