ΑΓΟΡΑ

Ταξίδι στον χρόνο: αυτά είναι τα αγαπημένα μας παστάκια

Τα ζαχαροπλαστεία που φτιάχνουν καλύτερα τα κλασικά κεράσματα των παιδικών μας χρόνων, βουτηγμένα στη σοκολάτα, τυλιγμένα σε ασημόχαρτο – όπως πρέπει.

27.10.2023| Updated: 15.04.2024
Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης
Ταξίδι στον χρόνο: αυτά είναι τα αγαπημένα μας παστάκια

Το παστάκι, το πιο κλασικό από τα ρετρό κεράσματα της παιδικής μας ηλικίας, το συναντά κανείς σε διάφορες μορφές. Συνήθως βουτηγμένο σε σοκολάτα και κλεισμένο έπειτα σε ασημόχαρτο ή χρυσόχαρτο, κρύβει μέσα του στρώσεις παντεσπάνι και κρέμες που ποικίλουν – από λευκές, γαλατένιες, μέχρι σεράνο ή αρωματισμένες με φρούτα, ακόμα και με καφέ. Κάναμε μια βόλτα στα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας και αναζητήσαμε τα πιο ωραία παστάκια για να κεράσουμε και να κεραστούμε.

Αθηναϊκόν

Τυλιγμένα στο ασημόχαρτο με το ρετρό λογότυπο του παλιού ζαχαροπλαστείου του Ψυχικού, τα παστάκια εδώ είναι τετραώροφα και με παλιομοδίτικη γεύση. Περιέχουν στρώσεις από κρέμα σεράνο, σκούρα κρέμα σοκολάτας, παντεσπάνι κακάο, και το όλον είναι βουτηγμένο σε μαύρη σοκολάτα. Ν.Μ.

Νικολάου Μάντζαρου 1 &, Εθ. Αντιστάσεως, Νέο Ψυχικό, Τ/210-67.26.033

Fresh

Απαλή κρέμα, βουτυρένια και μεταξωτή, και ένα ανάλαφρο παντεσπάνι στη βάση. Τα παστάκια του Fresh εξαϋλώνονται στο στόμα. Δοκίμασα δύο από τις γεύσεις που βγάζουν κατά καιρούς, χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη αμφότερες: με μους σοκολάτας bitter, παντεσπάνι σοκολάτας και επικάλυψη κακάο, και Ivoire από μους λευκής σοκολάτας με πορτοκάλι, σε βάση από φουντούκι και μπισκότο. Υπάρχουν επίσης και γεύσεις Cointreau από μους σοκολάτας γάλακτος και λευκής σοκολάτας σε σοκολατένιο παντεσπάνι, και Elegant από μους σοκολάτας γάλακτος με διπλό σοκολατένιο παντεσπάνι στη βάση και στη μέση. Ν.Μ.

Ενδεικτικά καταστήματα Fresh: Παπανικολή 52, Χαλάνδρι, T/210-68.43.160, Κώστα Βάρναλη 2, Περιστέρι, T/2130-889.077, Πατριάρχου Ιωακείμ 9, Κολωνάκι, T/210-72.93.453

 

Μπόζας

Εκτός από φημισμένες πάστες αμυγδάλου και τραγανά κουρκουμπίνια, στο παλιό ζαχαροπλαστείο της Κυψέλης που άνοιξε το 1967 ο Πολίτης Ξενοφών Μπόζας, έχουν και ολόφρεσκα, νοσταλγικά παστάκια. Τυλιγμένα σε ασημόχαρτο, (περίπου) ορθογώνια –το σχήμα τους έχει τις ωραίες ατέλειες του χειροποίητου– περιλαμβάνουν στρώσεις από παντεσπάνι με με τα αρώματα της καρυδόπιτας και αφράτη, γαλατένια κρέμα. Φυσικά, στο τέλος βουτιούνται ολόκληρα σε σοκολάτα. Γ.Π.

Κερκύρας & Παξών, Κυψέλη, Τ/210-82.11.107

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚανελέ, pastel ή κουίν αμάν; Μίνι οδηγός για όσα ξεφουρνίζονται στην πόληΚανελέ, pastel ή κουίν αμάν; Μίνι οδηγός για όσα ξεφουρνίζονται στην πόλη

Βάρσος

Μπορεί να μην είναι για όλους η γυαλιστερή, βουτυρένια κρέμα σοκολάτας που μπαίνει στα παστάκια του Βάρσου. Είναι πιο βαριά και πλούσια από αυτές που συναντάς συνήθως αλλά βρίσκεται σε καλή αναλογία με το απλό, λευκό παντεσπάνι. Το περίβλημα από μπίτερ σοκολάτα κάνει ένα απολαυστικό κρατς σε κάθε δάγκωμα. Γ.Π.

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, T/210-80.12.472

Pastry Family

Τόση νοστιμιά είναι να απορείς πώς χωράει σε ένα τόσο δα μικρό καλούπι. Τα παστάκια του Pastry Family με επικάλυψη φοντάν έχουν πολύ πλούσια υφή και γεύση και αποτελούνται από κλασικό τριφτό παντεσπάνι και μια ωραία πυκνή κρέμα. Είναι ίσως πιο γλυκά για κάποιους, ωστόσο παραμένουν μάλλον τα πιο ποθητά κεράσματά του παλιού καλού ζαχαροπλαστείου των Αθηνών. Ροζ για φράουλα, λευκό η γεύση βανίλια, ξανθωπό φοντάν για τη μόκα και σκούρο καφέ φοντάν η σοκολάτα – αδιαπραγμάτευτα το ωραιότερο. Είναι λίγες, με ροπή προς το μηδέν, οι πιθανότητες να φάει κανείς μόνο ένα, εκτός αν τον βλέπουν πολλά μάτια και νιώθει συστολή. Αλλά ποιος νοιάζεται; Ν.Δ.

Ριζάρη 19, Παγκράτι, T/ 210-72.10.987

Desire

Τυλιγμένο σε ασημόχαρτο είναι αυτό το λαχταριστό παστάκι που το κάνουν ίδιο από το 1962. Δύσκολα μπορείς να φας μόνο ένα γιατί εκτός από νόστιμο είναι και ελαφρύ. Δυο στρώσεις παντεσπάνι που έχουν βουτηχτεί σε αλκοόλ για να πάρουν γεύση και να μαλακώσουν κλείνουν την κρέμα πραλίνας που έχει πλούσια γεύση και ωραία ξηροκαρπάτη επίγευση. Στο τέλος το βουτάνε σε σοκολάτα υγείας για έξτρα σοκολατένια νοστιμιά. Μ.Π.

Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, Τ/ 210-36.32.333

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΞινούλες vs γλυκούλες: Αυτές είναι οι καλύτερες lemon pies της ΑθήναςΞινούλες vs γλυκούλες: Αυτές είναι οι καλύτερες lemon pies της Αθήνας

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Ζαχαροπλαστεία

Αθήνα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών