ΜΑΓΑΖΙΑ

Φρέσκο, χειροποίητο φύλλο

Ένα εργαστήρι στην Καλλιθέα βάζει στον πειρασμό ακόμα και τους αρχάριους στην κουζίνα να φτιάξουν πίτα.

22.05.2013| Updated: 25.06.2021
Φρέσκο, χειροποίητο φύλλο

Ένα εργαστήρι στην Καλλιθέα βάζει στον πειρασμό ακόμα και τους αρχάριους στην κουζίνα να φτιάξουν πίτα.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Είκοσι δύο χρόνια στην ίδια θέση μετράει η οικογενειακή επιχείρηση με φρέσκα, χειροποίητα φύλλα και ζύμες της Ελευθερίας και της Αλίκης Παππά, που είναι σήμερα στο τιμόνι της εταιρίας. Την επιχείρηση άνοιξε, βέβαια, ο πατέρας της οικογένειας ο κύριος Λευτέρης, πριν τριάντα περίπου χρόνια και σήμερα βρίσκεται ακόμα στο εργαστήριο, πίσω από τον πάγκο του ταμείου, να χειρίζεται τις μηχανές που ανοίγουν τα φύλλα. Ο χώρος είναι ιδιαίτερα φιλόξενος και θυμίζει μεγάλη ανοιχτή κουζίνα σπιτιού, καθώς είναι έντονη η μυρωδιά του αλευριού και της ζύμης, ενώ δεν λείπουν και οι κουβέντες με τους πελάτες/φίλους που περνούν ακόμα και για μια καλημέρα ή ένα γλυκό κουταλιού από τη μαμά της οικογένειας.

Τι ψωνίζουμε: Η ποικιλία είναι μεγάλη και η πείρα του «πρωτομάστορα» Λευτέρη είναι εγγύηση για την ποιότητα τους. Αναμφίβολα το χονδρό φύλλο με το όνομα «Βέργα» είναι ιδανικό για αλμυρές πίτες και γίνεται κριτσανιστό, αν το αλείψουμε με λίγο λαδάκι. Το ψιλό φύλλο Βυρηττού είναι ιδανικό για γλυκά, αλλά και στα τυροπιττάκια που έφτιαξα ήταν υπέροχο. Το κρούστας είναι λίγο πιο χονδρό από αυτό της αγοράς αλλά πολύ γευστικό, ελαστικό και απαλό.

Η έκπληξη ήρθε από το φρέσκο φύλλο για καταϊφι που απογειώνει τις γεύσεις σε αλμυρά και γλυκά. Νοστιμότατες ήταν και οι κρέπες ενώ οι ζύμες για πίτσες και πεϊνιρλί είναι λεπτές και τραγανές όταν ψήνονται.

Η ποιότητα των φύλλων δεν φαίνεται μόνο στη γεύση. Η υφή τους είναι μοναδική, ελαστική και συνάμα αφράτη, και ως εκ τούτου δίνουν άλλη διάσταση όπου και αν χρησιμοποιηθούν. Το εργαστήριο διαθέτει και έτοιμα κατεψυγμένα εδέσματα: τέσσερις διαφορετικές πίτσες, κρέπες αλμυρές και γλυκές, μηλοπιτάκια, μπουρεκάκια και λοιπά καλούδια, και φυσικά τυρόπιτες, σπανακόπιτες, η μοναδική κιμαδόπιτα και πολλά άλλα. Όλα αυτά σε τιμές λογικές για την ποιότητά τους.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών