ΑΓΟΡΑ

Μπακάλικο και τυροπωλείο Καϊδαντζή

Μισό αιώνα ποιοτικά και ελληνικά.

05.07.2016| Updated: 11.10.2021
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Μπακάλικο και τυροπωλείο Καϊδαντζή

Μισό αιώνα ποιοτικά και ελληνικά.

Οι νεότεροι εξ ημών ίσως γνωρίζουν την οικογένεια Καϊδαντζή από τους μαλακούς κατσικίσιους κορμούς, ονόματι γκερεμέζια, με 6 διαφορετικές επικαλύψεις (πάπρικα, μπούκοβο, φυστίκι, κ.ά.) Οι παλαιότεροι όμως, ιδίως οι Χαλανδριώτες, που έχουν εδώ και 50 χρόνια το πρατήριο του τυροκομείου στη γειτονιά τους, έχουν εκτιμήσει δεόντως τα πιο κλασικά τυριά του: απαλό ανθότυρο, ασυναγώνιστη φέτα, γαλατένια γραβιέρα, αλμυρούτσικο κεφαλοτύρι. Τεράστια ουρά σχηματιζόταν τις παλιές καλές εποχές, που συχνά χρειαζόταν μέχρι και αστυνόμευση για να κατευνάσει την ανυπόμονη πελατεία. Αυτά μου διηγείται η κ. Αννα Καϊδαντζή, που εδώ και χρόνια βρίσκεται στις επάλξεις του μπακάλικου: «Το τυροκομείο δημιουργήθηκε από τον πεθερό μου, Ηρακλή Καϊδαντζή, το παρέλαβε ο σύζυγός μου Χρήστος κι εκείνος με τη σειρά του παρέδωσε τη σκυτάλη στον γιο μου Ηρακλή».


Στις προθήκες του μαγαζιού βρίσκονται τα δικά τους γαλακτοκομικά μόνο από πρόβειο γάλα! Τα περίφημα γκερεμέζια (μαλακοί κορμοί φρέσκου τυριού), το κρεμώδες σταμνοτύρι σε τρεις παραλλαγές, το ανάλατο, γραβιεροειδές άληστον-πατέντα του Ηρακλή (δοκιμάστε εκδοχή ωριμασμένη σε μούστο!), τα παραδοσιακά τυριά, το εκλεκτό βούτυρο και το φοβερό γιαούρτι τους. Και πιο δίπλα, «με όρο απαράβατο την ποιότητα», όπως λέει η κυρία Αννα, διαλεχτή ελληνική μπακαλική: αγελαδινό γάλα Μονής Μακαριωτίσσης, παστουρμαδόπιτα Οικοτεχνίας Νινέλη, γλυκόξινες σάλτσες Γεωδή, γλυκά κουταλιού οικοτεχνίας Νόστιμο, χυλοπίτες, τραχανάς και λαζάνια του Κρητικού Βιδάκη, που δεν έχουν λείψει από τα ράφια εδώ και 15 χρόνια! Δοκιμάστε οπωσδήποτε πολίτικη τονολακέρδα, πραγματικό τσίρο, σούσι λαχανικών (τουρσιά) Νάουσας, μέλι μανιάτικο και μέλι ελάτης από τη Στρόμη Φωκίδος. Εξαιρετική και η ώριμη ρεθυμνιώτικη γραβιέρα.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών