ΑΓΟΡΑ

Mπακάλικο «Μαντινεία»

Ήρθα για γιαούρτι ταψιού, έφυγα με γίδα βραστή...

04.12.2017
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ήρθα για γιαούρτι ταψιού, έφυγα με γίδα βραστή.

Η «Μαντινεία» είναι ένα λαϊκό, παλιάς κοπής μπακάλικο, που «δίνει βήμα» σε πολύ μικρούς παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής της Μαντινείας και της Πελοποννήσου. Στα παλιομοδίτικα ράφια του δεν θα βρείτε βαζάκια και κουτιά με ντιζαϊνάτες συσκευασίες και πρωτότυπες ονομασίες, αλλά μόνο παραδοσιακές, αφτιασίδωτες νοστιμιές. Πρώτα απ’ όλα, όμως, στη «Μαντινεία» βρίσκουμε τα τυροκομικά και τα γαλακτοκομικά που παράγονται από το 1995 στο ομώνυμο τυροκομείο που βρίσκεται 22 χιλιόμετρα από την Τρίπολη στον δρόμο προς Καλαμάτα. Λιχουδιά το γιαούρτι ταψιού, παχύ, στεγνό και καμαρωτό κάτω από την πέτσα του, κόβεται και πωλείται σε κομμάτια, και είναι το μεγάλο τους σουξέ. Άλλες σπεσιαλιτέ είναι το πρόβειο βούτυρο γάλακτος και η μετρίως πικάντικη σφέλα. Όλα τους τα τυροκομικά παράγονται από πρόβειο και γίδινο γάλα, που προμηθεύονται από συνεργαζόμενους παραγωγούς από τα Καλάβρυτα, την Ανδρίτσαινα, τη Βλαχέρνα. Δεν είναι μικρή η γκάμα τους: κάνουν από φέτα και γίδινο ελαφρύ τυρί μέχρι γραβιέρα, γαλομυζήθρα, κεφαλοτύρι, μανουρομυζήθρα, και τα πιο καινοτόμα, τη μαντινέλα, που είναι τυρί για σαγανάκι και γραβιέρα με χαμηλά λιπαρά. Με δικό τους γάλα παρασκευάζουν επίσης ρυζόγαλο και κρέμα, αλλά και πολύ εύγευστο τραχανά και κριθαράκι.

Πέρα από τα τυροκομικά τους, η συμπαθέστατη κυρία Ελένη, η παλαίμαχη πωλήτρια του καταστήματος, θα σας εξηγήσει ό,τι χρειάζεστε για την γκάμα διαλεχτών προϊόντων που φέρνουν στο μαγαζί τους: από μανιάτικα παξιμάδια και καλαματιανά λαλάγγια μέχρι μέλι Ταϋγέτου, ελιές Καλαμών, σπαρτιάτικο ελαιόλαδο του Σεφερλή, πατάτες και σκόρδα τριπολιτσιώτικα, κ.ά. Οι μερακλήδες θα βρουν μέσα σε μεγάλους τενεκέδες παστό Μάνης, που πωλείται με το κιλό, αλλά και λουκάνικα με πράσο ή πορτοκάλι από τον Κουταβά. Η οικογένεια Ανδριανάκου που βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση διατηρεί ακριβώς δίπλα και ένα μικρό κουτούκι, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια από τα καλούδια του παντοπωλείου, βλ. σαγανάκι με μαντινέλα, καγιανά με παστό, ή να επιλέξετε από τα πιάτα ημέρας, όπως γίδα βραστή, μπακαλιάρο σκορδαλιά ή αγριογούρουνο μαρινάτο.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών