ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αξιώτισσα στη Νάξο: Με πρώτη ύλη που μιλάει!

Που αλλού η κουζίνα είναι εξίσου μεγάλη με τη σάλα;

23.08.2016| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη
Αξιώτισσα στη Νάξο: Με πρώτη ύλη που μιλάει!

Που αλλού η κουζίνα είναι εξίσου μεγάλη με τη σάλα;

Η θέση: Θα χρειαστείτε αυτοκίνητο για να φτάσετε μέχρι το Καστράκι, αλλά η διαδρομή είναι εύκολη, το πολύ 20 λεπτά από τη Χώρα.

Η ατμόσφαιρα: Η βεράντα της Αξιώτισσας είναι γαστρονομικό καταφύγιο. Γαλήνια, δροσερή, τακτοποιημένη και χαριτωμένη χωρίς διακοσμητικές εξτραβαγκάντσες, όπως πρέπει για να φχαριστηθείς φαγητό με διάθεση διακοπών. Το ίδιο ανακουφιστικά οικεία είναι και η ευρύχωρη εσωτερική σάλα σε περίπτωση που ο καιρός τα χαλάσει.

Το φαγητό: Η κουζίνα είναι παστρικιά, τακτοποιημένη, μεγάλη, γηπεδικής έκτασης – στο φαγητό δίνεται όλη η βαρύτητα. Ο ιδιοκτήτης Γιάννης Βάσιλας είναι αρχιμάγειρας, ενώ η σύζυγός του Σοφία, φέρνει βόλτα τη σάλα. Μαγειρέματα με ουσία και γεύσεις που αναδεικνύουν την καλή πρώτη ύλη. Δοκιμάσαμε έκτακτη παντζαροσαλάτα με ολίγον σκορδάκι και παλαιωμένο αξιώτικο ξινότυρο που της πήγαινε πολύ, εξαιρετική ταχινοσαλάτα με κύμινο και ταραμοσαλάτα από τις ωραιότερες που έχουμε φάει.


Οι ψητές φέτες μελιτζάνας με αμύγδαλο, κεφαλοτύρι και ξινότυρο, εκτός από ωραία ως σύλληψη ήταν και άψογα εκτελεσμένη συνταγή – μελωμένες, γλυκιές, αξιώτικες μελιτζάνες, με ένα αρωματικό, καλό ελαιόλαδο να τις τονώνει. Αν είναι η εποχή τους, δοκιμάστε οπωσδήποτε μπάμιες τηγανιτές, με σάλτσα γιαουρτιού. Καλοφτιαγμένοι οι βιολογικοί γίγαντες στο φούρνο, πολύ καλό το απεραθίτικο ρόστο και το κατσίκι στη λαδόκολα, και μαμαδίστικο το τας κεμπάπ με μπαχαρένια σάλτσα ντομάτας και ρύζι μπασμάτι – παρακαλέστε τους να σας αντικαταστήσουν το συνοδευτικό, εξωτικό ρύζι, με αξιώτικες τηγανιτές πατάτες που τις χρυσοτηγανίζουν μούρλια. Τα πιάτα τους είναι προσεγμένα, με φροντισμένα υλικά, κάποιες φορές βιολογικά, λίγα από δικό τους μποστάνι, περισσότερα από ντόπιους παραγωγούς.

Ο λογαριασμός: 30-35 € /ζευγάρι χωρίς τα ποτά

Η κάβα: Η λίστα με εμφιαλωμένα κρασιά είναι μεν μικρή, αλλά έχει ενδιαφέρον που, εκτός από την αναμενόμενη Σαντορίνη, περιλαμβάνει ετικέτες από Πάρο, Μύκονο και Σύρο. Έχουν κι επώνυμο χύμα, αλλά και το αξιόλογο δικό τους κρασί, από τοπικές ποικιλίες, το οποίο, μπορεί μεν να μην το διατυμπανίζουν, αλλά παράγεται στο υπόγειο του εστιατορίου σε ανοξείδωτες δεξαμενές, με άρτιο εξοπλισμό, επιπέδου μικρού οινοποιείου! Υπάρχουν επίσης αρκετές ελληνικές μπίρες, λικέρ κίτρο Νάξου και μαστίχα Χίου.

Επιπλέον πληροφορίες: Ιδανικά συνδυάστε την με μια βουτιά σε κάποια από τις πανέμορφες νοτιοδυτικές παραλίες του νησιού.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT