ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ταρσανάς (Τήνος)

Στεριανές γεύσεις αλλά και θαλασσινές νοστιμιές, στο καρνάγιο της Τήνου.

29.08.2013| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Έβελυν Φωσκόλου
Ταρσανάς (Τήνος)

Στεριανές γεύσεις αλλά και θαλασσινές νοστιμιές, στο καρνάγιο της Τήνου.

Η θέση: Στο τέλος ενός μεγάλου περιπάτου, στο τέρμα της προκυμαίας, πλάι στο Δημοτικό Γήπεδο. Ο Ταρσανάς, όπως μαρτυρά και το όνομά του, βρίσκεται ακριβώς μπροστά στη θάλασσα, με τραπεζάκια που σχεδόν ακουμπάνε στα σκαριά των πλεούμενων που έχουν καταπλεύσει εδώ για το απαιτούμενο ρετουσάρισμα.


Η ατμόσφαιρα: Ο δροσερός εσωτερικός χώρος προσφέρει απάγκιο από τα καλοκαιρινά μελτέμια. Ποντάροντας στη λιτότητα, με αποχρώσεις του λευκού, και με άφθονο ανοιχτόχρωμο ξύλο, οι τοίχοι του Ταρσανά φιλοξενούν κατά καιρούς εκθέσεις φωτογραφίας ή ζωγραφικής. Τον υπόλοιπο χρόνο, τους στολίζουν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τοπία του νησιού, που υπογράφει ο Γιώργος Τσούτσουρας. Η θάλασσα εισβάλλει από την μεγάλη τζαμαρία, το ίδιο όμως και η ανοιχτή κουζίνα.


Το φαγητό: Ο Ταρσανάς λειτουργεί από το 2004, κι ο ιδιοκτήτης του, Αντώνης Γκιων, ετοιμάζει πιάτα που αφήνουν τις καλές ντόπιες πρώτες ύλες να λάμψουν. Στον κατάλογό του θα βρούμε πιάτα που σέβονται την παραδοσιακή τηνιακή κουζίνα, μεταξύ των οποίων αγριοκάτσικο γάστρας, κακαβιά με ψάρια και θαλασσινά, λούζα τηνιακή, χόρτα εποχής, μοσχαράκι Τήνου. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι είναι διαθέσιμα τα υλικά – εδώ η εποχικότητα παίζει τον πρώτο ρόλο. Γι’ αυτό λοιπόν και θα συμβούλευα να μην προσπεράσετε τα πιάτα ημέρας που προτείνει ο κύριος Γκιων. Αν βρεθεί αλιφώνι – το άγριο σταμναγκάθι του νησιού – το κάνει φρικασέ με πεσκανδρίτσα. Αν πάλι πέσουν στα χέρια του ψωμωμένες καβουρομάνες, θα τις μετατρέψει σε ωραίο γιουβέτσι με χοντρό κριθαράκι στο φούρνο. Τις καραβίδες, θα τις κάνει κρητικό σαγανάκι με ξινόχοντρο, ενώ τις άγριες αγκινάρες του νησιού, στην εποχή τους, τις μαγειρεύει κλασσικά, α λα πολίτα.


Αριστουργηματικά, μέσα στην απλότητα τους, πιάτα είναι τα αμπελοφάσουλα με την αρμύρα και το σκορδάτο λαδόξυδο, η ντοματοσαλάτα με ολόγλυκες ντόπιες ντομάτες, κρίταμο, κάπαρη και χοντρό αλάτι, κι οι σαρδέλες φιλεταρισμένες, ψημένες στα κάρβουνα και αρτυμένες με λίγες σταγόνες ξύδι. Έκρηξη γεύσης το μαστιχωτό, λιόκαυτο χταποδάκι με την κρουστή σάρκα, πασπαλισμένο με χοντρό, θαλασσινό αλάτι και ξίδι από το Φαλατάδο. Κούκλα το σαγανάκι με γαρίδες, καμωμένο κάπως αλλιώς: γαρίδες υπέροχα μαγειρεμένες στον ατμό, μαζί με ζωμό από τα κεφάλια τους, λευκό κρασί και γιαούρτι, που συνθέτουν μια σαλτσούλα ποίημα. Άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο επιτυχημένες κι οι μακαρονάδες του, που έχουν συνήθως θαλασσινή αύρα. Μαστόρικο το ψήσιμο και στα φρέσκα ψάρια.


Ο λογαριασμός: Ο Ταρσανάς θεωρείται ακριβούτσικο μαγαζί, αφού δύσκολα πέφτεις κάτω από τα 25 ευρώ το άτομο, χωρίς τα ποτά. Αν επιλέξετε φρέσκο ψάρι, υπολογίστε αρκετά παραπάνω.


Η κάβα: Στη λίστα του Ταρσανά υπάρχουν αρκετά ουζάκια, καλό χύμα κρασί, η ντόπια μπίρα Νήσος, όπως και κάποια εμφιαλωμένα κρασιά από την Τήνο και τα γύρω νησιά.


Επιπλέον πληροφορίες: Αν είστε ρομαντικοί τύποι, προτιμήστε την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Ταρσανάς, Βίντσι, Χώρα Τήνου, 22830 24 667.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών