Οι χιονισμένες κορφές του Παρνασσού τροφοδοτούν τις Πηγές των Χαρίτων και αυτές με τη σειρά τους τον Μέλανα ποταμό, που περνά από την πεδιάδα του Ορχομενού. Εκεί, σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, κατάφυτο από ψηλά δέντρα, λειτουργεί το ιχθυοτροφείο του Πέτρου Δήμου. Ξεκινώντας το 1969, φρόντισε πρώτα την κοίτη του ποταμού και έχτισε τις όχθες με πέτρα. Ετσι, εκεί όπου κάποτε ήταν βαλτότοπος, δημιούργησε με τη δουλειά του και την επιμονή του ένα καθαρό μέρος όπου έφτιαξε το ιχθυοτροφείο του. 

image 

Στην κεντρική ροή του ποταμιού εκτρέφονται οι μεγάλου και μεσαίου μεγέθους πέστροφες, ενώ στα κανάλια δεξιά και αριστερά οι μικρού μεγέθους και ο γόνος. Ο Πέτρος Δήμου παράγει πέστροφες «saumonnées» (είδος πέστροφας με ροζ σάρκα) που τις πουλάει ως φρέσκες επιτόπου και ως καπνιστές σε πολλά σημεία πώλησης στην Αθήνα κυρίως αλλά και στον Ορχομενό. 

Η παραγωγή του φθάνει τα 1.000 κιλά την εβδομάδα. Οταν αποκτήσουν το κατάλληλο μέγεθος, οι πέστροφες ψαρεύονται με ειδικά τελάρα, πλένονται, καθαρίζονται από έντερα και εντόσθια και διατηρούνται σε άλμη για 16-18 ώρες. Επειτα στεγνώνονται σε μηχανή που φυσά αέρα και καπνίζονται σε ξύλο οξιάς. Ακολουθούν το φιλετάρισμα και η συσκευασία. 

image 

Με έντονο ροζ χρώμα και δυνατή γεύση, οι πέστροφες του Ορχομενού ξεχωρίζουν αμέσως από άλλα αντίστοιχα προϊόντα. Σας προτείνουμε να κάνετε μια μικρή εκδρομή στο ιχθυοτροφείο για να αγοράσετε φρέσκα ψάρια, να ξεναγηθείτε στους χώρους και να ενημερωθείτε για την πέστροφα, αλλά και για να απολαύσετε τον καφέ σας στη σκιά των δέντρων δίπλα στο ποτάμι. 

Πού τις βρίσκουµε:
Θανόπουλος, Αφοί Βασιλόπουλοι (deli), Λεβόν Τσερτσιάν, Μπαλάσκας

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών