ΕΞΟΔΟΣ

Μετά τον Επιτάφιο πάμε για θαλασσινά

Ψαροταβέρνες και ουζερί για να συνεχίσουμε τη βραδιά με ωραίους νηστίσιμους θαλασσομεζέδες και γεμάτα ποτήρια.

19.04.2022| Updated: 08.12.2023
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστρατή
Μετά τον Επιτάφιο πάμε για θαλασσινά

Αφού ακολουθήσετε με την οικογένεια ή τους φίλους τον στολισμένο Επιτάφιο, είτε στα μέρη τους είτε στα δικά σας −αυτό είναι το ωραίο, η περιφορά έχει το τοπικό χρώμα της κάθε περιοχής, της κάθε γειτονιάς− είναι πολύ πιθανό να θελήσετε να συνεχίσετε το βράδυ σας σε κάποια κοντινή ταβέρνα ή και ουζερί. Για αυτό σας προτείνουμε μερικά αγαπημένα θαλασσινά στέκια σε διάφορα σημεία της πόλης και κάποιες φορές και λίγο παραέξω, που τιμούν την τέχνη τους και την ημέρα με όστρακα, ταραμά, χταποδάκι, καλαμάρια και σουπιές κι άλλα πολλά, κλασικά ή πιο ασυνήθιστα εδέσματα με άρωμα αλμύρας, που συντάσσονται κάτω από τη σημαία της Σαρακοστής.

 

Λέσβος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Από το 1970 το ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη υπήρξε στέκι για τους Λέσβιους της Αθήνας. Τώρα έχει γίνει αγαπημένο ραντεβού για θαλασσινές γεύσεις, φρέσκες και οικονομικές. Οι σουπιές με ξίδι και τα τηγανητά κολοκυθάκια με τη χρυσαφένια κρούστα στα οπωσδήποτε της παραγγελίας. Έχουν επίσης σπάνιες ετικέτες ούζων από τη Λέσβο που δύσκολα θα βρείτε σε άλλο μαγαζί της πόλης. Γ.Π.

Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια, Τ/210-38.14.525, Κόστος: περίπου 20 ευρώ/άτομο. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜια στρείδια, μια καβούρια, και μια γυαλιστερές παρακαλώ!Μια στρείδια, μια καβούρια, και μια γυαλιστερές παρακαλώ!

 

To Υπερωκεάνειον

Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Το Υπερωκεάνειον στο Χατζηκυριάκειο μοσχοβολάει θάλασσα. Λιχούδικοι μεζέδες, ιωδιούχα πιάτα και ουζάκια στήνουν μερακλίδικη ψαροκατάσταση. Από τα πιάτα… επανάληψης κι από τις πιο χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ του καταστήματος, τα φρέσκα μύδια Θεσσαλονίκης τηγανίζονται και σερβίρονται με μια ελαφρά σκορδάτη σάλτσα γιαουρτιού, ιδανική για μακροβούτια με μπουκιές ψωμιού. Τα μύδια θα τα βρείτε και αχνιστά, όπως και και σαγανάκι, όλα τους ιδανικά για τσίπουρο, ούζο ή κρασί. Ν.Μ.

Μαρίας Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς, Τ/210-41.80.030. Κόστος: 25-30 ευρώ/άτομο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10 προτάσεις για νηστίσιμες εξόδους στην Αθήνα10 προτάσεις για νηστίσιμες εξόδους στην Αθήνα

Tο Ουζερί του Λάκη

Αυτές οι μέρες είναι καλή ευκαιρία να πιάσετε μια γωνιά στο ουζερί  που είναι κρυμμένο από το 1984 σε ένα στενάκι στην πλατεία Βικτωρίας. Μέσα, με φόντο τα δελφίνια, τα καράβια, τις προπέλες και τα δημοσιεύματα στους τοίχους, αλλά και στα τραπέζια έξω στον πεζόδρομο θα δοκιμάσετε πολλά και διάφορα: ο Γιώργος και η Άννα έχουν να προτείνουν σουπιές με σπανάκι ή κοκκινιστές με τραχανά, χταπόδι στιφάδο, θράψαλο με ρύζι, λαζάνια φούρνου με γαρίδες κι άλλα πολλά νηστίσιμα και μη, ταμάμ για ένα ούζο ή ένα τσίπουρο. Έχουν πάνω από εκατόν σαράντα αποστάγματα στη συλλογή τους, που μόνο λίγα δεν τα λες. Α.Σ.

Ελπίδος 16, Πλατεία Βικτωρίας, Τ/210-82.13.776. Κόστος: 18-20 ευρώ/άτομο.

Τραβόλτa

Είναι ταβέρνα-προορισμός, που βλέπει τη θάλασσα με περιπετειώδη διάθεση. Στη συλλογή της έχει ψαροεδέσματα κάθε λογής, τώρα όμως πάμε ειδικά για για τη φοβερά αφράτη ταραμοσαλάτα τους, που, κεντημένη με αυγά χελιδονόψαρου, κάνει γκραν σουξέ, τα τροφαντά τηγανητά μύδια που πάνε δύο-δύο και το κοντοσούβλι καλαμαριού που σερβίρεται με το μελάνι του κι έχει τόσο τρυφερή σάρκα που λιώνει στο στόμα. Άλλα ωραία, το διαφορετικό τους σπετζοφάι με λουκάνικο σουπιάς και το μαύρο κριθαράκι με σουπιά και το μελάνι της. Το τελευταίο κανονικά το νοστιμίζουν με βούτυρο και νιώτικη γραβιέρα, αν το ζητήσετε όμως, θα σας το φτιάξουν σε νηστίσιμη βερσιόν, με ελαιόλαδο. Α.Σ.

Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, Τ/210-57.19.222. Κόστος: 30-40 ευρώ/άτομο. 

 

Ψ… art με θέα 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ψ..art (@psartmethea)

Αυτό που λένε, ότι τα μαγαζιά με ωραία θέα δεν το προσπαθούν και πολύ με το φαγητό, στην περίπτωση του Ψ… Αrt δεν ισχύει. Είναι τοποθετημένο στον λόφο της Καστέλλας, βλέπει στο Μικρολίμανο και στον Αργοσαρωνικό − είναι ένα διαμαντάκι στον Πειραιά. Εδώ τρώμε τραγανά, φρέσκα καλαμαράκια, φάβα Σαντορίνης, νοστιμότατη ταραμοσαλάτα και άλλα φρέσκα θαλασσινά και το συνοδεύουμε με κρασί από την ενδιαφέρουσα λίστα και ιδιαίτερα ούζα. Μ.Π.

Λεωφ. Αλ. Παπαναστασίου 60, Πειραιάς, T/210-34.66.896. Κόστος: 25-30 ευρώ/άτομο. 

 

Ψαροκαστέλα

Ο γιος σερβίρει, η μητέρα μαγειρεύει και ο πατέρας προμηθεύεται την πρώτη ύλη κάθε πρωί από την αγορά του Πειραιά. Οικογενειακή υπόθεση η Ψαροκαστέλα, μια ψαροταβέρνα-καπηλειό κρυμμένη στο ισόγειο μιας διώροφης κατοικίας σε ένα στενό. Από τα λίγα τραπεζάκια που έχουν απλώσει έξω στο δρόμο, καταλαβαίνεις πως έφτασες στον προορισμό σου. Ρωτήστε για τα φρέσκα θαλασσινά και ζητήστε τη σπεσιαλιτέ της μαγείρισσας: γαρίδες σε πιπεράτη σάλτσα. Μ.Π.

Σκρα19, Πειραιάς, Τ/210-42.22.237. Κόστος 25-30 ευρώ/άτομο. 

 

Θαλασσινός

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Περιποιημένη, ευγενική και περιποιητική, η οικογενειακή ψαροταβέρνα έχει κλείσει τριάντα χρόνια και βάλε στην άλλοτε γειτονιά του ιππόδρομου και νυν του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κι αρκετές από τις σπεσιαλιτέ  της στέκονται σε διάφορα στιγμιότυπα της πορείας της. Η ταραμοσαλάτα που έχει στο πλάι της λίγο γουασάμπι είναι πιο πρόσφατη, η πικάντικη γαριδοσαλάτα με καρότο κρατάει από την εποχή του μπαρμπα-Γιάννη, του πρώτου τους μάγειρα και μετά είναι η ωραία χορτόπιτα, με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, αυτές τις μέρες χωρίς το τυρί, τα σκορδοπιτάκια με γαρίδα κι η γάμπαρη στον ταβά, μια συνταγή της Εύης Βουτσινά που φτιάχνουν πάντα τη Μεγάλη Εβδομάδα, με πατάτα, σκόρδο και μαϊντανό. Α.Σ.

Ηρακλέους και Λυσικράτους 32, Καλλιθέα, Τ/210-94.04.518. Κόστος: 25-35/άτομο

 

Δουράμπεης

Μετράει 90 χρόνια ιστορίας, είναι κλασική αξία στον Πειραιά, οπότε αν μετά την περιφορά του επιτάφιου βρεθείτε στην περιοχή του κι έχετε κατά νου μια πιο εστιατορική έξοδο, πιάστε ένα από τα τραπέζια του είτε μέσα, όπου βλέπεις εικόνες του Τουρκολίμανου και του Φαλήρου του άλλοτε, είτε έξω στη βεράντα του − εκεί θα χαζεύετε το κανάλι με τα βαρκάκια. Οι σβέλτοι σερβιτόροι, κάποιοι χρόνια και χρόνια στο μαγαζί, θα φέρουν στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές, νοστιμότατες καραβίδες σασίμι, μπουκιά και θάλασσα, εκείνη γαριδόσουπα που παραμένει κλασική αξία, τη σαλάτα, κανονικό βουνό από πρασινάδες, με καυτερές πιπερίτσες, ελιές και ραπανάκια, αλλά και σουπιά κρασάτη με το μελάνι της, γαρίδες και καραβίδες Α.Σ.

Ακτή Δηλαβέρη 29, Καστέλλα, Τ/210-41.22.092. Κόστος: € 35-50/άτομο. 

 

Το Καπηλειό του Ζάχου 

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστρατή

Φοβερό στέκι για ψαγμένους foodies στα Καμίνια, με το πιο ωραίο σέρβις, ατμόσφαιρα πραγματικού καπηλειού και φαγητό τίμιο και νόστιμο. Εδώ τρώμε ωραίες, φρέσκες καραβίδες και τηγανητά καλαμαράκια, βραστά λαχανικά και χόρτα, φάβα και πατάτες κομμένες στο χέρι, σε μερίδες τεράστιες. Μ.Π.

Κομοτηνής 37, Καμίνια, Τ/210-48.13.325. Κόστος 20-25 ευρώ/άτομο

Μάστρα

Δύο βήματα από το Μέγαρο Μουσικής βρίσκεται η Μάστρα. Αν απ’ έξω δεν σας γεμίσει το μάτι,  προχωρήστε στο βάθος, στον πράσινο κήπο που κρύβεται ανάμεσα στις πολυκατοικίες και θα αλλάξετε γνώμη. Θα βρείτε ζουμερές σουπιές, χταπόδια, τραγανό καλαμαράκι αλλά και ένα σέρβις προσεκτικό και πραγματικά εξυπηρετικό. Γ.Π.

Παπαδιαμαντοπούλου 34, Ιλίσια, Αθήνα, Τ/210-74.82.642. Κόστος: περίπου 25 ευρώ/άτομο

Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς

Κλασική επιλογή για απλό και τίμιο θαλασσινό φαγητό στην καρδιά της Αθήνας. Χωμένος σε μια στοά με παλιά εργαστήρια χρυσοχοΐας, ο Τριαντάφυλλος σερβίρει φρέσκα θαλασσινά, δυo βήματα από την πλατεία Συντάγματος. Οι εργαζόμενοι στο κέντρο και τα πέριξ τον προτιμούν για το φιλικό περιβάλλον και την σωστή κοστολόγηση. Θα φάτε γαριδάκι συμιακό, ταραμοσαλάτα, τη σαλάτα με τα βραστά και τα μαυρομάτικα και ό,τι άλλο καλό έχουν φέρει εκείνη τη μέρα. Γ.Π.

Λέκκα 22, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.27.298. Κόστος: 15-20 ευρώ/άτομο

 

Ε/Γ Ταξιδεύοντας

Αυτό το… «επιβατηγό», που έχει εδώ και μερικά χρόνια κι ένα αδερφάκι στη Νέα Ερυθραία, είναι πολύ δημοφιλές. Και μέσα είναι ωραία, με τις ζωγραφιστές ψαρόβαρκες να χρωματίζουν τους τοίχους, κι έξω, στα τραπέζια στο πεζοδρόμιο, χαζεύεις γειτονιά. Αυτές τις μέρες, με το Πάσχα προ των πυλών πια, αν αποφασίσετε να αφήσετε τα ψάρια στην άκρη, στην ψαροταβέρνα του Κερατσινίου δεν θα μείνετε παραπονεμένοι: θα βρείτε κυδώνια και γυαλιστερές, τηγανητά καλαμαράκια και σουπιές, τηγανητή καραβιδόψιχα, μύδια αχνιστά, θράψαλο με σπανακόρυζο, κριθαράκι με θαλασσινά. Αν πετύχετε το ωραίο σεβίτσε γαρίδας, με το λεμονάτο ζουμάκι, μην το προσπεράσετε. Έξτρα ατού, η μεγάλη συλλογή τους από ούζα και τσίπουρα. Α.Σ.

Πλάτωνος 72. Κερατσίνι, T/210-43.24.368. Κόστος: 25-35 ευρώ/άτομο.

 

Ο Καπετάνιος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Δίπλα στις γραμμές του τρένου στα Καμίνια, ανάμεσα στα μηχανουργεία, ο Καπετάνιος κάνει εδώ και 40 χρόνια αυτό που ξέρει καλά − προσφέρει ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά σε οικονομικές τιμές. Θα μπείτε πρώτα στην καλτ σάλα, θα σας πουν και θα σας δείξουν τα καλά της ημέρας και αφού επιλέξετε και σας τα ζυγίσουν στην παλιά ζυγαριά, θα αναλάβουν τα υπόλοιπα. Δοκιμάστε τις ωραίες γαρίδες και τις καραβίδες, τα τηγανητά καλαμάρια-αφρός, το χταπόδι στη σχάρα. Στα συν το ευγενέστατο σέρβις και η αυλή με τις γατούλες. Γ.Π.

Τενέδου 4, Πειραιάς, Τ/210-42.06.539.  Κόστος: περίπου 20 €/άτομο

 

Ζαρκαδούλας – Τα καβουράκια 

Ο απόλυτος προορισμός για τους φαν των καβουριών. Η ταβέρνα είναι από τις πιο φημισμένες της Νίκαιας, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν πάντα γεμάτη. Οι Νικαιώτες την προτιμούν καθημερινές βράδυ, ενώ τα Σαββατοκύριακα τα τραπέζια γεμίζουν με επισκέπτες από όλη την Αθήνα. Το πιο διάσημο πιάτο τους είναι τα καβούρια, τα οποία σερβίρουν μισοκαθαρισμένα σε μεταλλικά πιάτα κλασικής ταβέρνας, με τις δαγκάνες ολόκληρες, για να έχεις τη χαρά να τις σπάσεις και να απολαύσεις τον νόστιμο μεζέ. Όσοι δεν νηστεύουν, αξίζει να δοκιμάσουν τον μαρινάτο γαύρο σε κόκκινη σάλτσα. Μ.Π.

Βιθυνίας 32, Νίκαια, Τ/210-42.52.770. Κόστος 25-30 ευρώ/άτομο

 

 Όρμος της Αφροδίτης ή αλλιώς Κώστας

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Ο Κώστας Αντωνοδημητράκης άνοιξε το καφενεδάκι του το 1981 σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του Πειραιά και συνεχίζει δυναμικά. Σερβίρει κάθε μέρα στους πελάτες του λιχουδιές από την πατρίδα του, την Κρήτη, φρέσκα θαλασσινά και ψαράκι. Καλαμαράκια τραγανά και μαλακά και δίπλα γαρίδες, γλυκές και ζουμερές, το σήμα κατατεθέν του ουζερί. Μ.Π.

Ακτή Θεμιστοκλέους 288, Πειραιάς, Τ/695-51.37.739, 15-20 ευρώ το άτομο

 

Οινοθήρα

Αυτό μικρό, φροντισμένο, ήσυχο εστιατόριο που έχει κλείσει είκοσι πέντε χρόνια σε ένα δρομάκι της Καισαριανής, απέναντι από την πλατεία, αγαπά ιδιαίτερα όστρακα. Στην σάλα με τα παλ χρώματα, τα παλιά έπιπλα και τον μεγάλο σκαλιστό καθρέπτη, με το κρασί, ένα ούζο ή ένα τσίπουρο θα χαρείτε κυδώνια και γυαλιστερές, συμπαθέστατη ταραμοσαλάτα, μια δροσερή σαλάτα, με αγκινάρες, φινόκιο, γαρίδες και καλαμάρι, που δένει γη και θάλασσα, μύδια αχνιστά με νόστιμο ζουμάκι, αλλά και θαλασσινές μακαρονάδες. Α.Σ.

Εθνάρχου Μακαρίου 13, Καισαριανή, Τ/210-72.58.428. Κόστος 25-30 ευρώ/άτομο

 

Μαργαρώ

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Εδώ δεν χρειάζεται να κοιτάξεις το μενού. Η Μαργαρώ, σωστός φρουρός έξω από τη Σχολή Δοκίμων στο Χατζηκυριάκειο, σερβίρει εδώ και δεκαετίες δύο-τρία πράγματα αλλά τα κάνει ολόσωστα, γρήγορα και γλυκά. Ανάλογα με την εποχή θα βρείτε τα εξής ντουέτα: γαρίδες ή καραβίδες και μπαρμπούνια ή κουτσομούρες − όσοι νηστεύουν θα μείνουν στα πρώτα. Το τηγάνι είναι έμπειρο και τα λάδια αλλάζουν συνεχώς. Για συνοδευτικά μόνο ντοματοσαλάτα και ψωμί. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Γ.Π.

Λεωφ. Χατζηκυριακού 126, Πειραιάς, Τ/210-45.14.226. Κόστος: περίπου 25 ευρώ/άτομο (με μπίρες)

 

Το απόμερο

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστρατή

Είναι όντως απόμερο, γιατί δεν φαίνεται από τον δρόμο. Ναι μεν είναι κοντά στην παραλία Θυμάρι, αλλά πρέπει να ανηφορίσεις έναν κάθετο της παραλιακής για να το βρεις. Τα τραπέζια είναι τοποθετημένα στη σκιά, κάτω από μουριές. Η θέα στο Απόμερο είναι φανταστική, αλλά το φαγητό είναι αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις. Τα θαλασσινά του είναι φρέσκα, οι μερίδες ικανοποιητικές και οι τιμές πολύ λογικές. Μ.Π.

Θυμάρι, Παλαιά Φώκαια, Τ/2291-03.88.55. Κόστος 20-25 ευρώ/άτομο

 

Θεόδωρος και Ελένη – «Το Μικρό»

Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός

Η αγαπημένη ψαροταβέρνα των Λεγραινών, που προτιμούν να συνδυάζουν οι Αθηναίοι με το μπάνιο τους στο Σούνιο, απέκτησε αδελφάκι. Η νέα ψαροταβέρνα βρίσκεται λίγο πιο κάτω στον ίδιο δρόμο και ονομάζεται «Το μικρό». Τα διάσπαρτα τραπέζια κάτω από τους ευκάλυπτους, με τα στρωμένα άσπρα τραπεζομάντιλα, δημιουργούν καλοκαιρινή ατμόσφαιρα και χαλαρή διάθεση. Στο «Μικρό» σερβίρουν κάποια από τα πιάτα του μενού του «Θεόδωρος και Έλένη», όπως τις παναρισμένες γαρίδες με σουσάμι, και αρκετά καινούργια. Οι γαρίδες με τσιγαρισμένη, σκορδάτη αλμύρα, καπνιστή πάπρικα, τραχούρι και χυμό λάιμ, τα αχνιστά κυδώνια σε ζωμό μπακαλιάρου και θρούμπι και η καραβιδομακαρονάδα είναι τα πιο νόστιμα πιάτα τους. Μ.Π.

Λεωφόρος Λεγραινών, Λεγραινά T/ 22920- 51.875. Κόστος 25-30 ευρώ/άτομο

 

Για ψάρι

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Κερατσίνι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών