Ο Πρέκας στην Αμοργό, καφενείο και πρακτορείο εισιτηρίων μαζί

Η κουλτούρα των καφενείων είναι πολύ ανεπτυγμένη στην Αμοργό, καθένα έχει τους δικούς του θαμώνες και τους δικούς του ήρωες, κολλημένους σε φωτογραφίες στον τοίχο.

17.08.2021
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Στο τραπέζι μου έχω έναν φάκελο με τα εισιτήρια της επιστροφής, αμοργιανή ξινομυζήθρα, κοπανιστή και μελίπαστο κι ένα καραφάκι με ρακή. Κάθε φορά τα ίδια. Βαλτοί είναι, σκέφτομαι, και κάπως αρχίζει στο μυαλό μου να περιπλέκεται η κατάσταση. Μήπως να καθίσω μία μέρα ακόμα; Μήπως να πάω και για ένα μπάνιο στη Γραμβούσα, που δεν πρόλαβα; Κι αν όμως βγάλει καιρούς και ξεμείνω όπως την προηγούμενη φορά, που έδεσαν τα πλοία για τέσσερις ημέρες συνεχόμενες, κι ύστερα δεν βρήκα εισιτήρια κι έμεινα κι άλλο…

Φάκα είναι το μαγαζί του Πρέκα. Συμπαιγνία αμοργιανή. Μα πού το έχεις ξαναδεί πρακτορείο εισιτηρίων και καφενές και ζυθεστιατόριο μαζί; Κάθε φορά οι ρακές πληθαίνουν, τα τυριά τα διαδέχονται ρεγκοσαλάτες, χταπόδια, κεφτεδάκια, καβουρμάδες και μουσακάδες, αρχινάνε ιστορίες για μωσαϊκά που στρώθηκαν το ’65, για τον Κώστα Πρέκα, τον μορφονιό εξάδερφο του Νίκου, για τον θρυλικό καπετάν Σκοπελίτη, για βιολιά και λαγούτα. Κάθε φορά αλλάζουμε τα εισιτήρια, τα πλοία έρχονται και φεύγουν, και στο τέλος, κάθε φορά, μεθάμε και κολλάμε απ’ τα ρακόμελα.

Καφεζυθεστιατόριο Ναυτιλία Πρέκα

Κατάπολα, Αμοργός

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών