Παραδοσιακά τον ξινόχοντρο, τον φτιάχνουν με φρέσκο κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα. Η καλύτερη περίοδος για να τον φτιάξουμε είναι οι ζεστές καλοκαιρινές ημέρες, αφού, για να στεγνώσει, χρειάζεται να μείνει στον ήλιο.

15' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τον ξινόχοντρο με μελιτζάνες, κάνουμε ως εξής: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει.
  2. Ρίχνουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, να μαραθεί ελαφρώς, και προσθέτουμε τις μελιτζάνες.
  3. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλυφθούν τα υλικά και σκεπάζουμε με το καπάκι.
  5. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 - 25 λεπτά ή μέχρι να μισομαλακώσουν οι μελιτζάνες.
  6. Προσθέτουμε τα κομμάτια του ξινόχοντρου, σπάζοντάς τα σε μικρότερα (αν είναι μεγάλα), και συνεχίζουμε το μαγείρεμα 8 - 10 λεπτά ακόμη, μέχρι να γίνει ο ξινόχοντρος και να μελώσει η σάλτσα.

Merlot, Syrah.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 148.

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τραχανάς

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών