ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Konstantin Filippou (Βιέννη)

Μετά το αστέρι Michelin, ο διακεκριμένος Ελληνοαυστριακός σεφ θέτει τον πήχυ ψηλά ανοίγοντας το δικό του εστιατορίο. Βρεθήκαμε εκεί και αναμεταδίδουμε.

20.06.2013| Updated: 16.02.2024
Konstantin Filippou (Βιέννη)

Μετά το αστέρι Michelin, ο διακεκριμένος Ελληνοαυστριακός σεφ θέτει τον πήχυ ψηλά ανοίγοντας το δικό του εστιατορίο. Βρεθήκαμε εκεί και αναμεταδίδουμε.

Η θέση: Το μόλις 2 μηνών εστιατόριο βρίσκεται στο ακριβό 1ο διαμέρισμα της Βιέννης, κοντά στη στάση του μετρό Schwedenplatz. Η πρόσοψή του είναι τόσο διακριτική που κάποιος αφηρημένος θα προσπεράσει. Βάζω σημάδι τη μαύρη ταμπέλα, δίπλα στην είσοδο: «Konstantin Filippou Restaurant».

Η ατμόσφαιρα: Το εσωτερικό του εστιατορίου είναι ντυμένο στα γκρι και τα τραπεζοκαθίσματα είναι φτιαγμένα από ανοιχτόχρωμο ξύλο. Ο χώρος αποπνέει ηρεμία και γαλήνη· σε βοηθά να χαλαρώσεις. Η μουσική απουσιάζει και οι συζητήσεις κυμαίνονται σε χαμηλή ένταση. Το προσωπικό είναι ευγενικό και χαμογελαστό, πηγαινοέρχεται σχεδόν αθόρυβα στην κουζίνα. Από τα μικρά παράθυρα βλέπουμε τον σεφ και την ομάδα του να προετοιμάζουν μεθοδικά το μενού. Μόλις ένα πιάτο στηθεί, ο πάγκος καθαρίζεται και φτου κι απ’ την αρχή.

Το φαγητό: Η κουζίνα του Konstantin Philippou είναι γήινη, αλλά πολύ ιδιαίτερη· ο σεφ δίνει σημασία στις πρώτες ύλες, αυτές άλλωστε πρωταγωνιστούν στα πιάτα. Κάθε μπουκιά και μια μικρή γευστική έκρηξη· τα υλικά είναι συνδυασμένα με μαεστρία ώστε να ισορροπούν άψογα μεταξύ τους. Δεν καλύπτει το ένα το άλλο και καθένα σαν νότα ταράζει τον ουρανίσκο.Ξεκινήσαμε με amuse bouche, τρεις μικρές θαλασσινές λιχουδιές: (από αριστερά) φύλλο γεμιστό με πέστροφα, αφρός με σαφράν και χαβιάρι, φύλλο γεμιστό με ταρτάρ τόνου. Πεντανόστιμες και ιντιγκαδόρικες μπουκιές που προκάλεσαν ενθουσιασμό στο τραπέζι.Πράσινο μήλο, τσιπς από θαλάσσια φύκια, αφρός από μπράντυ και μυριστικά ακουμπισμένα σε φρέσκα στρείδια και ένα κομμάτι χαμόν pata negra. Πολύπλοκο και ιδιαίτερο, με γεύσεις βαθιές και συνάμα ήπιες.Ρίζα black salsify παναρισμένη και γεμιστή με στραγγιστό γιαούρτι. Φρέσκος αρακάς και σαλιγκάρια ολοκληρώνουν το όλον.Στήθος από περιστέρι, ψημμένο medium rare, σέλερι, μια ιδιαίτερη τραγανή πάστα από ελιά και κεράσια. Το πιο ιδιαίτερο πιάτο. Άλλωστε πόσες φορές θα δοκιμάσετε περιστέρι;Το επιδόρπιο δεν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό στην όψη αλλά σε γεύση ήταν υπέροχο· αφρός καρύδας, παγωτό και σάλτσα ανανά, σοκολάτα και sherry. Δροσερό και άκρως απολαυστικό!Στο παραπάνω προσθέστε και ένα ιδιαίτερο σοκολατένιο πουράκι σοκολάτας, χωρίς γέμιση στο εσωτερικό· τραγανό και υπέροχο για το τέλος της βραδιάς.

Ο λογαριασμός: Τα μενού αλλάζουν ανά 2 – 3 εβδομάδες, οπότε τα παραπάνω πιάτα ενδέχεται να μην υπάρχουν σε λίγο καιρό. Στα 2 βραδινά μενού υπάρχει δυνατότητα επιλογής μεταξύ 4 ή 6 πιάτων και η επιλογή κρασιών χρεώνεται ξεχωριστά. Ένα μενού 4 πιάτων με κρασί – διαφορετικό για κάθε πιάτο – κοστίζει περί τα 100 ευρώ.

Η κάβα: Η κάβα του εστιατορίου περιλαμβάνει εττικέτες από ευρωπαϊκούς αμπελώνες με ιδιαίτερη έμφαση στον αυστριακό. Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται και αρκετές ελληνικές ετικέτες από μικρούς παραγωγούς. Εμείς δοκιμάσαμε αποκλειστικά αυστριακά κρασιά τα οποία ήταν αρμονικά συνδυασμένα με τα πιάτα.

Επιπλέον πληροφορίες: Το εστιατόριο λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή: 12.00 – 15.00 για το μεσημεριανό, και 18.30 – 12.00 για το βραδινό. Η κράτηση είναι απαραίτητη και πραγματοποιείται τηλεφωνικά ή μέσω της ιστοσελίδας του εστιατορίου.

Konstantin Filippou, Dominikanerbastei 17, Βιέννη, Α-1010, τηλ.: 0043 01 512 22 29, url: www.konstantinfilippou.com, email: [email protected].

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών