ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπαστουνάκια στριφτά red velvet, σαν ζαχαρωτάΜπαστουνάκια στριφτά red velvet, σαν ζαχαρωτά
40' προετοιμασία
14' ψήσιμο
1 ημέρα και 1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 2 ώρες και 24'

Υλικά

Τεμάχια: 40

Για το γλάσο

Διαδικασία

  1. Για τα χριστουγεννιάτικα βουτήματα - σπίρτα, αναμειγνύουμε με το χέρι, στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι. Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο, το κόβουμε σε κύβους και το ρίχνουμε στον κάδο. Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί με το φτερό, μέχρι να προκύψει ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Μπορούμε να ζυμώσουμε και με τα δάχτυλα, αλλά θα πρέπει να το κάνουμε γρήγορα, για να μη ζεσταθεί το βούτυρο από τη θερμότητα των χεριών μας.
  2. Σταματάμε το χτύπημα και βάζουμε το γάντζο στο μίξερ. Προσθέτουμε τους κρόκους και στη συνέχεια το ασπράδι κουταλιά-κουταλιά, ανακατεύοντας παράλληλα μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και να μαζεύεται σε μπάλα γύρω από το γάντζο. Ισως δεν χρειαστεί όλο το ασπράδι.
  3. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
  4. Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας μας με λίγο αλεύρι και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη και ανοίγουμε το καθένα σε φύλλο πάχους 1 εκ. και διαστάσεων 10x20 εκ. Με ένα καλό μαχαίρι ή με το ρολό που κόβουμε την πίτσα, κόβουμε τα «σπιρτόξυλα», δηλαδή παραλληλόγραμμα κομμάτια με πλάτος 1 εκ. και μήκος 10 εκ.
  5. Ντύνουμε δύο λαμαρίνες φούρνου με λαδόκολλα. Αραδιάζουμε πάνω τους τα μπισκότα με απόσταση μεταξύ τους και τα βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Ψήνουμε τα μπισκότα για 12 - 15 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω στο ταψί. Οταν τα βγάλουμε από το φούρνο, ίσως να μας φανούν ακόμα μαλακά, αλλά θα σκληρύνουν καθώς κρυώνουν.

Γλάσο

  1. Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, το ασπράδι, τη ζάχαρη άχνη και τη βανιλίνη, προσθέτοντας σταδιακά και μερικές σταγόνες νερό, έως ότου δημιουργηθεί ένα λείο γλάσο που να στέκεται στο κουτάλι (να μην τρέχει).
  2. Επειδή η ποσότητα του ασπραδιού δεν είναι συγκεκριμένη (μπορεί να είχαμε ένα μικρό ή ένα μεγάλο αυγό) και το γλάσο μας μπορεί να βγει πολύ υδαρές, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε άχνη, ώσπου να πάρουμε ένα γλάσο που θα στέκεται πάνω στην άκρη του μπισκότου. Τέλος, προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής.
  3. Οταν τα μπισκότα κρυώσουν, βουτάμε τη μία τους άκρη στο γλάσο, με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζουν με σπίρτα. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν ακουμπισμένα όρθια στην άκρη του ταψιού, χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους, μέχρι να σταθεροποιηθεί εντελώς το γλάσο. Θα χρειαστεί περίπου 1 μέρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 37.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών