30' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι και σε μέτρια φωτιά τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και την πατάτα για 3-4 λεπτά, να μαραθούν. Ρίχνουμε τον ζωμό και βράζουμε για 18-20 λεπτά. Προσθέτουμε τα σπαράγγια και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 10 λεπτά με ανοιχτό το καπάκι.
  2. Αποσύρουμε και αφήνουμε λίγο τη σούπα να κρυώσει. Τη μεταφέρουμε (σε δόσεις) στον κάδο του πολυκόφτη μαζί με το ξινόγαλο και αλατοπίπερο και την πολτοποιούμε καλά. Αν θέλουμε, για πιο φίνο αποτέλεσμα, τη σουρώνουμε από ψιλό, συρμάτινο σουρωτήρι. Ξαναβάζουμε τη σούπα στην κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 5-6 λεπτά με ανοιχτό το καπάκι. Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Αν είναι αραιή, τη βράζουμε μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.
  3. Παράλληλα, προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου και καλύπτουμε ένα μικρό ρηχό ταψί με λαδόκολλα. Απλώνουμε στο ταψί τις τρυφερές κορυφές από τα σπαράγγια (που είχαμε κρατήσει στην άκρη), ραντίζουμε με τη 1 κουτ. σούπας λάδι και πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι. Ψήνουμε ακριβώς κάτω από το γκριλ για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
  4. Σερβίρουμε τη σούπα και γαρνίρουμε με λίγο γαλοτύρι και μερικές ψητές κορυφές σπαραγγιών. Προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
  5. Στο ποτήρι μας Ένα ποτήρι ξηρό λευκό, αφρώδες.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών