Συναρμολόγηση βήμα-βήμα

Αφού ψηθούν τα κέικ, τα αφήνουμε να κρυώσουν και έπειτα περνάμε ένα μαχαίρι περιμετρικά, για να ξεκολλήσουμε τα κέικ από το τσέρκι, αφαιρούμε τα τσέρκια.

Με ένα πριονωτό μαχαίρι με μακριά λάμα κόβουμε κάθε κέικ σε δύο ισόπαχες φέτες, έτσι που στο τέλος θα έχουμε τέσσερις ίδιες φέτες, τοποθετούμε τη μία φέτα κέικ σε μια πιατέλα, πάνω σε βάση για τούρτες, και απλώνουμε μια καλή ποσότητα βουτυρόκρεμας στην επιφάνειά της.

Απλώνουμε τη βουτυρόκρεμα ομοιόμορφα και από πάνω τοποθετούμε τη δεύτερη φέτα κέικ, πιέζοντάς την ελαφρώς να κολλήσει, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία βάζοντας εναλλάξ στρώσεις από κέικ και βουτυρόκρεμα, μέχρι να τοποθετήσουμε και την τέταρτη και τελευταία φέτα κέικ.

Θα πρέπει να υπολογίσουμε να μας μείνει αρκετή βουτυρόκρεμα για εξωτερική επικάλυψη και διακόσμηση, με μια φαρδιά και ιδανικά μεταλλική σπάτουλα (παλέτα) αλείφουμε περιμετρικά όλο το γλυκό. Βάζουμε πρώτα μπόλικη κρέμα στο επάνω μέρος και έπειτα αρχίζουμε να κατεβάζουμε το υλικό με τη σπάτουλα προς τα τοιχώματα.

Αφαιρούμε το πλεόνασμα της κρέμας με μια μεγάλη ίσια σπάτουλα-χούφτα. Μια βάση περιστρεφόμενη βοηθάει πολύ, ισιώνουμε το χείλος της τούρτας οδηγώντας τη σπάτουλα από έξω προς τα μέσα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες, να κρυώσει η τούρτα.

Βγάζουμε από το ψυγείο και, αν θέλουμε να καλύψουμε με μια δεύτερη στρώση βουτυρόκρεμα, ξεκινάμε πάλι από πάνω, σιγά σιγά απλώνουμε την βουτυρόκρεμα προς τα κάτω, να καλυφθούν καλά τα τοιχώματα.

Για να γίνει λεία η στρώση, βοηθάει πολύ να βουτάμε τη σπάτουλα σε ζεστό νερό πριν από κάθε χρήση μέχρι να ζεσταθεί καλά και να τη σκουπίζουμε, περνώντας την έπειτα πάνω από τη βουτυρόκρεμα, μαλακώνει το βούτυρο από τη θερμότητα και απλώνεται πιο εύκολα.

Για τη διακόσμηση, γεμίζουμε με την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα ένα κορνέ με μεγάλη στρογγυλή μύτη και καλύπτουμε την επιφάνεια της τούρτας με ροζέτες. Βάζουμε λίγη κρέμα πίσω από κάθε μπισκότο τζίντζερμπρεντ και το κολλάμε περιφερειακά στη βάση της τούρτας, το ένα δίπλα στο άλλο.

Τα διαφορετικά μεγέθη σπιτιών θα δείχνουν πιο όμορφα, αν έχουμε φτιάξει και κάποια πιο στενά σπιτάκια-μπισκότα, θα βοηθήσει ώστε να μη μείνουν ενδιάμεσα κενά.

Στερεώνουμε και 2-3 μπισκότα στην επιφάνεια. Όσο πιο λεπτά τα έχουμε φτιάξει, τόσο καλύτερα θα σταθούν. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα, σκορπίζουμε μερικά sprinkles εδώ κι εκεί, για να μοιάζουν με χιόνι. Η τούρτα μας είναι έτοιμη. Τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε. Πώς θα την κόψουμε; Αφαιρούμε τα μπισκότα και κόβουμε κάθε όροφο κέικ χωριστά σε 4 κομμάτια.

50' προετοιμασία
30' ψήσιμο
7 ώρες αναμονή
Σύνολο: 8 ώρες και 20'

Υλικά

Κομμάτια: 16

Κέικ τζίντζερμπρεντ

Βουτυρόκρεμα

Διακόσμηση

Διαδικασία

Κέικ τζίντζερμπρεντ

  1. Βάζουμε όλα τα ξηρά υλικά στον κάδο του μίξερ μαζί με το βούτυρο και τα χτυπάμε για αρκετά λεπτά, ώσπου το μείγμα να μοιάζει με άμμο.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα, και, αφού ενσωματωθούν, προσθέτουμε τη μελάσα και χτυπάμε λίγο ακόμα.
  3. Τέλος, προσθέτουμε και το γάλα και χτυπάμε ώσπου το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
  4. Μοιράζουμε το μείγμα σε δύο τσέρκια διαμέτρου 16 εκ. και ύψους τουλάχιστον 5 εκ., που έχουμε κλείσει στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, για περίπου 30 λεπτά. Για να δούμε αν είναι έτοιμα, βυθίζουμε στο κέντρο μια οδοντογλυφίδα ή ένα λεπτό μαχαίρι – θα πρέπει να βγαίνουν στεγνά και καθαρά, αλλιώς ψήνουμε λίγο ακόμα.
  6. Βγάζουμε τα κέικ από τον φούρνο και αφήνουμε 3-4 ώρες, να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, πριν τα ξεφορμάρουμε.

Βουτυρόκρεμα

  1. Χτυπάμε καλά το βούτυρο με την άχνη στον κάδο του μίξερ σε δυνατή ταχύτητα, ώσπου να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και την κανέλα και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  2. Μπορούμε να φτιάξουμε τη βουτυρόκρεμα από την προηγούμενη μέρα, να τη φυλάξουμε στο ψυγείο σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και να την ξαναχτυπήσουμε στο μίξερ πριν τη χρησιμοποιήσουμε ώστε να μαλακώσει.

Συναρμολόγηση

  1. Αφού ψηθούν τα κέικ, τα αφήνουμε να κρυώσουν και έπειτα περνάμε ένα μαχαίρι περιμετρικά, για να ξεκολλήσουμε τα κέικ από το τσέρκι, αφαιρούμε τα τσέρκια, με ένα πριονωτό μαχαίρι με μακριά λάμα κόβουμε κάθε κέικ σε δύο ισόπαχες φέτες, έτσι που στο τέλος θα έχουμε τέσσερις ίδιες φέτες.
  2. Τοποθετούμε τη μία φέτα κέικ σε μια πιατέλα, πάνω σε βάση για τούρτες, και απλώνουμε μια καλή ποσότητα βουτυρόκρεμας στην επιφάνειά της, απλώνουμε τη βουτυρόκρεμα ομοιόμορφα και από πάνω τοποθετούμε τη δεύτερη φέτα κέικ, πιέζοντάς την ελαφρώς να κολλήσει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία βάζοντας εναλλάξ στρώσεις από κέικ και βουτυρόκρεμα, μέχρι να τοποθετήσουμε και την τέταρτη και τελευταία φέτα κέικ. Θα πρέπει να υπολογίσουμε να μας μείνει αρκετή βουτυρόκρεμα για εξωτερική επικάλυψη και διακόσμηση.
  3. Με μια φαρδιά και ιδανικά μεταλλική σπάτουλα (παλέτα) αλείφουμε περιμετρικά όλο το γλυκό. Βάζουμε πρώτα μπόλικη κρέμα στο επάνω μέρος και έπειτα αρχίζουμε να κατεβάζουμε το υλικό με τη σπάτουλα προς τα τοιχώματα. Αφαιρούμε το πλεόνασμα της κρέμας με μια μεγάλη ίσια σπάτουλα-χούφτα. Μια βάση περιστρεφόμενη βοηθάει πολύ. Ισιώνουμε το χείλος της τούρτας οδηγώντας τη σπάτουλα από έξω προς τα μέσα.
  4. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες, να κρυώσει η τούρτα.
  5. Βγάζουμε από το ψυγείο και, αν θέλουμε να καλύψουμε με μια δεύτερη στρώση βουτυρόκρεμα, ξεκινάμε πάλι από πάνω, σιγά σιγά απλώνουμε την βουτυρόκρεμα προς τα κάτω, να καλυφθούν καλά τα τοιχώματα.
  6. Για να γίνει λεία η στρώση, βοηθάει πολύ να βουτάμε τη σπάτουλα σε ζεστό νερό πριν από κάθε χρήση μέχρι να ζεσταθεί καλά και να τη σκουπίζουμε, περνώντας την έπειτα πάνω από τη βουτυρόκρεμα, μαλακώνει το βούτυρο από τη θερμότητα και απλώνεται πιο εύκολα.
  7. Για τη διακόσμηση, γεμίζουμε με την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα ένα κορνέ με μεγάλη στρογγυλή μύτη και καλύπτουμε την επιφάνεια της τούρτας με ροζέτες. Βάζουμε λίγη κρέμα πίσω από κάθε μπισκότο τζίντζερμπρεντ και το κολλάμε περιφερειακά στη βάση της τούρτας, το ένα δίπλα στο άλλο. Τα διαφορετικά μεγέθη σπιτιών θα δείχνουν πιο όμορφα. Αν έχουμε φτιάξει και κάποια πιο στενά σπιτάκια-μπισκότα, θα βοηθήσει ώστε να μη μείνουν ενδιάμεσα κενά.
  8. Στερεώνουμε και 2-3 μπισκότα στην επιφάνεια. Όσο πιο λεπτά τα έχουμε φτιάξει, τόσο καλύτερα θα σταθούν. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα, σκορπίζουμε μερικά sprinkles εδώ κι εκεί, για να μοιάζουν με χιόνι.
  9. Η τούρτα μας είναι έτοιμη. Τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
  10. Πώς θα την κόψουμε; Αφαιρούμε τα μπισκότα και κόβουμε κάθε όροφο κέικ χωριστά σε 4 κομμάτια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 43.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών