ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Kastro’s: Έκπληξη για κάθε foodie που παραθερίζει στη Μύκονο

Ο νεαρός ιδιοκτήτης Αλέξης Καρατζάς βάζει στο χάρτη της μυκονιάτικης γαστρονομίας την πινέζα του Kastro’s.

22.08.2018| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος
Kastro’s: Έκπληξη για κάθε foodie που παραθερίζει στη Μύκονο

Ο νεαρός ιδιοκτήτης Αλέξης Καρατζάς βάζει στο χάρτη της μυκονιάτικης γαστρονομίας την πινέζα του Kastro’s.

Η θέση: Το σημείο και η θέα αρκούν από μόνα τους για να γεμίσει το μαγαζί. Το κτίριο του 18ου αιώνα στο οποίο στεγάζεται το Kastro’s βρίσκεται όπως λέει και το όνομά του στην περιοχή του κάστρου της Χώρας πάνω από τη Μικρή Βενετία και πρόκειται για το σπίτι της πρόγιαγιάς του Αλέξη, το οποίο μετατράπηκε σε καφέ μπαρ από το 1976.

Η ατμόσφαιρα: Στον εσωτερικό χώρο έχουν γίνει ελάχιστες αλλαγές τα τελευταία χρόνια, όμως στ’ αλήθεια ποιος προφταίνει να κοιτάξει την διακόσμηση όταν σε ξελογιάζει αυτή η θάλασσα πάνω από την οποία είναι κρεμασμένο το μαγαζί. Δημοφιλέστερο ίσως ακόμα κι από τον εσωτερικό χώρο, είναι το νησιώτικο σοκάκι στο πλάι του εστιατορίου, όπου τα τραπεζάκια έχουν εξίσου όμορφη θέα στη θάλασσα.

Το φαγητό: Με σίγουρες κι αποφασιστικές κινήσεις ο νεαρός ιδιοκτήτης Αλέξης Καρατζάς βάζει την πινέζα του Kastro’s στον χάρτη της μυκονιάτικης γαστρονομίας. Παίρνει την σκυτάλη από τον πατέρα του Κώστα, ο οποίος δεν αποσύρεται, αλλά στηρίζει τον Αλέξη και μαζί προχωράνε την κουζίνα του εστιατορίου ένα βήμα πιο πέρα. Αρωγός στην εξέλιξη είναι ο νεαρότατος σεφ Στέργιος Ντόμη που σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες και την ομάδα της κουζίνας, χτίζουν ένα μενού με ξεκάθαρη ροπή προς την ελληνική γαστρονομία, με «εύπεπτη» δημιουργικότητα και διαλεχτές πρώτες ύλες. Έτσι η εμβληματική μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα σερβίρεται με την μορφή σπρινκ ρολς που γεμίζονται με τυροβολιά, ξινότυρο και γιαούρτι, με αρκετά λιγότερο κρεμμύδι από το αναμενόμενο, αλλά με ωραίο πικάντικο μέλι με μπούκοβο ως συνοδευτικό. Στα οπωσδήποτε προτείνω τη σαλάτα με κινόα, πεπόνι, σταφίδες, προσούτο Δράμας, φουντούκι και λάδι δυόσμου, και το απίθανο ταρτάρ σολομού με κρέμα λεμονιού και κρέμα μαστίχας. Απίθανα ψημένες είναι οι γαρίδες με δυνατή σάλτσα μυκονιάτικης κοπανιστής – σπουδαία εκδοχή της γαρίδας σαγανάκι. Το σερί της επιτυχίας συνεχίζεται τόσο με την υποδειγματικής φινέτσας ψητή τσιπούρα, όλο χυμούς, με μια σάλτσα από ζωμό ψαριού και σπαρταριστά βλίτα, όσο κι από το καρέ αρνιού με κρούστα μυρωδικών και φυστικιού, με σάλτσα ταχίνι και μεταξένιο πουρέ μελιτζάνας. Αντί άλλου επιδορπίου απολαύσαμε ένα ψητό, βουτυράτο μανούρι με σπιρτόζικη μαρμελάδα πιπερόριζας μαζί με ένα παγωμένο, εμφιαλωμένο τσίπουρο για συνοδευτικό. Η γεύση που μου αφήνει το Kastro’s είναι αυτή που θα ήθελα να μείνει και στον ουρανίσκο του επισκέπτη που θέλει να βιώσει τον παλμό της Μυκόνου αποφεύγοντας τα high end, υπερλούξ ξενοδοχειακά εστιατόρια. Κι έτσι ακόμα κι αν είναι τσιμπημένες οι τιμές του (όπως εξάλλου παντού στο νησί), εδώ θα έφερνα σίγουρα έναν ξένο που θέλει να γευτεί μοντέρνα ελληνική κουζίνα.

Ο λογαριασμός: Υπολογίστε περίπου 60 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Μια ολοκληρωμένη προσπάθεια στην κουζίνα υπογραμμίζεται και από μια αξιόλογη λίστα με κρασιά που τιμούν τον τόπο τους. Ο Αλέξης έχει ερευνήσει, έχει ψάξει κι έχει τροφοδοτήσει το εστιατόριο με μια ενδιαφέρουσα ποικιλία από κυκλαδίτικα και ελληνικά κρασιά, και πάει ένα βήμα πιο πέρα από την ανυπόφορη μονοτονία των οινικών μενού της Μυκόνου. Αξιοσημείωτες είναι οι τιμές τους – value for money, συνυπολογίζοντας και τον παράγοντα Μύκονος. Επίσης υπάρχει μια μικρή λίστα με καλοφτιαγμένα κοκτέιλ.

Επιπλέον πληροφορίες: Aνοιχτά καθημερινά 10:00-01:00.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών