ΜΑΓΑΖΙΑ

Μια λονδρέζικη βινερία

Εδώ και μία δεκαετία «ταξιδεύει» τους Βρετανούς οινόφιλους στον υπέροχο κόσμο των ιταλικών κρασιών.

14.01.2014| Updated: 25.06.2021
Μια λονδρέζικη βινερία

Εδώ και μία δεκαετία «ταξιδεύει» τους Βρετανούς οινόφιλους στον υπέροχο κόσμο των ιταλικών κρασιών.

Κυριακή βράδυ, και το ψιλόβροχο έχει ήδη ξεκινήσει. Αποφασίζουμε να αφήσουμε τη ζεστασιά του σπιτιού και να πάμε για ένα ποτήρι κρασί στο wine bar που ανακάλυψαν πρόσφατα οι φίλοι που διαμένουν εδώ και ένα χρόνο στη βρετανική πρωτεύουσα. Στη συμβολή των οδών Portobello και Westbourne Grove, στο Notting Hill, το μικρό γωνιακό μαγαζί είναι μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης – αν αναλογιστεί κανείς πως το Σαββατοκύριακο ο δρόμος γεμίζει από πλανόδιους πωλητές και ποτάμια κόσμου που έρχονται για την περαντζάδα. To όνομά του σημαίνει το μαγαζί (= Negozio) της Classica – πρόκειται για την εταιρεία στην οποία ανήκει.

Εχει δύο αίθουσες με μόλις τρία-τέσσερα τραπέζια η καθεμία. Τις ενώνει ένας μικρός διάδρομος, τον οποίο σχηματίζουν η μπάρα και ο τοίχος που μοιάζει με βιβλιοθήκη… κρασιού, αφού είναι γεμάτος φιάλες. Το προσωπικό είναι πολύ φιλικό και ευγενικό· μόλις καθόμαστε, αριβάρει ευθύς αμέσως ο σομελιέ Marco Genna για την παραγγελία. Πριν προλάβουμε να αρθρώσουμε λέξη, εκείνος αναγνωρίζει την παρέα μου, που είχε ξαναπάει πριν από μερικές μέρες. Θυμάται και το κρασί που είχαν δοκιμάσει και μας ρωτάει αν θέλουμε να κινηθούμε σε παρόμοιες αρωματικές νότες. Ξεκινάμε με ένα Furat Ajello του 2007 από την περιοχή Mazara del Vallo. Καμωμένο από τέσσερις ποικιλίες (Νero d’ Avola, Syrah, Cabernet Sauvignon και Merlot), είναι γεμάτο σε σώμα, με πλούσια αρώματα μπαχαρικών. Το απολαμβάνουμε συνοδεία ενός πλατό με εκλεκτά αλλαντικά και τυριά.


Από τις 120 ετικέτες κρασιού που προσφέρει η βινερία, μόνο τρεις δεν είναι ιταλικές. Μάλιστα, δέκα από αυτές ανήκουν στο τοσκανέζικο οινοποιείο Avignonesi, που αποτελεί και μέτοχο του μαγαζιού. Πριν αποχωρήσουμε, ο Marco μάς προσφέρει για δοκιμή ένα ποτήρι Vinsanto Occhio di pernice. Είναι παχύρρευστο, με συμπυκνωμένη, μεστή γεύση. Αρώματα αποξηραμένων φρούτων, κάστανου, ζάχαρης και espresso κομψά μπλέκονται με νότες από βανίλια και καραμέλα και γεμίζουν τον ουρανίσκο. Ο σομελιέ φουσκώνει από περηφάνια που το συγκεκριμένο βαθμολογήθηκε με 97/100 από το Wine Spectator. Μας εξηγεί ότι φτιάχνεται αποκλειστικά από σταφύλι Sangiovese, ενώ παλαιώνεται για περισσότερο από δέκα χρόνια σε μικρά βαρέλια – ονομάζονται «caratelli». Το χαρακτηρίζει ένα από τα πιο μοναδικά και σημαντικά ιταλικά Vinsanto. Τον ρωτάω αν έχει δοκιμάσει το Vinsanto της Σαντορίνης. Μου υπόσχεται πως θα το ψάξει και αποχαιρετιόμαστε, μέχρι την επόμενη φορά.


Δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε
Desiderio Merlot, Cortona DOC
Χρονιά: 2010 / Ποικιλία: 85% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon / Παλαίωση: 24 μήνες σε γαλλικά βαρέλια / Αλκοόλ: 14,5%
Χαρακτηριστικά: Βαθύ ρουμπινί χρώμα με αρώματα από βατόμουρο, φραγκοστάφυλο και νότες από μέντα και φασκόμηλο. Γεμάτο σώμα με απαλές τανίνες. Ταιριάζει πολύ με ένα μοσχαρίσιο φιλέτο.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

 

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών