ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Χρώματα και λιχουδιές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ένα πολύχρωμο, ντιζαϊνάτο και φιλόξενο ξενοδοχείο πόλης στην Τσιμισκή, με ένα πανέμορφο Garden bar για πρωινά, υγιεινούς χυμούς, λιχούδικα πιάτα και κοκτέιλ για μετά τα ψώνια. Πέρα για πέρα value for money εμπειρία.

16.10.2020| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
Χρώματα και λιχουδιές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ένα πολύχρωμο, ντιζαϊνάτο και φιλόξενο ξενοδοχείο πόλης στην Τσιμισκή, με ένα πανέμορφο Garden bar για πρωινά, υγιεινούς χυμούς, λιχούδικα πιάτα και κοκτέιλ για μετά τα ψώνια. Πέρα για πέρα value for money εμπειρία.

Έξυπνος, λειτουργικός σχεδιασμός, κεντρική τοποθεσία, σούπερ value for money εμπειρία. «Aπό το 2011 στο COLORS προσφέρουμε εμπειρίες, όχι απλές διαμονές» λένε οι ιδιοκτήτες, τα αδέρφια Χριστίνα και Φώτης Δρακόπουλος. Ένα από τα πιο καλόγουστα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, σύγχρονου αστικού design βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, ένα βήμα από την παραλιακή προμενάδα, το λιμάνι και τα δικαστήρια, άλλο ένα βήμα από την πλατεία Αριστοτέλους, το εμπορικό κέντρο, τα λαδάδικα, τα μπάρ και τα χιπ εστιατόρια, κοντά σε γκαλερί και αίθουσες τέχνης του κέντρου, και μια μπουγάτσα δρόμος ως τον Λευκό Πύργο και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Γρήγορο Wi-Fi και early check-in είναι μερικά ακόμα από τα ατού του. Ό,τι πρέπει δηλαδή και για εργαζόμενους ταξιδευτές.

Μέγαρο Γκατένιο Φλωρεντίν: αρχιτεκτονική υπεροχή!
Ξύπνησα σε ένα ψηλοτάβανο δωμάτιο, πρωί καθημερινής στην μητρόπολη του βορά, ξεκούραστη σαν να ήμουν στην εξοχή. Ηχομόνωση… επιστημονική. Ένα παράθυρο και μια μπαλκονόπορτα με χώριζαν από την ζωντάνια της πόλης. Τράβηξα τις σκούρες, αδιαφανείς κουρτίνες και ξημέρωσε. Το δωμάτιο λούστηκε στο φως. Βγήκα στο μπαλκόνι, χαζεύοντας τη δράση που εκτυλίσσονταν στα πόδια μου. Ένιωσα τον παλμό της πόλης. Παρατήρησα τους περαστικούς να υψώνουν το βλέμμα προς το μέρος μου, να εντοπίζουν τη φιγούρα μου στον τέταρτο όροφο. Μόνο που εκείνοι χάζευαν το εξαιρετικής ομορφιάς, ανακαινισμένο, διατηρητέο κτίριο του 1925.

Αργότερα, στο Garden Bar, απολαμβάνοντας το πρωινό μου, έμαθα από τη Χριστίνα και τον Φώτη, ότι οι αρχιτέκτονες Χασίδ Φερνάντες και Ζακ Πλεϋμπέρ φρόντισαν να σχεδιάσουν το κτίριο διαμπερές, με όψεις στις οδούς Τσιμισκή και Αγίου Μηνά, ενώ λόγω των τριών συνολικά προσόψεών του, είναι ορατό επίσης από την Βενιζέλου. Πρόκειται για το Μέγαρο Γκατένιο Φλωρεντίν, ένα από τα πιο αξιόλογα εκλεκτικιστικά κτίρια του εμπορικού κέντρου το οποίο χτίστηκε στο οικόπεδο με αριθμό 127/4 της πυρίκαυστης ζώνης – μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης -, ιδιοκτησίας των Μωύς Α. Γκατένιο και Ιακώβ Φλωρεντίν. Η πενταόροφη πολυκατοικία με διάπλατα ανοίγματα και παραστάδες, έχει μεγάλο εσωτερικό ύψος και ένα ευρύχωρο κεντρικό φωτεινό αίθριο. Έχει πλούσια διακόσμηση στα εξωτερικά του στοιχεία, που βασίστηκαν σε επιδράσεις του γαλλικού ροκοκό. Ο δε τελευταίος όροφος καλύπτεται με μεταλλική υπερυψωμένη τετράρριχτη στέγη, ενώ στο ισόγειό του στεγάστηκε το 1931 το πρώτο καφεκοπτείο του Λουμίδη στη Θεσσαλονίκη. 

Κάπως έτσι λοιπόν, καθισμένη στα τραπεζάκια στον πεζόδρομο της Αγίου Μηνά, έμαθα επίσης, από την Χριστίνα, ότι το COLORS στεγάζεται σε ένα κτίριο χαρακτηρισμένο “έργο τέχνης”. Ήπια με μια ανάσα το smoothie μου – ένα φουλ βιταμινούχο Healthy Carrot – και περιηγήθηκα στο υπόλοιπο κτίριο. Η εταιρεία Urban Soul Project που επιμελήθηκε την εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου, δημιούργησε ένα μικρό, artsy θαύμα, με παστέλ, μαλακά χρώματα, διατηρώντας τα ανάγλυφα γύψινα διακοσμητικά στις οροφές, και υπερτονίζοντας το υπέροχο art nouveau ασανσέρ, αναδεικνύοντάς το με ένα ποπ χάλκινο χρώμα. Μεταλλικά και ξύλινα έπιπλα σε όλους τους χώρους, σχεδιασμένα, προσεκτικά μελετημένα και κατασκευασμένα ειδικά για κάθε δωμάτιο και για τους κοινόχρηστους χώρους. Μέσα στο διατηρητέο των αρχών του περασμένου αιώνα έχει ενσωματωθεί με περίσσιο γούστο η βιομηχανική/ pop αισθητική. Τι τέλειο να δημιουργούνται τόσο όμορφα ξενοδοχεία, προσιτά για πολλούς.

Οικολογική συνείδηση – conceptual χώροι
Τα θεματοποιημένα δωμάτια κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το μέγεθός τους σε Medium, Large Sea View, Large City View, XL Loft και Σουίτες, ενώ πολύ χαριτωμένα κυρίως για νεότερες ηλικίες, μου φάνηκαν και τα δωμάτια με υπέρδιπλες κουκέτες, αιώρες, και τηλεοράσεις τοποθετημένες σε κολώνες όπως και έντονα stencil και γκράφιτι που αποπνέουν αέρα καινοτομίας και ξεγνοιασιάς, σύγχρονης φιλοξενίας και μοντέρνας πολυτέλειας.

Ο Φώτης μου εξηγεί ότι «το COLORS Urban καθώς και όλα τα Colors φροντίζουν να είναι φιλικά προς το περιβάλλον με λύσεις όπως μεγάλα container αντί για μικρά μπουκάλια, προϊόντα Fair-Trade, οικολογικά προϊόντα από βιοδιασπώμενα υλικά και Ελληνικές εταιρείες, λαμπτήρες LED, φιλικά προς το περιβάλλον χρώματα, εξοικονόμηση χαρτιού, θερμομόνωση, ανακύκλωση και άλλες οικολογικές πρακτικές».

Απομεσήμερο στο The Garden Bar

Μπανανόφυλλα, παπαγάλοι, garden αισθητική και εξωτική διάθεση σε ένα tropical bar-εστιατόριο που σερβίρει επίσης καλοφτιαγμένους καφέδες, νόστιμα και υγιεινά σνακ, brunch, smoothies και φρέσκους χυμούς. Όλη η πόλη περνάει από το Garden Bar.

Από τα χέρια του chef Νίκου Ταμβάκη δοκιμάσαμε οικεία πιάτα, χωρίς εξτραβαγκάντζες, μεγάλες μερίδες χορταστικές σαλονικιώτικες, προσεκτικά σχεδιασμένα ώστε να δίνουν έμφαση και στο υγιεινό στοιχείο.

Στο brunch δοκιμάσαμε “Αβγουλάκια καγιανά” με πλούσια σάλτσα ντομάτας, πράσινες πιπεριές, ψιλοκομμένο μπέικον και τριμμένη φέτα επάνω σε τραγανή focaccia με δροσερή πράσινη σαλάτα, και “Light Lemon-berry pancakes” με μια δροσερή, κρεμώδη σως λεμονιού και γλυκόξινα red berries, πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη. 

Λίγο αργότερα, για late lunch διαλέξαμε “Green Tete Salad”, μια ζεστή και κρύα σαλάτα με baby σπανάκι & βαλεριάνα, απάκι κοτόπουλο, πουρέ γλυκοπατάτας, φιλέτο πορτοκάλι, τραγανό κουλούρι, κάσιους, ανθότυρο και σως εσπεριδοειδών, το “Beef fillet” που είναι ταλιάτα από μοσχαρίσιο φιλέτο, με τρυφερές τραγανές πατατούλες σωτέ, και τη δική τους μαγιονέζα αρωματισμένη με τρούφα και χοντροκομμένο πιπέρι. Δοκιμάσαμε επίσης τις “Truffle Pappardelle” με μανιτάρια porcini, αρωματικό λάδι τρούφας, πλούσια κρέμα γάλακτος και γραβιέρα. Επόμενο βήμα είναι «να κάνουμε το The Garden Bar τον απόλυτο Γαστρονομικό προορισμό για late lunch and dinner στην πόλη» μου λέει ο Φώτης, επισημαίνοντας ότι ωστόσο το brunch σερβίρεται από τις 11 μέχρι τις 9 το βράδυ. Η ημέρα μου έκλεισε με ένα κοκτέιλ Ginger Basil Smash με τζιν και τζίντζερ, χυμό λάιμ και φρέσκα φύλλα βασιλικού.

Όνειρα γλυκά, μα προπάντων χαλαρά
Στα πλεονεκτήματα του ξενοδοχείου είναι οι υπηρεσίες του MASSAGE.ME που προσφέρει διάφορους τύπους μασάζ όπως Detox, Feelgood, Photoshop, Caviar Special, Σοκολατοθεραπεία, αλλά και ολιγόλεπτα μασάζ προσαρμοσμένα στους γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης πραγματικότητας.

Κεράστηκα ένα απολαυστικό τεταρτάκι χαλάρωσης – rapport qualité prix. Νομίζω ότι η επιτυχία ενός ξενοδοχείου βρίσκεται στο να θέλεις πολύ να επιστρέψεις στο δωμάτιο σου και να νιώθεις άνετα, βολικά και όμορφα σαν στο σπίτι σου. Ειδικά όταν αυτό μου συμβαίνει σε έναν αγαπημένο τόπο όπου τριγυρνάω όλη μέρα και δε θέλω με τίποτα να κλειστώ σε ένα δωμάτιο, τότε αισθάνομαι πολύ τυχερή.

Info: COLORS Urban Hotel και Garden Bar: Tσιμισκή 13, Θεσσαλονίκη, Τ/2310272829

Η οικογένεια των COLORS Hotels έχει ακόμα τρία ξενοδοχεία: Οπλοποιού 1 και Κατούνη, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη, Τ/2316007676 Βαλαωρίτου 21, Θεσσαλονίκη, T/2310-502280 Εμμανουήλ Μπενάκη 27-29, Aθήνα, Τ/2103300123

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών