ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑχλάδια με ΜαυροδάφνηΑχλάδια με Μαυροδάφνη
15' προετοιμασία
45' βράσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Βάρος: για περίπου 600 γρ.

Διαδικασία

  1. Για την κομπόστα βερίκοκο, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, το κρασί και το νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν.
  2. Ρίχνουμε τα βερίκοκα, ολόκληρα, μαζί με τη λεβάντα και βράζουμε για 10-15 λεπτά, ξαφρίζοντας όποτε χρειάζεται. Στη διάρκεια του βρασμού, κάποιες από τις φλούδες των φρούτων θα ξεκολλήσουν και θα ανέβουν στην επιφάνεια. Τις αφαιρούμε με ένα πιρούνι.
  3. Βγάζουμε τα φρούτα με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για άλλα 20-25 λεπτά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει ελαφρά.
  4. Στο διάστημα αυτό και αφού τα βερίκοκα κρυώσουν κάπως, τα ξεφλουδίζουμε αν θέλουμε (δεν είναι υποχρεωτικό, η φλούδα είναι τρυφερή),τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι.
  5. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με το σιρόπι και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
  6. Πετάμε τη λεβάντα, μεταφέρουμε τα βερίκοκα σε μεγάλη γυάλα (ή σε μικρότερες) και συμπληρώνουμε με το σιρόπι, το οποίο πρέπει να τα καλύπτει πλήρως.
  7. Διατηρούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 ημέρες.
  8. Σερβίρισμα: Τα βερύκοκα ποσέ ταιριάζουν πάνω σε γιαούρτι, μαζί με λίγο από το σιρόπι, για ένα δροσερό και μυρωδάτο κέρασμα ή εμπλουτίζουν ωραία μια πράσινη σαλάτα. Επίσης μπορούμε να τα ψήσουμε για λίγα λεπτά στο γκριλ(ή στη σχάρα στα κάρβουνα), μέχρι να ροδίσουν, και συνοδεύουμε ψητό κοτόπουλο ή χοιρινό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 170.

Άρθρα και Συνταγές με Βερίκοκα

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών