Ο ξινόχοντρος είναι τραχανάς από ξινισμένο γάλα και αλεσμένο στάρι. Παραδοσιακά τον φτιάχνουν με φρέσκο κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα. Η καλύτερη περίοδος για να τον φτιάξουμε είναι οι ζεστές καλοκαιρινές ημέρες, αφού, για να στεγνώσει, χρειάζεται να μείνει στον ήλιο. Κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά μαγειρέματα με ξινόχοντρο είναι με κοχλιούς, με πατάτες και με μελιτζάνες. Τον κάνουν επίσης σούπα ή και σκέτο νωπό για πρωινό, πριν στεγνώσει στον ήλιο.

15' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 55 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει.
  2. Ρίχνουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, να μαραθεί ελαφρώς, και προσθέτουμε τις μελιτζάνες.
  3. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλυφθούν τα υλικά και σκεπάζουμε με το καπάκι.
  5. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 - 25 λεπτά ή μέχρι να μισομαλακώσουν οι μελιτζάνες.
  6. Προσθέτουμε τα κομμάτια του ξινόχοντρου, σπάζοντάς τα σε μικρότερα (αν είναι μεγάλα), και συνεχίζουμε το μαγείρεμα 8 - 10 λεπτά ακόμη, μέχρι να γίνει ο ξινόχοντρος και να μελώσει η σάλτσα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών