ΜΑΓΑΖΙΑ

Παρφέ από τον Βάρσο, εκμέκ από τον Κώστα: διαχρονικά γλυκά που πρέπει να δοκιμάσεις

Η Χριστίνα Τζιάλλα γράφει για τα αγαπημένα της γλυκά, που δοκίμασε πρόσφατα (ξανά) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

19.06.2023| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος, Αλίνα Λέφα
Παρφέ από τον Βάρσο, εκμέκ από τον Κώστα: διαχρονικά γλυκά που πρέπει να δοκιμάσεις

Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι. Όσο και να εκπαιδεύει κανείς τον ουρανίσκο του σε «υψηλές» γεύσεις, όταν αυτός έρθει αντιμέτωπος με τις πρώτες καταγεγραμμένες γευστικές συγκινήσεις, η επιστροφή στα οικεία εδάφη της νοσταλγίας καραδοκεί. Το βασίλειό μου για μία καριόκα, μία μπάλα παρφέ σε τσίγκινο ποτήρι και ένα σιροπιασμένο εκμέκ κανταΐφι με αληθινή σαντιγί! Να τι δοκίμασα πρόσφατα:

Τα παγωτίνια του Μουρούζη

Θεσσαλονίκη με βροχή, μπαίνω στο πρώτο ταξί από Φραγκομαχαλά για Λευκό Πύργο, με ενδιάμεση στάση στον Μουρούζη. Ο ταξιτζής κοιτάει με απορία. Εγώ επιμένω. Δεν μπορεί να μην το ξέρει, είναι από τα πιο κλασικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, ριζωμένο στη Μητροπόλεως από τη δεκαετία του ’70. Τέλος πάντων, βάζουμε GPS και φτάνουμε. Το μαγαζί μέσα είναι κουκλίστικο, γεμάτο αντικείμενα και λιχουδιές, από τις οποίες ξεχωρίζω τα πτι φουρ, τα αλμυρά μπατόν σαλέ, τα μπαμπάτσικα αρμενοβίλ και τα παγωτίνια, που δεν έχουν σχέση με αυτά τα τυποποιημένα ξυλάκια και χωνάκια που βρίσκεις παντού. Ένα σάντουιτς από δύο λεπτεπίλεπτα, μαστιχωτά μπισκοτάκια τουίλ και για γέμιση παρφέ κρέμα ή σοκολάτα. Καταπίνεται σε δύο ευτυχισμένες μπουκιές κι επιστρέφεις για δεύτερο.

Μουρούζης, Μητροπόλεως 95, Θεσσαλονίκη, Τ/2310-269.712

 

Τα διαχρονικά πουράκια

Στάση δεύτερη. Ο ταξιτζής θα με πέρασε για τρελή. Του είπα να σταματήσει μετά στον Χατζηφωτίου, κοντά είμαστε. Θυμάμαι παλιά δεν είχα εκτιμήσει τα διάσημα πουράκια του, αλλά τους έδωσα μια δεύτερη ευκαιρία. Τώρα, κάθε φορά που είμαι στη Θεσσαλονίκη, περνάω για να πάρω ένα κουτάκι. Περισσότερο όμως και από τα πουράκια του, μου αρέσουν οι καριόκες του. Γεύεσαι καλή σοκολάτα και μπόλικο καρύδι.

Χατζηφωτίου, Παύλου Μελά 37, Θεσσαλονίκη, Τ/2310-23.21.66

 

Το κρυφό διαμαντάκι του Μοσχάτου

Δεν ξέρω πώς μου είχε διαφύγει τόσο καιρό. Ο Κωστής στο Μοσχάτο φτιάχνει νομίζω ένα από τα τοπ εκμέκ κανταΐφια της Αθήνας. Ωραία, αληθινή σαντιγί, εξαιρετικό κανταΐφι, καλοψημένο και καλοσιροπιασμένο, και ενδιάμεσα μια απαλή κρέμα πατισερί. Ωραία επίσης τα μπαμπαδάκια του και το παγωτό καϊμάκι. Απέξω κάνουν ουρές.

Κωστής, Κοραή & Αγ. Γερασίμου 10, Μοσχάτο, Τ/210-94.01.820

Νοσταλγικό παρφέ

Για παρφέ σοκολάτα, Βάρσος δαγκωτό. Ειδικά αν το φας στο κατάστημα, έρχεται μέσα σε αυτό το τσίγκινο μπολάκι με το χερούλι και δύο γλώσσες παγωτού και χτυπάει κατευθείαν στο θυμικό. Δίπλα σου, ζευγάρια κάποιας ηλικίας που δεν έχουν ξεχάσει ότι τα σωστά ραντεβού δίνονται σε ζαχαροπλαστεία και κύριοι που πληρώνουν ακόμα με μετρητά και «τα ρέστα δικά σου». Επόμενη επιλογή το παρφέ σοκολάτα του Κωνσταντινίδη, που έχει μέσα τριμμένο καβουρδισμένο αμύγδαλο.

Βάρσος, Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, Τ/210-80.12.472

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 1.046.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών