15'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
1 ώρα και 20'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 5'
Υλικά
Μερίδες: για 1 λαγάνα)Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε λαγάνα με αλεύρι ολικής, στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε 150 ml από το χλιαρό νερό με το μέλι και τη μαγιά.
- Αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
- Προσθέτουμε τα άλευρα, το αλάτι, το λάδι και το υπόλοιπο νερό σταδιακά (μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο) και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη, σε ζεστό μέρος, για 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
- Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα της λαγάνας, σε πάχος περίπου 0,5 εκ., ανοίγοντάς τη με τα χέρια μας.
- Αφήνουμε τη λαγάνα σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, να φουσκώσει ελαφρώς.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Πιέζουμε τη λαγάνα με τα δάχτυλά μας, για να σχηματιστούν οι χαρακτηριστικές δαχτυλιές και να ξεφουσκώσει ελαφρώς, και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 155.