Kaι τι δεν θα δίναμε να υπήρχε ένα εστιατόριο στο οποίο θα μπορούσαμε να φάμε πιάτα «σαν της γιαγιάς μας». Το Enoteca Maria στο Staten Island της Νέας Υόρκης όχι μόνο το έκανε πραγματικότητα αλλά το πήγε και ένα βήμα παραπέρα. Την κουζίνα του αμερικάνικου εστιατορίου έχουν αναλάβει αληθινές γιαγιάδες χωρίς να είναι σεφ και μάλιστα κάθε μέρα άλλη.
View this post on Instagram
Όταν ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Joe Scaravella έχασε την Ιταλίδα μαμά του πριν μερικά χρόνια δυσκολεύτηκε πολύ να το ξεπεράσει. Τότε του ήρθε η ιδέα για το Nonnas. Αποφάσισε να φτιάξει ένα εστιατόριο στο οποίο θα μαγείρευαν Ιταλίδες γιαγιάδες (nonnas) σπιτικό comfort φαγητό. Το κόνσεπτ πέτυχε και ο Ιταλός εστιάτορας το εξέλιξε κι άλλο.
View this post on Instagram
Τον Ιούλιο του 2014, ο Scaravella κάλεσε στο εστιατόριό του μια Πακιστανή γιαγιά ως guest μαγείρισσα για ένα βράδυ. Η ιδέα αγκαλιάστηκε από τους πελάτες και καθιερώθηκε. Το Nonnas έγινε Nonnas of the World και ο ιδιοκτήτης άρχισε να καλεί γιαγιάδες από διάφορες χώρες για φτιάξει το νέο του μενού. Στο κάλεσμά του άρχισαν να ανταποκτρίνονται γιαγιάδες από διάφορες περιοχές, όπως το Μπρούκλιν, το Μπρονξ και το Νιου Τζέρσει και από διαφορετικά background. Οι γιαγιάδες έφεραν στην κουζίνα του εστιατορίου τις οικογενειακές μαγειρικές τους ιστορίες με διεθνείς προελεύσεις. Μέχρι σήμερα, το Nonnas of the World έχει παρουσιάσει σπιτικές μαγειρικές από την Ιαπωνία, τη Συρία, τη Γαλλία, το Μπαγκλαντές, τη Βενεζουέλα, την Πολωνία, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Λιβερία, το Καζακστάν, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Τσεχία, τη Λευκορωσία, το Πακιστάν και φυσικά την Ιταλία.
View this post on Instagram
Το εστιατόριο προσφέρει μαθήματα μαγειρικής τα οποία κάνουν οι γιαγιάδες μαγείρισσες. Τα μαθήματα έχουν τόση πέραση που πρέπει να κάνεις κράτηση μήνες νωρίτερα για να τα παρακολουθήσεις.
View this post on Instagram