ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Japanese Comfort στο σπίτι μας

Ο Άρης Βεζενές εξηγεί την φιλοσοφία πίσω από το επιτυχημένο delivery project Ekiben, μια εκδοχή του Birdman που χάρη στην υπηρεσία delivered by efood έρχεται πια στο χώρο μας.

07.12.2020| Updated: 25.06.2021
Japanese Comfort στο σπίτι μας

Delivered by efood

Ο Άρης Βεζενές εξηγεί την φιλοσοφία πίσω από το επιτυχημένο delivery project Ekiben , μια εκδοχή του Birdman που χάρη στην υπηρεσία delivered by efood έρχεται πια στο χώρο μας.

Σημείωση: Το παρακάτω κείμενο διαβάζεται πιο ευχάριστα όσο ανακατεύετε ένα bowl με waguy beef ramen, με BBQ brisket beef, ζωμό βοδινού, τσίλι, τζίντζερ, φρέσκα μυρωδικά και sushi rice. 

Ο Άρης Βεζενές είναι ο σεφ που σύστησε στο Αθηναϊκό κοινό την έννοια του Japanese comfort ανοίγωντας το Birdman, το ιδιαιτέρως στυλάτο yakitori bar με το οποίο ανανεώθηκε σημαντικά η λίστα των επιλογών εξόδου στην πόλη. Το Birdman για τους περισσότερους (πιστούς) πελάτες έχει το χαρακτήρα καταφυγίου, μοιάζει με κάποιο περιποιημένο dive bar της Νέας Υόρκης, που έχει μια ολοζώντανη μπάρα, μπορεί να παίζει African disco ή και ασιατική jazz από βινύλια, και είναι ανεπιτήδευτα στολισμένο με paraphernalia που δίνουν στο χώρο κάτι εξωτικό. Εδώ, το φαγητό δεν ήταν ποτέ ένα απλό bar food.

To Birdman έγινε γνωστό για το ιδιαιτέρως ποιοτικό τσιμπολόγημα (που αργότερα έγινε κανονικό φαγητό), ένα fine dining αρκετά απενοχοποιημένο το οποίο μπορείς να φας με τα χέρια και να το συνδυάσεις με ένα perfect serve gin&tonic, απολαμβάνοντάς τα αμφότερα σε ψηλά σκαμπώ, σε ένα χώρo που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πως ανέκαθεν είχε διάθεση party. Με τα τρέχοντα δεδομένα της εστίασης, όλη τη φιλοσοφία του Birdman ο Άρης Βεζενές αποφάσισε να την “χωρέσει” στο delivery project Ekiben και τα κατάφερε. Με την υπηρεσία διανομής του efood, που αναλαμβάνει με το δικό της στόλο το delivery από τα πιο δημοφιλή καταστήματα που μέχρι πρόσφατα δεν έρχονταν στην πόρτα μας, τώρα το Japanese Comfort φτάνει στο σπίτι μας.

“Το Birdman είναι όντως ένα καταφύγιο και θέλαμε να υπογραμμίσουμε ακριβώς πως μια κουλ έκφραση της ποιοτικής και ταχείας διανομής στο σπίτι θα μας κρατήσει συνεδεδεμένους με το κοινό μας. Με το delivery δημιουργείς μια διάδραση” εξηγεί ο σεφ.

Πώς ξεκίνησε όμως το delivery project του Birdman με το όνομα Ekiben; “Η ιδέα ήταν να αναδείξουμε την δυναμική που έχει αυτού του είδους η κουζίνα, ακόμα και όταν έρχεται στο σπίτι μας. Μιλάω κυρίως για τα rice bowls. Το timing ήταν τυχαίο, καθώς ο φόρτος εργασίας δεν μου επέτρεπε να το τρέξω πέρσι τον Φεβρουάριο, όπως το είχα σχεδιάσει. Την πρώτη εβδομάδα του πρώτου lockdown βρήκα την ηρεμία να τα βάλω κάτω. Το Ekiben είναι στην πραγματικότητα μια μορφή bento box, που το βρίσκεις στην Ιαπωνία στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. ( eki είναι ο σταθμός, το ben προκύπτει από το bento). Οι Ιάπωνες έχουν απίστευτο φαγητό σε σημεία που δεν το περιμένεις. Έτσι τα ekiben, που τα παίρνεις στα όρθια από ένα κιόσκι, έχουν εδραιώσει αυτού του είδους το γεύμα ρυζιού σε μπολ, που είναι πλήρες και ποιοτικό” εξηγεί ο ίδιος για το delivery project της πλατφόρμας efood. Με την συγκεκριμένη υπηρεσία διανομής όλα τα αγαπημένα μαγαζιά που μέχρι χθες δεν έρχονταν σε μας, φτάνουν πια στην πόρτα μας, γαστρονομικές εμπειρίες κλεισμένες σε κουτάκι delivered by efood.

Αυτό το πολυμορφικό μενού που προσφέρει το Ekiben είναι μια άγνωστη πτυχή των δημιουργιών του Βεζενέ. Βέβαια στο μενού που προσφέρεται μέσω του efood βρίσκουμε πολλά από τα signature και αγαπημένα πιάτα του Birdman που δεν θα θέλαμε να μας λείψουν, όσο τα εστιατόρια είναι κλειστά. Μια τέτοια πολυμορφική παραγγελία, που ο σεφ επιβεβαιώνει πως είναι συνηθισμένη μπορεί να περιλαμβάνει τα περιζήτητα nigiri, όπως το ICHIBO, δηλαδή κοπή πικάνιας με kizami wasabi, μια επιλογή από τα ιαπωνικά ψημένα κρεατικά σε ρομπάτα, όπως το BARA, πολύ τρυφερό και πεντανόστιμο, και σίγιυρα ένα σάντουιτς- τα οποία ξεπουλάνε σαν ζεστά ψωμάκια. Το Chiken Katsu με κοτόπουλο, το Iberico Pork με χοιρινό λαιμό αλλά και το ζουμερο Double Cheeseburger ανήκουν στα ευπώλητα.

Άραγε χωράει μια εμπειρία fine dining σε κουτάκι; “Καταρχήν θεωρώ πως το να ανοίξεις ένα κουτί είναι μέρος της διαδικασίας, όχι μόνο δεν ευτελίζει το προϊόν αλλά το κάνει πιο συναρπαστικό. Φυσικά δεν θεωρώ πώς όλα τα είδη μπορούν να μπουν σε κουτί. Κάποιες πρώτες ύλες είναι για να τις απολαύσεις στις σωστές συνθήκες και αυτός είναι ο λόγος που τα διάσημα yakitori του Birdman δεν υπάρχουν στο μενού, διαφορετικά θα έφταναν κρύα, όσο γρήγορα και να γινόταν η διανομή. Σε κάθε περίπτωση το γρήγορο δεν έχει να κάνει με το γρήγορο φαγητό, αλλά με το ότι το παραλαμβάνεις γρήγορα, κι ας έχει χρειαστεί προετοιμασία ωρών για να παρασκευαστεί. Είναι fast good, όπως έχει πει και ο Ferran Andrià” υποστηρίζει ο Βεζενές.

Άρη, ποια θα ήταν η δική σου συμβουλή για μια τέλεια βραδιά με Ekiben στο σπίτι;

Αν μπορώ να δώσω ένα μόνο tip είναι να μην παραγγείλεις το όλο το μενού σε μια μέρα! Δοκίμασε πρώτα ένα udon ή ένα sando και κάποια άλλη μέρα κάτι άλλο. Θεωρώ πως τα rice bowls δεν μπορούν να λείπουν, είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία που αξίζει να γνωρίσουμε, ανεξάρτητα από τα προσωπικά γούστα του καθενός. Ο γιος μου τρώει BBQ beef Cheek ψημένο σε robata, με την υπέροχη σάλτσα να τρέχει πάνω στο ρύζι και να το κάνει ακόμα πιο νόστιμο. Εγώ τρελαίνομαι για το soy chicken bowl, νομίζω είναι κάτι που θα μπορούσα να τρώω κάθε μέρα, ένα πλήρες γεύμα. Κι ένα μυστικό: το Ekiben έχει φτιαχτεί για να τρώγεται και την επόμενη μέρα. Όταν περισσέψει ρύζι, κόβεις λίγα λαχανικά, τα σωτάρεις, ανακατεύεις με ρύζι και τα τηγανίζεις όλα μαζί. Έπειτα χτυπάς δυο αυγά και έχεις μια τέλεια Omu rice ομελέτα!

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών