ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Monsieur Vuong (Βερολίνο)

Ενα βιετναμέζικο fast-food που έχει γίνει στέκι για μοδάτους Βερολινέζους και τουρίστες σε μια από τις πιο ωραίες εμπορικές γειτονιές της πόλης.

14.12.2011| Updated: 16.02.2024
Monsieur Vuong (Βερολίνο)

Ενα βιετναμέζικο fast-food που έχει γίνει στέκι για μοδάτους Βερολινέζους και τουρίστες σε μια από τις πιο ωραίες εμπορικές γειτονιές της πόλης.

Η θέση: Στην περιοχή Μίττε, δηλαδή στο κέντρο του Βερολίνου, πολύ κοντά στο τετράγωνο των μουσείων και στην Alexanderplatz. Ωστόσο, άπαξ και βρεθείτε στη συγκεκριμένη γειτονιά, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σας μείνει χρόνος για τέχνες. Γνωστές και άγνωστες μπουτίκ με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ θα σας κρατήσουν απασχολημένους για ώρες. Και στο διάλειμμα από τη «βιτρινοθηρία» θα βρείτε καταφύγιο σε ένα από τα δεκάδες καφέ και εστιατόρια της περιοχής. Ένα από αυτά, ίσως το πιο δημοφιλές, είναι και το Monsieur Vuong, όπου κάνουν ουρές οι Βερολινέζοι. Αν δεν βρείτε τραπέζι, περιμένετε λίγο να αδειάσει κάποιο. Η εμπειρία αξίζει.

Η ατμόσφαιρα: Εδώ δεν θα κάνετε κράτηση, ούτε θα βγείτε ραντεβού, ούτε θα φέρετε κάποιον για συζητήσεις σε βάθος. Δεν είναι αυτό που λέμε «προορισμός». Αντιμετωπίστε το σαν ένα πέρασμα μεταξύ πραγμάτων, ένα στέκι για γρήγορο αλλά πολύ απολαυστικό φαγητό. Στα τραπεζάκια έξω θα καθίσετε με παρέες που δεν γνωρίζετε και θα κοινωνικοποιηθείτε θέλετε-δεν θέλετε (σε όλη τη Γερμανία το συνηθίζουν να βγάζουν έξω από τα μαγαζιά μεγάλα τραπέζια με τάβλες). Αλλά και στο εσωτερικό του εστιατορίου, τα τραπέζια πλησιάζουν… επικίνδυνα στα διπλανά τους. Γενικώς στον κύριο Βουόνγκ αρέσει το στρίμωγμα· θέλει να γίνουμε όλοι μια μεγάλη παρέα. Οι μυρωδιές από την ανοιχτή κουζίνα, η βαβούρα και το συνεχές πάρε-δώσε από παρέες είναι μέσα στο πρόγραμμα. Παρόλα αυτά το σέρβις είναι γρήγορο.

Το φαγητό: Μπορεί ένα έθνικ fast-food να αποτελεί γευστική εμπειρία; Κι όμως. Το μενού αλλάζει κάθε δύο μέρες, οπότε δεν θα σας προτείνουμε συγεκριμένα πιάτα. Η λογική όμως παραμένει. Φρέσκα υλικά, συνδυασμοί που προκαλούν γευστικές και αρωματικές «κόντρες» και καυτερές ή γλυκόξινες πινελιές, όπου χρειάζεται. Αν πάτε χειμώνα, παραγγείλτε σίγουρα το «ράμεν» της ημέρας (καυτός ζωμός μέσα στον οποίο κολυμπάνε, κατά περίπτωση, νουντλς ή λεπτοκομμένα λαχανικά ή ντάμπλινγκς, αυτά τα υπέροχα, γεμιστά ζυμαράκια της ασιατικής κουζίνας). Είναι το απόλυτο θερμαντικό πιάτο. Για την όρεξη, ή και για τη χόρταση, αναλόγως των ποσοτήτων, ζητήστε spring-rolls· είναι από τις πιο νόστιμες εκδοχές που έχουμε δοκιμάσει ποτέ. Σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, φυσικά, είναι τα πιάτα ρυζιού, με τα υλικά ζωντανά, τραγανά, μόνο ελαφρώς σοταρισμένα, κι ένα μπουκέτο τροπικών αρωμάτων να σπάει στο στόμα: λεμονόχορτο, κάρι, σησαμέλαιο.

Ο λογαριασμός: Γύρω στα 20 € το άτομο, αν πεινάτε πολύ.

Η κάβα: Το κρασί δεν είναι η σπεσιαλιτέ τους. Προτιμήστε ένα από τα κρεμώδη, φρουτένια smoothies (εκπληκτικό αυτό με το μάνγκο), ή ένα από τα τσάγια και τα ροφήματά τους, όπως αυτό με τις λεπτές λωρίδες φρέσκου τζίντζερ. Α! Έχει και βιετναμέζικο εσπρέσο, που όμως δεν πειστήκαμε να δοκιμάσουμε.

Επιπλέον πληροφορίες: Eδώ θα έρθετε πολύ εύκολα με το μετρό (γραμμή U8, στάση Weinmeisterstraße, ή γραμμή U2, στάση Rosa-Luxemburg-Platz). Δεν δέχεται κρατήσεις. Λειτουργεί όλες τις ημέρες, από το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα. Σχεδόν απέναντι λειτουργεί άλλο ένα κατάστημα με ασιατική κουζίνα, το οποίο επίσης δοκιμάσαμε, αλλά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης.

Alte Schönhauser Str. 46, Berlin-Mitte, τηλ.: +49-30-99.29.69.24.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών