ΕΞΟΔΟΣ PROMOTED

Ο γαστροκαφενές Aganta στην Τήνο ταιριάζει το παραδοσιακό με το μοντέρνο

Σε μια όμορφη πλατεία, γεμάτη πλατάνια, στα Δύο Χωριά της Τήνου, δοκιμάσαμε από πρωινό με τοπικά φρέσκα αυγά, τυριά και αλλαντικά, μέχρι ανοιχτή κατσικόπιτα με σιγομαγειρεμένο ντόπιο κρέας απολαμβάνοντας μόνο ελληνικές ποικιλίες κρασιού.

17.07.2023
Ο γαστροκαφενές Aganta στην Τήνο ταιριάζει το παραδοσιακό με το μοντέρνο

Εκπληκτικές παραλίες, τέχνη, πνευματικότητα, παράδοση και γεύσεις που θυμάσαι για πάντα. Η Τήνος, «μούσα του Αιγαίου» και γενέτειρα σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Γύζης και ο Χαλεπάς, είναι ένα σαγηνευτικό μείγμα φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικού πλούτου -μια πραγματικά μαγική εμπειρία για κάθε ταξιδιώτη. Από τους απόκρημνους βράχους μέχρι τις όμορφες αμμουδιές της και την αυθεντική ορεινή ενδοχώρα, και από τους περιστεριώνες-σύμβολα μέχρι τα επιβλητικά έργα μαρμαρογλυπτικής αυτό το νησί έχει κάτι συναρπαστικό σε κάθε γωνιά. Έχει επίσης ανθρώπους που προσφέρουν καλό φαΐ με σύγχρονη ματιά και γερές ρίζες στην παράδοση.

Βρισκόμαστε σε έναν από τους πιο όμορφους ορεινούς οικισμούς του νησιού, τα Δύο Χωριά. Στην πλατεία, κάτω από τη δροσερή σκιά που δημιουργούν πέντε τεράστια πλατάνια ένα καινούργιο γαστρο-καφενείο κάνει ακριβώς αυτό, ταιριάζει δηλαδή το παραδοσιακό με το μοντέρνο, με τον πιο φυσικό τρόπο. Σε έναν χώρο που έχει σχεδιαστεί με μεράκι, προσοχή στη λεπτομέρεια και σεβασμό στο παρελθόν, το Aganta προσφέρει νοστιμιές για όλες τις ώρες.

Για να πάρουμε δύναμη για το ξεκίνημα της μέρας, παραγγέλνουμε καλοφτιαγμένο ελληνικό που φτάνει στο τραπέζι συνοδευόμενος από το παραδοσιακό λουκουμάκι. Ένα τελετουργικό- ταξίδι στον χρόνο. Από τις 9 το πρωί το Aganta σερβίρει όχι μόνο καφέ για κάθε γούστο αλλά και χορταστικά πιάτα όπως ο καγιανάς με ντοματίνια, βολάκι Τήνου και φρυγανισμένο ψωμί, τα τηγανητά φρέσκα αυγά με λουκάνικο Τήνου ή οι αφράτες αυγοφέτες τσουρεκιού που σερβίρονται με αλμυρή καραμέλα, πραλίνα φουντουκιού, τραγανά φουντούκια και σταγόνες λευκής σοκολάτας.

Για για τους λάτρεις της πιο light διατροφής, τα bowls με γιαούρτι, φυστικοβούτυρο ή φρέσκα φρούτα και γκρανόλα, συνοδευόμενα με τοπικό μέλι και σφένδαμο μαζί με τα υπέροχα smoothies από φρούτα εποχής προσφέρουν την απόλυτη ικανοποίηση για το ξεκίνημα της μέρας.

Αργότερα, μετά τις βόλτες και τα μπάνια στις παραλίες επιστρέφουμε στον μοντέρνο καφενέ για μπύρες και προσεγμένα σνακ. Στον κατάλογο εντοπίζει κανείς επιλεγμένες ετικέτες ελληνικών ζύθων όπως και τα φημισμένα τηνιακά τυριά και αλλαντικά -την καλύτερη συνοδεία για τη μπύρα μας. Η χαλαρή ελληνική μουσική είναι ευχάριστη υπόκρουση και φτιάχνει την ατμόσφαιρα.

Από το απόγευμα και μέχρι τα μεσάνυχτα ξεκινούν να σερβίρονται ακόμα πιο ιδιαίτερες προτάσεις που αντλούν ιδέες από τον γαστρονομικό πλούτο του νησιού.

Οι λάτρεις των κρεατομεζέδων μπορούν να κινηθούν προς το λαχταριστό, πλούσιο φρυγαδέλι με συκώτι μοσχίδας, το λουκάνικο Τήνου ή τα ζουμερά κεφτεδάκια σχάρας που δένουν ιδανικά με σάλτσα σπετζοφάι και σπασμένη κατσικίσια φέτα. Το πιο ξεχωριστό πιάτο όμως είναι η πεντανόστιμη ανοικτή κατσικόπιτα με σιγομαγειρέμενο κατσικάκι Τήνου που λιώνει στο στόμα -ένας μεζές που δεν πρέπει να φύγεις από την Τήνο χωρίς να τον δοκιμάσεις.

Οι ντόπιες διπλομαγειρεμένες πατάτες με κρέμα κατσικίσιας φέτας και μυρωδάτη ρίγανη μαζεμένη απ’ το νησί, είναι επίσης must. Για τους λάτρεις των “αλοιφών” μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε τη σπιτική τυροπικάντική με βύσσινο γλυκό του κουταλιου.

Αλλά και όσοι λατρεύουν τα θαλασσινά δεν μένουν παραπονεμένοι. Ο συνδυασμός του υπέροχου λευκού ταραμά με λάδι βασιλικού και του μετσοβίτικου ψωμιού είναι μαγικός. Ιωδιούχοι μεζέδες όπως ο μαρινάτος γαύρος που έρχεται πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί μαζί με απαλό, λευκό ταραμά και σιγομαγειρεμένα ντοματίνια, το καπνιστό σκουμπρί με βάση από χούμους ή οι γαρίδες σαγανάκι με αρωματική σάλτσα ντομάτας είναι μόνο κάποιες από τις γευστικές προτάσεις του Aganta.

Στη λίστα κρασιών φιγουράρουν μόνο ελληνικές ποικιλίες ενώ οι μπίρες, η ρακή και το ούζο αποτελούν εξίσου καλές επιλογές.

Πίσω από τις ενδιαφέρουσες γαστρονομικές προτάσεις βρίσκεται ο Νάσος Τζαφαλιάς και η έμπειρη ομάδα του. Ο σεφ, με σημαντικές συνεργασίες με καταξιωμένους Έλληνες σεφ (Πέσκιας, Μπαξεβάνης κ.α.) αλλά και ένα σύντομο πέρασμα από τη Λυόν της Γαλλίας στο βιογραφικό του, έχει σχεδιάσει το μενού δίνοντας έμφαση στην ελληνική κουζίνα και την καλή πρώτη ύλη, φέρνοντας την παράδοση του μεζέ στο σήμερα.

Τέλος, η υπέροχη πλατεία των Δύο Χωριών προσφέρεται και για όμορφα βράδια διασκέδασης και χορού. Ένα είναι βέβαιο, ότι αν πετύχει κάποιος ένα από τα live events του Aganta το πιθανότερο είναι να φύγει με τις πιο όμορφες αναμνήσεις καλοκαιρινού βραδιού από το πανέμορφο νησί της Τήνου.

Για κρατήσεις τηλεφωνήστε στο 698-211.9000 (κα. Κυριακούλα Βαρβέρη) ή στείλτε email στο [email protected]. Περισσότερες πληροφορίες στο: aganta.gr.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών