25' προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15 λεπτά

Υλικά

Κομμάτια: 12 - 14

Διαδικασία

  1. Για την σμυρναίικη βασιλόπιτα με μπαχαρικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C, στη λειτουργία του αέρα.
  2. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε σκέτο, με το σύρμα, για 2 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά, καθώς και το ποτό και το χυμό και χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε μια λεία ζύμη. Μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ.
  3. Καθαρίζουμε και σκουπίζουμε σχολαστικά τον κάδο και χτυπάμε εκεί τα ασπράδια, με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε αφράτη μαρέγκα. Την προσθέτουμε σε δόσεις, στο μείγμα που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με μια μαρίζ, μέχρι να ενωθούν.
  4. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 28 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα, ενώ βυθίζουμε σε ένα σημείο το φλουρί.
  5. Ψήνουμε τη βασιλόπιτα για 50 - 60 λεπτά (η λάμα του μαχαιριού να βγει στεγνή και καθαρή). Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει, στη συνέχεια, την ξεφορμάρουμε και την βάζουμε να κρυώσει καλά σε σχάρα. Στολίζουμε αν θέλουμε, την σμυρναίκη βασιλόπιτα με μπαχαρικά, με ζάχαρη άχνη ή με αμύγδαλα.

Μυστικά

Δεν ξεχνάμε να βάλουμε, μέσα στην βασιλόπιτα, το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών