15' προετοιμασία
55' μαγείρεμα
10' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: 4 - 6

Διαδικασία

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές και άφθονο κρύο νερό που να τις σκεπάζει καλά (τουλάχιστον κατά 3 - 4 δάχτυλα). Τις αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και τις στραγγίζουμε.
  2. Τις ξεπλένουμε καλά μέσα στο σουρωτό και τις ρίχνουμε ξανά στην άδεια κατσαρόλα, προσθέτοντας 1 λίτρο νερό (ή ζωμό λαχανικών, αν έχουμε) και τη δάφνη. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια έντονη βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για άλλα περίπου 20 λεπτά, μέχρι οι φακές να μισοβράσουν, αλλά να μη μαλακώσουν πολύ. 
  3. Ρίχνουμε αλάτι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ο ζωμός που έχει μείνει στην κατσαρόλα θα πρέπει να είναι περίπου 2 φλιτζ. τσαγιού. Αν είναι λιγότερος, συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό.
  4. Πέντε λεπτά πριν αποσύρουμε τις φακές από τη φωτιά, σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. 
  5. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι οι κόκκοι του να γίνουν διάφανοι.
  6. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις φακές με το ζωμό τους. Ανακατεύουμε απαλά, μισοσκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για άλλα 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, να γίνει το ρύζι και να απορροφηθούν όλα τα υγρά της κατσαρόλας. Στο διάστημα αυτό δεν ανακατεύουμε ξανά.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό κατά μέρος για 10 - 15 λεπτά, για να «ξεκουραστεί».
  8. Μοιράζουμε τη μουτζέντρα σε πιάτα, πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με τον δυόσμο και σερβίρουμε. Ραντίζουμε με όσο χυμό λεμονιού θέλουμε και συνοδεύουμε με αραβικές πίτες.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών