ΒΡΑΒΕΙΑ 2009

Santo

Αρωμα Σαντορίνης

21.01.2011| Updated: 25.06.2021
Santo

Στο νησί με το ηφαιστειογενές πέτρωμα, εκτός από εκλεκτό κρασί, παράγονται μοναδικά προϊόντα, όπως το άνυδρο τοματάκι και η μοναδική φάβα, που μεταποιούνται και διατίθενται στην αγορά από την Ενωση Θηραϊκών Προϊόντων.

Στη Σαντορίνη, συναντάς τον αρχαιότερο αμπελώνα στον κόσμο. Η φάβα του νησιού είναι μοναδική, ονομαστό και το τοματάκι της. Μικρόκαρπο το φυτό, ανθεκτικό στις ασθένειες αλλά και στις καιρικές συνθήκες. Άνυδρο, αναζητά ό,τι πολύτιμο έχει απομείνει από τις λιγοστές βροχές.
Τα λαογραφικά κείμενα μαρτυρούν την παρουσία του καρπού, στο νησί, από το 1885. Στις αρχές του 20ου αιώνα η καλλιέργειά του έφθανε τα 20.000 στρέμματα και μέχρι το σεισμό του 1952 λειτουργούσαν στο νησί 9 εργοστάσια. Σήμερα, η παραγωγή καλύπτει γύρω στα 250 στρέμματα και το μοναδικό εργοστάσιο που συνεχίζει τη λειτουργία του είναι αυτό της “Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων”, στο Μονόλιθο.


Ο Μάρκος Καφούρος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Θηραϊκών Προϊόντων κατά τη βράβευσή του από τον Γαστρονόμο το 2009 για τον τοματοπολτό τριπλής συμπύκνωσης, είπε: «Εχω την τιμή να έχω γεννηθεί σε ένα νησί με μοναδικές φυσικές ομορφιές αλλά και μοναδικές καλλιέργειες που αποδίδουν προϊόντα υψηλής ποιότητας. Το κρασί, η ντομάτα, η φάβα, τα καπαρόφυλλα. Είναι τιμή μου που προεδρεύω στο Συνεταιρισμό μας που κέντρο του είναι ο Σαντορινιός αγρότης και η διαφύλαξη της αγροτικής κληρονομιάς μας». Το σαντορινιό τοματάκι μεταποιείται σε διάφορους τύπους: από το γνωστό λιαστό μέχρι τον τοματοχυμό και τον μαγειρικό πελτέ. Τελευταία προσθήκη στην γκάμα τοματοπροϊόντων ο μοναδικής γεύσης τοματοπολτός τριπλής συμπύκνωσης. Δυο κουταλάκια του γλυκού πελτές αρκούν για να φτιαχτεί η σάλτσα φαγητού 4 ατόμων.

Τα προϊόντα του Συνεταιρισμού Θηραϊκών Προϊόντων τα βρίσκουμε σε καλά μπακάλικα, ντελικατέσεν και ορισμένα σούπερ μάρκετ. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο τηλ.: 22860-22.596, 25.218.

Βραβεία 2010

Βραβεία 2008

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών