ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ο Poncho φτιάχνει αυθεντικά τάκος στην πλατεία Καρύτση

Για πραγματικά τάκος al pastor και παγωμένη μπίρα στο πεζοδρόμιο.

02.07.2021| Updated: 16.07.2021
Ο Poncho φτιάχνει αυθεντικά τάκος στην πλατεία Καρύτση

Δύο τάκος σε χάρτινο πιατάκι, με μπόλικες φέτες λάιμ από δίπλα για να μπορείς να στύψεις όσο θες πάνω από το κρέας που έχει γίνει κατακόκκινο απ’ τα μπαχαρικά. Τορτίγιες με πραγματική γεύση από καλαμπόκι, κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια, δροσερός, φρέσκος κόλιανδρος και λεπτές φέτες ανανά που έχουν καραμελώσει στο ψήσιμο. Αυτά είναι τα τάκος του Poncho που τρώγονται στα όρθια, στον ήλιο του πεζοδρομίου ή στους ψηλούς πάγκους το βράδυ μετά από βόλτες και ποτά.

Αν τύχει να βρεθείς κοντά στη Πλατεία Καρύτση ψάξε τη στενή, κιτρινοκόκκινη πρόσοψη της μικρής τακερίας. Κάτω από την φούξια neon επιγραφή, πίσω απ’ το ανοιχτό παράθυρο ο ίδιος ο Poncho πατάει στην πρέσα και ψήνει επιτόπου τις τορτίγιες. Την ίδια ώρα η κάθετη σούβλα γυρίζει αργά και το χοιρινό σιγοψήνεται με ένα μεγάλο κομμάτι ανανά στην κορυφή. Όπως ο δικός μας γύρος δηλαδή.

Μόλις παραγγείλεις τάκος al pastor, o ίδιος θα κόψει λεπτές, ζουμερές φέτες από το κρέας και λίγες από τον ανανά. Αφού συμπληρώσει με τα ελάχιστα έξτρα υλικά, εσύ διαλέγεις και σερβίρεσαι μόνος σου με την salsa της επιλογής σου. Συν μια κρύα μπίρα απ’ το ψυγείο και είσαι έτοιμος. Τα καλά τάκος είναι ευτυχία.

Αναζητώντας μεξικάνικο φαγητό στην πόλη είναι αλήθεια πως συχνά θα απογοητευτείς. Ένα από τα πιο θρυλικά είδη street food στον κόσμο εδώ έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά αλλα ο Μεξικανός Poncho Alvarez, με όρεξη να τα κάνει όλα από την αρχή και όπως πρέπει, μπορεί να υπερηφανεύεται για τον τρόπο που σχολιάζουν το φαγητό του συμπατριώτες του που πέρασαν από την πλατεία του κέντρου και δοκίμασαν.

Οι quesadillas του Poncho φτιάχνονται με τα ίδια υλικά των tacos, συν πουρέ μαύρων φασολιών και τυρί quesillo.

Στη μακρόστενη κουζίνα του, από νωρίς το πρωί μαρινάρει το κρέας με μπαχαρικά και τις ελαφρά πικάντικες, φρουτένιες και «καπνιστές» πιπεριές guajillo. Το μούλιασμα του καλαμποκιού (η παραδοσιακή διαδικασία του nixtamalization) έχει ξεκινήσει από το προηγούμενο βράδυ με τους σπόρους να μαλακώνουν σε αλκαλικό διάλυμα ώστε στη συνέχεια να ξεπλυθούν, να αποφλοιωθούν και να αλεστούν για να γίνουν μείγμα για τις τορτίγιες. Επίσης μόνος του, ο ιδιοκτήτης φτιάχνει τις τρεις σάλτσες που προσφέρει: δροσιστική salsa verde από tomatillos, κόλιανδρο και άλλα αρωματικά, καπνιστή και καυτερή chipotle και μια δυνατή salsa habanero. Σπιτικά είναι και τα aguas locas, κρύα ροφήματα από ιβίσκο ή ταμάρινδο που απογειώνονται με την προσθήκη μιας δόσης τεκίλα ή, αν προτιμάς, mescal.

Εκτός από τάκος (al pastor ή vegan με αρωματισμένα μανιτάρια) στον Poncho θα βρεις μόνο μία επιπλέον επιλογή: τις quesadillas οι οποίες περιλαμβάνουν τα ίδια υλικά παρέα με πουρέ μαύρων φασολιών και τυρί quesillo που είναι πολύ απαλό σε γεύση και λιώνει ωραία.

Poncho Tacos

Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 10, Αθήνα

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών