ΜΑΓΑΖΙΑ

Η καπεσοβίτικη «Στέρνα»

Εκλεκτά γλυκίσματα, ηδύποτα και ένα σωρό άλλα στην κεντρική πλατεία του πανέμορφου Ζαγοροχωρίου.

12.08.2011| Updated: 25.06.2021
Η καπεσοβίτικη «Στέρνα»

Εκλεκτά γλυκίσματα, ηδύποτα και ένα σωρό άλλα στην κεντρική πλατεία του πανέμορφου Ζαγοροχωρίου.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Φτάνοντας στο όμορφο χωριό του κεντρικού Ζαγορίου, κατηφορίζουμε πεζή προς την κεντρική πλατεία. Εκεί βρίσκεται η Στέρνα, το καφενείο-πρατήριο παραδοσιακών προϊόντων, που επισκεπτόμαστε κάθε φορά που βρισκόμαστε στα Ζαγόρια. Πρόκειται για ένα μαγαζί-υπόδειγμα του πώς η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί με ήπιο τρόπο, με σεβασμό στην παράδοση, στο περιβάλλον, στους ανθρώπους που επιζητούν κάτι διαφορετικό από τις νόρμες. Υπερήφανη οικοδέσποινα η Έλλη Παπαγεωργίου. Τσίγκλισέ την και θα σου μιλήσει για τον τόπο της, που υπεραγαπά, δίνοντάς σου οδηγίες για πιθανές εξορμήσεις και για όλα εκείνα τα αυτονόητα που τείνουμε να λησμονήσουμε: για τον κύκλο του χρόνου και τις εποχές των προϊόντων, για τις «χρονοβόρες» συνταγές, για τα μυριστικά χόρτα της χαράδρας του Βίκου. Ναι, είναι η αλήθεια, αυτή η αποξηραμένη μέντα που έχουν στο μαγαζί μυρίζει πιο καλά.

Τι ψωνίζουμε: Δεκάδες τα βοτάνια που βρίσκεις εδώ, άλλα τόσα τα αποξηραμένα μανιτάρια, που ο πατέρας της Έλλης Θουκυδίδης, φιλόλογος στο επάγγελμα, φυσιοδίφης στην ψυχή, μαζεύει από την παρθένα φύση της περιοχής. Έτσι έρχονται και τα φρούτα εδώ και τα κλαδιά της κρανιάς, που ο ίδιος μεταμορφώνει σε αριστουργηματικές γκλίτσες. Το κρασί τους από τη γηγενή ποικιλία Ντεμπίνα είναι θαυμάσιο, το ίδιο και τα γλυκά και τα λικέρ που φτιάχνει η οικογένεια με παλιές συνταγές. Δοκιμάσαμε λικέρ καρυδάκι, μελισσόχορτο, μανιτάρι και κράνο, όλα εξαιρετικά, με «καθαρό» το λεπτό άρωμα της πρώτης ύλης. Τα γλυκά κουταλιού και οι μαρμελάδες, όλα είναι σπάνιας γεύσης και με σιρόπι δεμένο με μαεστρία. Αγαπημένα μου το κράνο, τα βούζια (ο καρπός της κουφοξυλιάς), το λεμόνι, το βερίκοκο. Ανάλογα την εποχή θα δοκιμάσετε επιτόπου γλυκά ημέρας: εξαιρετικό πισπτί, παλιά εβραϊκή συνταγή με ζύμη μελομακάρονου και σιρόπι εμπλουτισμένο με κονιάκ, λεμονόπαστο, μικρασιατικό σταφιδάτο, ιτσλί, με βουτυρένια ζύμη, καρύδια και ροδόνερο, αποσταγμένο από τους ίδιους.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών