ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Κατσούρμπος

Μια ήρεμη γωνιά με καλούδια και συνταγές από τη λεβεντογέννα Κρήτη, στο Παγκράτι.

09.05.2011| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Κατσούρμπος

Μια ήρεμη γωνιά με καλούδια και συνταγές από τη λεβεντογέννα Κρήτη, στο Παγκράτι.

Η θέση: Στην «είσοδο» του Παγκρατίου, πέντε λεπτά περπάτημα από τον Ευαγγελισμό, απέναντι από το άγαλμα του Τρούμαν, πλησίον της πλατείας Προσκόπων.

Η ατμόσφαιρα: Το σκηνικό απλό, απλούστατο, ήρεμο και φιλόξενο, όπως η Κρήτη, την κουζίνα της οποίας τιμά το εστιατόριο. Απέναντι από την είσοδο το ψυγείο-βιτρίνα του μπακάλικου που στεγαζόταν εδώ παλιά, φορτωμένο κονσέρβες, γυάλες με λεμόνια κονφί και δύο αίγες μπιμπελό. Στα δεξιά, η λιλιπούτεια σάλα με τα σκούρα ξύλινα τραπέζια, μια ντουζίνα όλα κι όλα. Στους τοίχους, εικόνες και φωτογραφίες του Μάνου, της Φλέρυς Νταντωνάκη, της Αλίκης, του Αη Γιώργη… Στα ηχεία, έντεχνο, ταξιδιάρικο, χαμηλόφωνο ακρόαμα.

Το φαγητό: Κρητικής πνοής το μενού, με πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς της Μεγαλονήσου – έτσι τουλάχιστον γράφει ο κατάλογος. Για το καλωσόρισμα ταραμοσαλάτα και βραστά όσπρια, ένα καλαθάκι με παξιμάδια και ένα σφηνάκι καλή ρακή. Χειροποίητο επτάζυμο ψωμί με προζύμι από ρεβύθια. Καλιτσούνια με μάραθο, γραβιέρα στο χυλό και μετά στο τηγάνι με μέλι, σαρικόπιτες με ξινομυζήθρα – αυτά για ζέσταμα. Α, και χοχλιοί στο τηγάνι με ξίδι και αρισμαρί (δεντρολίβανο) – έρχονται με το ειδικό πιρουνάκι, για να μη λερωθείτε. Το σταμναγκάθι γίνεται γέμιση για πιτάκια, σαλάτα με σύκο ξερό, ολόπαχη μυζήθρα και γλυκόξινο άρτυμα (εδώ, αν δεν είναι τρυφερό, δεν «λέει»), αλλά και μαγειρευτό: με σουπιές ή με αρνί. Αν για κύριο πάρετε γαμοπίλαφο με γίδα, θα έρθει ένα εμαγιέ κατσαρολάκι γεμάτο λεμονίζον πιλάφι, μαγειρεμένο στο πεντανόστιμο ζουμί του κρέατος, με τρυφερά κομμάτια από το βραστό. Για τους αμύητους υπάρχει και με κοτόπουλο. Στα ατού τα χειροποίητα ζυμαρικά – σίγουρα θα σας αρέσουν οι μακαρούνες με σάλτσα ντομάτας και ξερό ανθότυρο.

Ο λογαριασμός: Από το πορτοφόλι δεν βγαίνουν περισσότερα από 25 ευρώ, με επιδόρπιο και τον καφέ κερασμένο.

Η κάβα: Στο ποτήρι μπίρα ή χύμα βιολογικό λευκό ή κόκκινο κρασί. Ή ρακή για τους μερακλήδες.

Επιπλέον πληροφορίες: Το εστιατόριο λειτουργεί καθημερινά 1 μ.μ-1 π.μ. Υπάρχει δυνατότητα διανομής κατ’ οίκον στις γύρω γειτονιές. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να βρείτε να παρκάρετε έξω από το κατάστημα. Διαφορετικά θα κατευθυνθείτε σε ένα από τα δυο ιδιωτικά πάρκινγκ που βρίσκονται μερικά βήματα από την πόρτα του Κατσούρμπου.

Αμύντα 2, Παγκράτι, τηλ. 210-72.22.167-8.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών