Φωτογενή ιαπωνικά sando, γεμιστά με κρέμα και φρούτα, ιταλικά μαριτότσι (μπριοσάκια παραφουσκωμένα με αέρινη σαντιγί), σιτσιλιάνικες σπεσιαλιτέ και όχι μόνο. Τα γλυκά σάντουιτς που βρίσκουμε πλέον στην πόλη είναι πρωτότυπα και χωρούν αρκετές λαχταριστές ιδέες ανάμεσα σε δυο φέτες ψωμί.
Σιτσιλιάνικο brioche con gelato στο Le Greche
Κορυφαίο παγωτό φυστίκι με πάστα καρπών από το Μπρόντε, πλούσια τζιαντούγια, υπέροχα γαλατένιο fior di latte, τιραμισού, παγωτό ανθότυρο με σύκα ή ένα άλλο ρουμάτο και βαθιά σοκολατένιο με κομμάτια από δαμάσκηνο. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις αγαπημένες μας γεύσεις στο Le Greche, που φτιάχνει σταθερά ένα από τα καλύτερα gelato της Αθήνας. Αντί να μείνετε στο κυπελάκι ή στο χωνάκι, την επόμενη φορά ζητήστε και το brioche con gelato, δηλαδή παγωτό με τον τρόπο σερβιρίσματος που συνηθίζεται στη Σικελία, μέσα σε αφράτο μπριος. Όχι, δεν είναι υπερβολή να ζητήσετε και λίγη panna, την αέρινη, σχεδόν άγλυκη σαντιγί που διαθέτουν.
Μητροπόλεως 16, Αθήνα, Τ/216-70.06.458, Λυκούργου 2, Ψυχικό, Τ/ 213-04.16.299 & Λ. Μεσογείων 456, Αγία Παρασκευή, Τ/ 210-01.01.617, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 16, Ακρόπολη, Τ/ 210-92.44.989
«Μελόψωμο» στο Madame Fraise
Δοκιμάστε το honeybread του Madame Fraise με τον καφέ και θα μας θυμηθείτε. Το ιαπωνικής έμπνευσης σαντουιτσάκι είναι η extra εκδοχή του κλασικού ψωμιού με βούτυρο και μέλι. Φτιάχνεται με shokupan (γιαπωνέζικο ψωμί γάλακτος, αργής ωρίμανσης) το οποίο, αφού καλυφθεί με βούτυρο, καστανή ζάχαρη ανάμεικτη με ελάχιστο αλάτι και θυμαρίσιο μέλι, ψήνεται για λίγο στον φούρνο μέχρι να αποκτήσει μια τραγανή, καραμελωμένη κρούστα. Το παραγγέλνουμε είτε σκέτο είτε γεμιστό με κρέμα βανίλιας και μαρμελάδα βερίκοκο.
Υμηττού 225, Μετς, T/211-41.86.086
Μαριτότσι στο Williwaw
Είναι από μόνα τους λόγος να πας στη Ρώμη. Αέρινα σάντουιτς από ημίγλυκα, αφράτα ψωμάκια, σαν μπριός, γεμισμένα με σαντιγί. Για όποιον πάλι ψάχνει μαριτότσι στην Αθήνα, η ζαχαροπλάστρια Μίνα Χαραλαμποπούλου φτιάχνει στο εργαστήριο του κυψελιώτικου Williwaw μια ωραία εκδοχή τους. Τα βρίσκουμε κάθε Σάββατο (και Τετάρτες ή Κυριακές, ανάλογα με την εβδομάδα), φουσκωτά φουσκωτά, με πλούσια κρέμα μασκαρπόνε (ένα μείγμα από τυρί μασκαρπόνε και σαντιγί αρωματισμένη με φυσική βανίλια) και σπιτική μαρμελάδα από φρούτα εποχής.
Κερκύρας 69, Κυψέλη, Τ/210-82.20.745
Sando με κρέμα και φρούτα στο Ekiben
Μετά τα smash burger, τα ράμεν και τα sando (δοκιμάστε οπωσδήποτε το καινούργιο με πικάντικο ταρτάρ), κρατήστε λίγο χώρο για το γλυκό sando που έχει σκαρφιστεί ο Σταύρος Αμίτσης, ζαχαροπλάστης στο Ekiben. Οι στρώσεις του ζουμερού ψωμιού είναι πολύ λεπτές ώστε να μην βαραίνει το γλυκό και να μπορεί να φαγωθεί ως επιδόρπιο. Για γέμιση έχει ελαφριά κρέμα με τζίντζερ και λεμονόχορτο, φρέσκες φράουλες και φρέσκα μύρτιλα. Η ευχάριστη, ελαφρώς ξινούτσικη γεύση έρχεται από την σκόνη αποξηραμένου ράσμπερι στην οποία βουτιέται η μια πλευρά του σάντουιτς.
Σκούφου 15, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.50.535
Σάντουιτς με χαλβά στο Wild Souls
Ο «σταρ» εδώ είναι ένας χαλβάς «νέας γενιάς», απαλλαγμένος από φοινικέλαιο, ζάχαρη και συντηρητικά, με μέλι και ιδιοπαραγόμενο ταχίνι, τραγανός και αφράτος μαζί. Στο Wild Souls τον παραγγέλνουμε είτε σκέτο, είτε σε ζεστό κουλουρόψωμο ολικής. Ζητήστε το σαντουιτσάκι σας με όποιον από τους χαλβάδες προτιμάτε: κλασικό, με κακάο και μέλι, με κάσιους ή με φυστίκια Αιγίνης.
Βουλής 36, Σύνταγμα, T/210- 32.31.438