ΜΑΓΑΖΙΑ

Καταλαχού: ένα μπακάλικο χωρίς μεσάζοντες

Εκλεκτά προϊόντα από όλη την Ελλάδα στο συνεταιριστικό μπακάλικο στα Εξάρχεια.

01.08.2019| Updated: 17.05.2023
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Καταλαχού: ένα μπακάλικο χωρίς μεσάζοντες

Με βάρδιες δουλεύουν το μαγαζί η Χρυσούλα, η Αφροδίτη, η Πηνελόπη, ο Δημήτρης, η Αγγελική και η Χριστόφιλη. Παραλαμβάνουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα, κάνουν παραγγελίες και γεμίζουν τα ράφια του Καταλαχού με προϊόντα κάθε είδους από μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Ετοιμάζουν καφέδες, χυμούς, σνακ, σάντουιτς, πίτες και σαλάτες. Δεν κάνουν όμως μόνο αυτά. Μαζί με άλλα έξι άτομα που συμμετέχουν στον συνεταιρισμό συζητούν για τη σύνδεση των αγροτών με τον καταναλωτή, για την ανάγκη ύπαρξης μιας ηθικής οικονομίας που θα προσφέρει ποιοτικά προϊόντα μη μαζικής παραγωγής σε προσιτές τιμές, για την ανακύκλωση, τη βιωσιμότητα, κ.τ.λ. Το μανάβικο-παντοπωλείο-καφέ Καταλαχού ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2015 ως κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσω της συνέλευσης των μελών της.

Σκοπός είναι η διάθεση ποιοτικών προϊόντων από όλη την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει όχι μόνο γεύση ή άρωμα, αλλά και αν το προϊόν έτυχε καλλιεργητικής φροντίδας που σεβάστηκε τη φύση και τον άνθρωπο, όπως αναφέρουν οι ίδιοι. Μακριά από δίκτυα διανομής και χονδρεμπόρων, συνάπτουν οι ίδιοι συμφωνίες, πολλές φορές ταξιδεύοντας για να γνωρίσουν από κοντά τον παραγωγό και τις πρακτικές του.

Οι λίστες τους είναι αυστηρά εποχικές: αν ένα προϊόν δεν είναι στην εποχή του ή δεν κατάφεραν να βρουν παραγωγό που να πληροί τα κριτήρια, δεν θα το βρείτε στο Καταλαχού. Παρ’ όλα αυτά, με έρευνα και προσπάθεια έχουν καταφέρει να έχουν στο κατάστημα όλα τα καλά: από αβοκάντο Τροιζηνίας και βιολογικά ροδάκινα από την Κορινθία μέχρι ντοματίνια από την Κρήτη και ρίγανη από το Σοχό. Εδώ θα βρείτε και προϊόντα που δύσκολα συναντάμε αλλού, όπως αποξηραμένο τσαμπί σταφυλιού ή σταφίδες με σοκολάτα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζακύνθου.

 

Καταλαχού

Μαυρομιχάλη 9, Εξάρχεια
  • Ωράριο: καθημερινές 09.00-20.00, Σάββατο 09.00-18.00
  • Τηλέφωνο: 210-36.13.851
  • Delivery: Γίνονται και διανομές κατ’ οίκον με τηλεφωνική παραγγελία
  • Website: https://katalahou.gr

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Παντοπωλεία

Αθήνα

Εξάρχεια

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT