ΕΞΟΔΟΣ

Εντυ: Καλαμάκια από ψαρονέφρι

Οι συνταγές ίδιες και απαράλλαχτες από το 1946.

29.09.2016
Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου

Οι συνταγές ίδιες και απαράλλαχτες από το 1946.

Εχω την εξής θεωρία: οι πιο ενημερωμένοι πληροφοριοδότες για καλό street food είναι οι ταξιτζήδες. Είναι όλη μέρα στο δρόμο, σε γειτονιές και στενά που αποκλείεται να επισκεφτεί ο κοινός άνθρωπος, τρώνε εκ των πραγμάτων στο δρόμο, ανταλλάσσουν tips με συναδέλφους τους και μπορούν να συγκρίνουν. Εχουν το χάρτη του γρήγορου φαγητού της πόλης ολοζώντανο στο μυαλό τους, ξέρουν ποιο βρώμικο είναι στ’ αλήθεια βρώμικο, τι απατεωνιές «παίζουν». Ταξιτζής μού είπε για τον Εντυ στην Κοκκινιά πριν από χρόνια, ταξιτζής μού τον ξαναθύμισε προ ολίγου καιρού. «Καθαρό μαγαζί, να πας αν δεν έχεις πάει».

Η θέση: Στην Κοκκινιά. Το σουβλατζίδικο άνοιξε ο Αρμένης Χοβσέπ το 1946. Στο σημερινό του πόστο το έφερε ο γιος του Εντυ. Η επιχείρηση δεν πήγε στην τρίτη γενιά -ο γιος του Εντυ ακολούθησε άλλο επαγγελματικό δρόμο- αλλά σε Αρμένηδες που δούλευαν στο μαγαζί, τα πρώτα ξαδέρφια Βαρντάν Μινασιάν (Βαγγέλης για τους Ελληνες πελάτες) και Χατσίκ Χαρουτσουνιάν (για ευκολία, Σταύρος).

Η ατμόσφαιρα: Ταχυφαγείου. Τραπέζια το μαγαζί δεν έχει, μόνο μερικά σκαμπό. Τρως στα όρθια ή παίρνεις για το σπίτι.


Το φαγητό Τις συνταγές οι σημερινοί ιδιοκτήτες τις κράτησαν ίδιες και απαράλλαχτες με του παππού Χοβσέπ. Το μόνο που προσέθεσαν στο μενού είναι πατάτες (κομμένες στο χέρι) και τζατζίκι (δυνατό). Στο τυλιχτό με το μπιφτέκι, όμως, δεν βάζουν τίποτα από αυτά – εκτός κι αν επιμείνει ο πελάτης. Μόνο ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό. Και το μπιφτέκι απλό, όχι κεμπάπ, δεν έχει ψωμί και μπαχάρια, μόνο κρεμμύδι και αλατοπίπερο. Ο κιμάς (γαλλικής προέλευσης, όπως έσπευσαν να με ενημερώσουν – κάτι που εκτίμησα) δουλεύεται στο μαγαζί σε μεγάλο μίξερ και τα μπιφτέκια γίνονται σαν να ’χουν βγει από μηχανή – δεν είναι όμως προκάτ. Το άλλο ατού του μαγαζιού είναι το χοιρινό καλαμάκι που φτιάχνεται με ψαρονέφρι και είναι πολύ τρυφερό. Το ίδιο και το κοτόπουλο που φτιάχνεται με στήθος. Στα συν οι αφράτες, νόστιμες πίτες. Φτιάχνουν και ανάμεικτο σουβλάκι (μπιφτέκι και χοιρινό ή κοτόπουλο στο ίδιο τυλιχτό), κάτι που έχει νόημα σε μια ανάμεικτη μερίδα, αλλά θα μπορούσε να λείπει στο ατομικό, καθότι… γουρουνιά. Το ψήσιμο γίνεται στα κάρβουνα.

Ο λογαριασμός: Τυλιχτό με μπιφτέκι 2€, τυλιχτό με ψαρονέφρι ή κοτόπουλο 2,20€.

Η κάβα: Μπίρες και αναψυκτικά.

Επιπλέον πληροφορίες: Κάνουν και ντελίβερι που εξυπηρετεί αρκετές περιοχές του Πειραιά – το δοκίμασα: η παραγγελία ήρθε ζεστή, παρά το ότι μένω στην άκρη της χερσονήσου.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών