ΑΓΟΡΑ

Ιmerouli: Για λαχταριστό χατσαπούρι στην 3ης Σεπτεμβρίου

Ένα μαλακό, ζουμερό τυρόψωμο που βγαίνει ζεστό ζεστό καθημερινά από τον γεωργιανό φούρνο της 3ης Σεπτεμβρίου μάς έχει κλέψει την καρδιά.

19.10.2023
Φωτογραφίες: Γεωργία Παπαστάμου
Ιmerouli: Για λαχταριστό χατσαπούρι στην 3ης Σεπτεμβρίου

Βαρκούλες και μισοφέγγαρα και διπλωμένα φακελάκια. Και άλλα, στρογγυλά και τριγωνικά, ζυμάρια. Στη Γεωργία το αγαπάνε πολύ το ψωμί και οι ζυμαρένιες λιχουδιές βγαίνουν σε ένα σωρό σχήματα και με γεμίσεις κάθε είδους. Και έπειτα είναι το χατσαπούρι. Που βέβαια δεν είναι ένα. Η λέξη χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα ζυμάρι με τυρί, ένα τυρόψωμο που, ανάλογα σε ποια περιοχή της χώρας θα βρεθείς, παίρνει και άλλη μορφή – από επίπεδες «πίτες» γεμιστές με τυρί μέχρι μισοφέγγαρα που κλείνουν μέσα τους ολόκληρα βραστά αυγά. Στους γεωργιανούς φούρνους της Αθήνας το χατσαπούρι είναι από τα πρώτα σε ζήτηση προϊόντα. Θέλεις επειδή μας θυμίζει τη δική μας τυρόπιτα; Θες επειδή πολύ απλά είναι λαχταριστό; Πάντως στα μέρη που το κάνουν καλά, το χατσαπούρι εξαφανίζεται πριν προλάβουν καλά καλά να το ξεφουρνίσουν.

Στο ανοιχτό εργαστήριο του Imerouli

Το χατσαπούρι μόλις βγαίνει από τον φούρνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤέσσερις γενιές, τέσσερις χώρες, δύο ήπειροι και τρία γλυκάΟι γλυκές αναμνήσεις μιας οικογένειας Ποντίων από το Καζακστάν Αυτό γίνεται καθημερινά και στο Imerouli. Οι δύο Ελληνο-γεωργιανές οικογένειες που έστησαν μαζί πριν χρόνια το μαγαζί τους στην 3ης Σεπτεμβρίου ζυμώνουν καθημερινά και φρεσκοψήνουν νοστιμιές της άλλης πατρίδας τους – από φασολόπιτα «λομπιάνι» με περιποιημένη γέμιση κόκκινων φασολιών, αρωματισμένη ελαφριά με κύμινο, μέχρι κρεατόπιτα «κουμπτάρι» με κύβους κρέατος, πίτα με πιπεράτο κιμά, πατατόπιτα και μπισκότα kada (ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά της Γεωργίας) με καρύδι.

Βαρκούλες και μισοφέγγαρα και διπλωμένα φακελάκια. Στη Γεωργία αγαπάνε πολύ ψωμί και οι ζυμαρένιες λιχουδιές βγαίνουν σε ένα σωρό σχήματα και με γεμίσεις κάθε είδους.

Το χιτ πάντως είναι δικαίως το χατσαπούρι. Στο Imerouli φτιάχνουν τριών ειδών: ατζαρούλι (κατά παραγγελία) – μια ζυμαρένια βάρκα, πιο πλατιά από πεϊνιρλί, με μελάτο αυγό στο κέντρο για να κόβεις και να βουτάς εκεί τις πιο ψωμένιες άκρες, ιμερούλι χατσαπούρι γεμιστό με τυρί και, το αγαπημένο μου, μεγκρούλι χατσαπούρι που έχει τυρί τόσο στο εσωτερικό όσο και στην επιφάνεια. Μπορεί να ακούγεται μπουχτιστικό αλλά δεν είναι καθόλου. Το μαστόρικα φτιαγμένο ζυμάρι είναι μαλακό, ελαστικό και λεπτό, σαν διπλωμένη κρέπα περίπου. Στο εσωτερικό κρύβει ένα λευκό, υπόξινο τυρί. Στην επιφάνεια ένα διαφορετικό, πιο ήπιο, σε μικρή ποσότητα, ίσα ίσα για να καψαλιστεί στο ψήσιμο και να δώσει έξτρα νοστιμιά. Όσο περιμένεις τη σειρά σου μπορείς να χαζέψεις τις κυρίες στο ανοιχτό εργαστήριο που πιάνουν καινούργια ζυμάρια, τα ανοίγουν στο χέρι και τα γεμίζουν με φρέσκα υλικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαστόρικα ψωμιά από τους γεωργιανούς φούρνους της ΑθήναςΜαστόρικα ψωμιά από τους γεωργιανούς φούρνους της Αθήνας

Imerouli

3ης Σεπτεμβρίου 73
  • Τηλέφωνο: 211-40.87.652
  • Ωράριο: Καθημερινά, εκτός Κυριακής, 7.00-18.00

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών