ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦάβα (βίντεο)Φάβα (βίντεο)
20' προετοιμασία
1 ώρα και 25' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: για μια πιατέλα ή 15 ατομικά μπολάκια

Για τη σαλάτα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την «τραγανή» φάβα με σαλάτα κρίταμο, ξεκινάμε ρίχνοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα τη φάβα και το καρότο με 900 ml νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η φάβα να αρχίσει να αφρίζει. Ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα, συνεχίζοντας το βράσιμο για περίπου άλλα 15 λεπτά, μέχρι να σταματήσει να βγαίνει αφρός.
  2. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 - 40 λεπτά ή μέχρι να λιώσει η φάβα, να απορροφήσει όλα τα υγρά και να σχηματιστεί ένας χοντροθρυμματισμένος πουρές.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε τη φάβα (με το κρεμμύδι και το καρότο) με ραβδομπλέντερ ή, αν δεν έχουμε, την αδειάζουμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε και τη χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος πουρές. Αδειάζουμε σε μπολ και αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ελαφρώς ένα ρηχό ταψί.
  5. Ρίχνουμε στην κρύα πλέον φάβα το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί και να σχηματιστεί μια σχετικά σφιχτή ζύμη.
  6. Αδειάζουμε στο ταψί και την ανοίγουμε, πιέζοντας με τα χέρια μας, σε μια λεπτή στρώση πάχους περίπου 4 χλστ. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σφίξει και να ροδίσει στην επιφάνεια.
  7. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Οσο κρυώνει, θα σφίγγει περισσότερο και θα αποκτήσει την υφή μπισκότου.
  8. Θρυμματίζουμε το «μπισκότο» φάβας με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια και τα απλώνουμε σε μια πιατέλα ή τα μοιράζουμε σε ατομικά μπολάκια.
  9. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα, τη σκορπίζουμε ομοιόμορφα πάνω από τα τραγανά κομματάκια φάβας και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 123.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Φάβα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών