ΕΞΟΔΟΣ

Γιάννης: ψαρομεζέδες στο σπίτι σου

Delivery ψητού χταποδιού και τηγανητών μπαρμπουνιών; Κι όμως.

04.08.2016

Delivery ψητού χταποδιού και τηγανητών μπαρμπουνιών; Κι όμως.

Η θέση: Δεν έχει το γόητρο του Μικρολίμανου (ούτε τις τιμές του), ούτε την απρόσκοπτη θέα της Πειραϊκής, όμως το Χατζηκυριάκειο είναι μία από τις καλύτερες πιάτσες για ψάρι και ψαρομεζέδες στον Πειραιά. Μια χούφτα μαγαζιά είναι όλα κι όλα, που τα δουλεύουν οικογένειες που ξέρουν καλά τη δουλειά. Μία τέτοια περίπτωση είναι η ψαροταβέρνα του «Γιάννη», επί της λεωφόρου Χατζηκυριακού, απέναντι από τα σχολεία. Το τηγάνι του είναι έκτακτο, το ψήσιμο στα κάρβουνα το ίδιο, η ποιότητα των πρώτων υλών υψηλή. Φεύγουμε πάντα ευχαριστημένοι. Ο Γιάννης προσφάτως αναπτύχθηκε.

Ανοιξε δεύτερο μαγαζί, δυο τετράγωνα πιο κάτω – θα το βρείτε όπως στρίβει ο δρόμος αριστερά στη Μαρίας Χατζηκυριακού.

Η ατμόσφαιρα: Μικροσκοπικό, απλό, με μια χούφτα τραπέζια, σχεδόν πάντα γεμάτο.

Το φαγητό: Ο δεύτερος «Γιάννης» έχει δώσει έμφαση στα μαγειρευτά και τους μεζέδες, όμως το κλου είναι ότι κάνει ντελίβερι. Ψάρια, μικρά και μεγάλα, στο τηγάνι ή στη σχάρα, μεζέδες, σαλάτες και μαγειρευτά, όλα σε 40΄-1 ώρα στο σπίτι σου. Το δοκίμασα -είμαι της γειτονιάς- με σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα έρθουν τα φαγητά σώα. Διαψεύστηκα. Τα φαγητά ήρθαν καυτά, τα τηγανητά με την κρούστα τους ανέπαφη, καθόλου πανιασμένη.

Παραγγείλαμε αρκετά για να δοκιμάσουμε. Οι κουτσομούρες ήταν ημέρας, καλοτηγανισμένες. Το ψητό χταπόδι όπως μάς αρέσει: μαστιχωτό, ντούρο. Ο μπακαλιάρος αυγολέμονο με χόρτα, φρέσκα κρεμμυδάκια και άνηθο, ένα αναπάντεχο πιάτο για ταβέρνα, και η μερίδα γενναιόδωρη, χορταίνουν δύο. Το χταπόδι στιφάδο με τηγανητές πατάτες, είχε αρετές (κρεμμύδια ωραία μαγειρεμένα, ούτε λιωμένα, ούτε αλ ντέντε, ντοματένια σάλτσα καρυκευμένη με δάφνη και μπαχάρι, νόστιμη) αλλά και μια μεγάλη αστοχία: το μαλάκιο είχε «σχοινιάσει» από το πολύ βράσιμο.

Αποφύγαμε τις δυο μακαρονάδες που περιέχουν κρέμα γάλακτος (υλικό που δεν πολυδένει με τα ψαρικά), και πήραμε το ντοματένιο γιουβετσάκι θαλασσινών (κριθαρότο το λένε, αλλά για γιουβέτσι πρόκειται) με ζουμερές γαρίδες και μύδια. Μια χαρά. Το καλαμαράκι μάς ενημέρωσαν (προς τιμήν τους) πως είναι κατεψυγμένο, παρόλα αυτά η παρέα το ήθελε και καλά έκανε γιατί ήταν καλοτηγανισμένο. Κορυφαίο πιάτο ήταν τα μύδια σαγανάκι με τέλεια ισορροπία ανάμεσα στη γεύση του μυδιού, τη γλυκόξινη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, τη σπιρτάδα και την οξύτητα της φέτας και τη δροσερή αψάδα του μαϊντανού.

Ο λογαριασμός: Για όλα αυτά και μια μερίδα βλίτα βραστά πληρώσαμε 60€, ήτοι 15€ το άτομο.

Η κάβα: Κρασιά εμφιαλωμένα δεν κάνουν ντελίβερι (στο κυρίως κατάστημα έχουν συμπαθητική ποικιλία), μόνο χύμα, μπίρες και ούζα.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά καθημερινά 12.00-00.00, Κυριακές 12.00-18.00. To μαγαζί δεν θα λειτουργεί την πείοδο του καλοκαιριού τις ημέρες 10-19/08/2016.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών