ΕΞΟΔΟΣ

Morning Sweetie: το απόλυτα ινσταγκραμικό νέο καφέ της Κυψέλης

Καφές αφρικανικής προέλευσης, νόστιμες λιχουδιές και ατμόσφαιρα σπιτιού στο νέο trendy καφενείο της Κυψέλης, δίπλα στη Δημοτική Αγορά.

06.10.2021| Updated: 03.03.2022
Morning Sweetie: το απόλυτα ινσταγκραμικό νέο καφέ της Κυψέλης

Δίπλα του η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης. Ακόμα πιο δίπλα ένα κουρτινάδικο και μία χαρτοπαικτική λέσχη. Morning Sweetie λέγεται η πιο πρόσφατη προσθήκη στην οδό Ζακύνθου, ένα φιλικό, σημερινό καφέ της γειτονιάς με χτυπητά κίτρινα πλακάκια, ανοιχτή κουζίνα, σνακ και μικρά γεύματα για όλες τις διατροφικές προτιμήσεις.

Η Ολίνα Αγγελίδου και ο Βασίλης Δενδρινός, ζευγάρι και κάτοικοι της Κυψέλης τα τελευταία πέντε χρόνια, φαντάστηκαν έναν φωτεινό χώρο στον οποίο θα ήθελαν να βγαίνουν και οι ίδιοι για βόλτα. Μαζί με το Siso Design Studio που επιμελήθηκε τον σχεδιασμό του, δημιούργησαν ένα σημείο που ενώ κάνει τσεκ σε διάφορα trendy κουτάκια (βλέπε φωτογραφίσιμες γωνιές, μονστέρες κ.ο.κ.) κι έχει ατμόσφαιρα «σπιτική» και ανεπιτήδευτη.

Καφές 100% αφρικανικός

Δίνουν έμφαση στον καφέ, τον οποίο προμηθεύονται σε μορφή κόκκων από το Μ.Ο.C. micro roastery που έχει την έδρα του στην Αγία Παρασκευή και διαθέτουν καφεκοπτείο ώστε να φρεσκοαλέθουν μόνοι τους τους κόκκους. Αυτή την εποχή το βασικό τους blend είναι το «Buna». «Είναι το πρώτο blend στην αγορά που περιέχει μόνο αφρικανικά origins. Σχεδόν όλα όσα κυκλοφορούν έχουν ως βάση τη Βραζιλία, η οποία βγάζει έναν πιο ευκολόπιοτο καφέ, μαζί με μικρές ποσότητες από καφέδες άλλης προέλευσης από τους οποίους παίρνει την πιο χαρακτηριστική γεύση. Για το Buna έχει ακολουθηθεί τελείως διαφορετική λογική. Πρόκειται για ένα blend με 3-4 δυνατούς καφέδες που παλεύουν μεταξύ τους και ισορροπούν. Πολύς κόσμος που τον έχει δοκιμάσει έχει ενθουσιαστεί» αναφέρει σχετικά ο Βασίλης. Όποιος θέλει μπορεί να αγοράσει τον καφέ και για το σπίτι σε μορφή κάψουλας, κόκκων ή αλεσμένο.

Πρωινό, σνακ ή γλυκό;

Από το μεγάλο παράθυρο της κουζίνας μπορείς να δεις τον σεφ Γιάννη Μπουροδήμο να ετοιμάζει γλυκά και αλμυρά σνακ με τα οποία γεμίζει την περιποιημένη γυάλινη προθήκη. Το μαγαζί δεν έχει μενού – θα δεις τι υπάρχει διαθέσιμο είτε γραμμένο στον πίνακα είτε ρίχνοντας μια ματιά κατευθείαν στο ψυγείο και στις γυάλινες σκεπαστές πιατέλες. Φρεσκοψημένα, μαλακά μπισκότα, αλμυρά μάφιν, αμερικάνικα cheesecake, τάρτες και βαζάκια πρωινού είναι μερικά απ’ όσα μαγειρεύουν καθημερινά. Δοκιμάσαμε μια αλμυρή τάρτα με βουτυρένια, χειροποίητη βάση και γέμιση από κεφαλογραβιέρα, ξινομυζήθρα, κοτόπουλο και σαλάμι Αγράφων και ένα μίνι σάντουιτς με ξινομυζήθρα και φρέσκα σύκα.

Στα ράφια συναντήσαμε και αρκετές vegan επιλογές όπως ένα εντυπωσιακό double chocolate και ένα σάντουιτς με παντζάρι παναρισμένο σε φυστίκι αιγίνης, χούμους πιπεριάς, τουρσί καρότου και ζάταρ.

Για πρωινό, στο Morning Sweetie ετοιμάζουν και βαζάκια με γιαούρτι ή δροσερό χυλό βρώμης, τα οποία μεταφέρονται εύκολα στην τσάντα. Αυτές τις μέρες το γιαούρτι συνοδεύεται από ελαφρώς πικάντικη, χειροποίητη γκρανόλα με βρώμη, σοκολάτα και λίγο πιπέρι καγιέν, ξερά φρούτα και μέλι, ενώ τα overnight oats έχουν βρώμη, μη-ζωικό γάλα, λιναρόσπορο, φυστικοβούτυρο, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

Προμήθειες από τη γειτονιά

«Ψωνίζουμε φρούτα και λαχανικά από το διπλανό μανάβικο. Τα περισσότερα από τα τυριά και τα αλλαντικά μας τα προμηθευόμαστε από το κοντινό παντοπωλείο “Οι Ρίζες μας”. Θέλουμε να στηρίξουμε τη γειτονιά μας που είναι ένας ζωντανός οργανισμός», λέει ο Βασίλης. Το μενού θα αλλάζει ανάλογα με τα φρέσκα προϊόντα που είναι διαθέσιμα κάθε εποχή ενώ σύντομα στο Morning Sweetie θα μπορεί κανείς να παραγγείλει σούπες και χορταστικές σαλάτες -όπως ένα μπολ με ψητή γλυκοπατάτα, καστανό ρύζι, kale, ρεβύθια, σπιτικό τουρσί καρότου, κολοκυθόσπορο, κόκκινο λάχανο και chia puffs (ποπ κορν από σπόρους chia). Βιολογικά αναψυκτικά, χυμοί ψυχρής έκθλιψης, ginger ale, φρέσκια μπίρα Χίου και δύο κρασιά είναι προς το παρόν τα ροφήματα που προσφέρονται εκτός από τον καφέ.

Στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος

Στα συν του μαγαζιού σημειώνουμε το gender fluid WC που είναι προσβάσιμo και για άτομα με αναπηρίες, τις πολλές πρίζες για όσους θέλουν να περάσουν από εκεί με το λάπτοπ τους αλλά και το μικρό πωλητήριο με τα θερμός και τις κούπες που φέρουν το logo του μαγαζιού. Τα κατοικίδια είναι επίσης ευπρόσδεκτα στο Morning Sweetie που έχει και ξεχωριστό βαζάκι με δωρεάν λιχουδιές για σκυλάκια.

Morning Sweetie

Ζακύνθου 13, Κυψέλη

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Καφέ

Αθήνα

Κυψέλη

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών