ΒΡΑΒΕΙΑ 2009

Σταυρούλα Κουράκου – Δραγώνα

Ελάχιστος φόρος τιμής στον άνθρωπο που χαρτογράφησε τον Ελληνικό Αμπελώνα. Η ζωή και το έργο της Σταυρούλας Κουράκου – Δραγώνα δύσκολα θα μπορούσε να χωρέσει …

21.01.2011| Updated: 03.04.2024
Σταυρούλα Κουράκου – Δραγώνα

Ελάχιστος φόρος τιμής στον άνθρωπο που χαρτογράφησε τον Ελληνικό Αμπελώνα.

Η ζωή και το έργο της Σταυρούλας Κουράκου – Δραγώνα δύσκολα θα μπορούσε να χωρέσει μέσα σε λίγες λέξεις. Μπήκε στο Πανεπιστήμιο, στο Χημικό Τμήμα στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια. Σχεδόν τυχαία βρέθηκε να εργάζεται στο Υπουργείο Γεωργίας στο Ινστιτούτο Οίνου. Η πρώτη γυναίκα με δίπλωμα οινολόγου στην Ευρώπη. Εξελέγη παμψηφεί πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου. Υπερασπίσθηκε και κατοχύρωσε 27 Ελληνικές ονομασίες προελεύσεως με νεότερη αυτή του Vinsanto. Με Προεδρικό Διάταγμα η Σταυρούλα Κουράκου διορίστηκε αναπληρώτρια καθηγήτρια της οινολογίας στην Γεωργική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρασημοφορήθηκε από την Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Συμμετείχε και συμμετέχει σε πάμπολα επιστημονικά συνέδρια. Τα βιβλία που έγραψε -10 τον αριθμό- έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά και στα Γερμανικά. Πολλά τα επιστημονικά και Οινολογικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά και στον διεθνή τύπο αλλά και στην Καθημερινή όπου από το 1996 και για 5 χρόνια έγραφε κάθε Κυριακή.

Η κ. Κουράκου βραβεύτηκε από τον Γαστρονόμο το 2009 για τη συνολική της προσφορά στον Ελληνικό Αμπελώνα. Η ίδια κατά την βράβευσή της είπε: «Στο έργο του Πλάτωνα “Oι Νόμοι” είναι γραμμένες δύο φράσεις πολυ ταιριαστές νομίζω με τη σημερινή εκδηλωση: “Το φαγητό, το ποτό και, γενικά, οι τροφές συνοδεύονται απ’ αυτό το ειδικό συναίσθημα το οποίο μπορούμε να ονομάσουμε απόλαυση. Οσο για την ωφελιμότητα, κάθε φορά που φτιάχνουμε κάποιο τρόφιμο, λέμε ότι αυτό που είναι πιο υγιεινό είναι και το πιο ωφέλιμο”. Οσο για μένα, απλά οραματίσθηκα ένα καλύτερο μέλλον για την αμπελουργική οικονομία του τόπου μας, τον κλάδο και τους ανθρώπους του».

Βραβεία 2010

Βραβεία 2008

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT