ΜΑΓΑΖΙΑ

Περί Λέσβου

Εκλεκτά προϊόντα από την πόλη της Μυτιλήνης ώς το Σίγρι, και από τον Μόλυβο ώς το Λισβόρι, σε ένα μαγαζάκι στην Αθηνάς.

11.02.2013| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Περί Λέσβου

Εκλεκτά προϊόντα από την πόλη της Μυτιλήνης ώς το Σίγρι, και από τον Μόλυβο ώς το Λισβόρι, σε ένα μαγαζάκι στην Αθηνάς.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Δυο φίλοι απ’ το Πλωμάρι βάλθηκαν να μας πείσουν πως η Λέσβος είναι η γη της επαγγελίας. Ο Ανδρέας Καραπατάκης, σεφ με 8ετή πείρα στις κουζίνες, και ο Λευτέρης Αντωνάκας, μερακλής ξυλογλύπτης, ανέλαβαν μεθοδικά να προμηθεύσουν την Αθήνα με τα καλούδια του τόπου τους. Τα προϊόντα καταφτάνουν απευθείας από το νησί και πωλούνται σε λογικές τιμές.

Τι ψωνίζουμε: Οπως είναι αναμενόμενο το κατάστημα διαθέτει ουκ ολίγες ετικέτες σε ούζο, 28 το σύνολον, εκ των οποίων και κάποιες δυσεύρετες στην Αθήνα όπως του Κουρουμιχάλη, του Βαρβαγιάννη με τον τσολιά και το ακριβούτσικο αλλά εξαιρετικό του Πιτσιλαδή με γλυκάνισο από το Λισβόρι. Τα προαναφερθέντα θα τα συνοδεύσετε με κάποιο από τα 7 λαδοτύρια, τα οποία θα δοκιμάσετε για να επιλέξετε εκείνο της προτίμησής σας. Από εκείνα που μου προσέφεραν, ξεχώρισα εκείνο του Βασίλα από τον Μεσότοπο, το λιγότερο «ψημένο» και πικάντικο λαδοτύρι του Μανταμάδου, εκείνο του Κουτσουκτώνη, και τέλος το Παραδοσιακό Κεφαλάκι του Αλέξανδρου που δεν ονομάζεται μεν λαδοτύρι καθώς παράγεται αποκλειστικά από κατσικίσιο γάλα, είναι, όμως, βόμβα γεύσης. Από κασέρια, γλυκά, μεσαίας ωρίμανσης, όπως το περίφημο της Ερεσσού και το βελούδινο Χυδηριώτικο. Στα ψυγεία το πολύ καλό πρόβειο γιαούρτι του Γράμμη φυλαγμένο σε δραγούδα – ψηλό πήλινο, αβερνίκωτο σκεύος – η οποία αφήνει το γιαούρτι να αναπνέει, ενώ από τους πόρους του βγαίνει η υγρασία, με αποτέλεσμα να αποκτά την υφή του στραγγιστού και να είναι ανθεκτικό για πολύ περισσότερο χρόνο. Του ίδιου παραγωγού πολύ καλό και το ρυζόγαλο, καλά και τα βούτυρα από το Μανταμάδο, και φυσικά τα παστά ψαράκια τους χύμα ή σε κονσέρβες, από σαρδέλα και κολιό, μέχρι τονολακέρδα και αντσούγια. Στα ράφια τους υπάρχει το πρώτης τάξης ελαιόλαδο Ειρήνη κι εκείνο του Γλιγλή από τη Γέρα, χειροποίητα ζυμαρικά, μπισκότα, σπάνια γλυκά κουταλιού και σπιτίσιες μαρμελάδες, όλα τους από τους 12 γυναικείους συνεταιρισμούς του νησιού. Για να γλυκαθείτε δοκιμάστε – με μέτρο όμως γιατί είναι κομματάκι βαρύ – την πλατσέντα, τον μπακλαβά της Λέσβου, με χειροποίητο φύλλο, βούτυρο, καρύδι ή αμύγδαλο και μπόλικο σιρόπι ή το παστοκύδωνο που είναι περισσότερο σαν σνακ. Επίσης, θα βρείτε και αξιόλογα προϊόντα από τα γύρω νησιά.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών