ΒΡΑΒΕΙΑ 2009

Γιάννης Μέλλος

Παθιασμένος με τη βιοκαλλιέργεια

21.01.2011| Updated: 25.06.2021
Γιάννης Μέλλος

Εξαιρετικής ποιότητας φρούτα και λαχανικά από την Καλλονή Τροιζηνίας «συνωστίζονται» στον πάγκο του ανήσυχου παραγωγού.

Ο Γιάννης Μέλλος είναι βιοκαλλιεργητής. Και αγαπάει τόσο πολύ αυτό που κάνει που λίγο να μιλήσεις μαζί του ετοιμάζεσαι να αφήσεις ό,τι κάνεις και να γυρίσεις στο χωριό σου να αρχίσεις να καλλιεργείς. Εκείνο που σε πείθει δεν είναι τόσο ό,τι λέει, αλλά ο τρόπος που το λέει και η ικανοποίηση για τη ζωή τού βιοκαλλιεργητή που είναι διάχυτη στο πρόσωπό του. Το 2009 ο Γαστρονόμος τον βράβευσε με βραβείο ποιότητας για τα εξαιρετικά προϊόντα του και εκείνος στην τελετή της απονομής μάς είπε: «Δημιουργεί ένα πολύ όμορφο και βαθύ συναίσθημα όταν μετά από 10 χρόνια έρχεται μια ομάδα έγκριτων ανθρώπων και επιβραβεύει την επιλογή σου. Αυτό που κάνω, και σάς μιλώ απο καρδιάς, μού αρέσει και επειδή μού αρέσει πιστεύω ότι είναι σωστό, και το συστήνω σε όλους τους ανθρώπους. Η επαφή με τη φύση είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία».

Σήμερα καλλιεργεί περί τα 100 στρέμματα, στο χωριό του, την Καλλονή Τροιζηνίας, δικά του και ενοικιασμένα, και παράγει μεγάλη ποικιλία οπωροκηπευτικών προϊόντων. «Ο τόπος εδώ ευνοεί σχεδόν όλα τα κηπευτικά και αρκετά φρούτα», μάς λέει. Συνεχίζει να μαθαίνει από τους παλιότερους «τα κόλπα», όπως τα ονομάζει, να εφευρίσκει νέους τρόπους βιολογικής καταπολέμησης ασθενειών, και είναι έτοιμος ακόμη και να πετάξει ένα προϊόν αν έχει αρρώστια που δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με βιολογικό τρόπο.

Δίνει μεγάλη σημασία στη σωστή εκπαίδευση των παιδιών που από νωρίς πρέπει να εξοικειωθούν με το βιολογικό τρόπο παραγωγής και τη φύση γι’ αυτό και συμμετέχει στις παρουσιάσεις που διοργανώνει η Ενωση Βιοκαλλιεργητών, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος, στα σχολεία.

Εχει επιλέξει να μη δίνει προϊόντα του σε σούπερ μάρκετ αλλά να πηγαίνει να τα πουλά ο ίδιος στις βιολογικές λαϊκές αγορές, γιατί του αρέσει η επαφή με τον κόσμο.

Βρίσκουμε το Γιάννη Μέλλο στις βιολογικές λαϊκές αγορές της Αττικής. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην Ενωση Βιοκαλλιεργητών Αττικής (www.bioagores.gr).

Βραβεία 2010

Βραβεία 2008

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών