ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ο Τσαρούχας: Μάστορες στον πατσά από το 1952

Σιγομαγειρεμένος, χωρίς έντονη μυρωδιά και με πολλές επιλογές σερβιρίσματος, ο πατσάς του Τσαρούχα είναι ίσως ο καλύτερος της πόλης.

01.06.2016| Updated: 16.02.2024
Ο Τσαρούχας: Μάστορες στον πατσά από το 1952

Σιγομαγειρεμένος, χωρίς έντονη μυρωδιά και με πολλές επιλογές σερβιρίσματος, ο πατσάς του Τσαρούχα είναι ίσως ο καλύτερος της πόλης.

Η θέση: Δεν μας έχουν μείνει πολλά πατσατζίδικα στη Θεσσαλονίκη. Ευτυχώς, ο Τσαρούχας, παραμένει σταθερά στη θέση του. Στην Ολύμπου, σε κεντρικό σημείο, λίγο πριν την Αρχαία Αγορά, όπως περπατάει κανείς από Βενιζέλου. Για πάρκινγκ μην ελπίζετε σε ώρες αιχμής, όταν όμως η κίνηση κοπάσει, μπορεί να βρείτε ακόμη και επάνω στο δρόμο ή στους κοντινούς.

Η ατμόσφαιρα: Το εστιατόριο κρατάει το «λαϊκό» του χαρακτήρα. Ιστορικό, κεντρικό, μετά και την πρόσφατη ανακαίνιση που έγινε στο χώρο, αποδεικνύει ότι παρά τα 64 του χρόνια – άνοιξε το 1952 – συνεχίζει να ανανεώνεται και δε… γερνάει. Εξ’ άλλου, όλοι το αγαπούν. Δεν υπάρχει ξενύχτης, ντόπιος ή τουρίστας, λάτρης του πατσά, που να μην έχει καθίσει στα τραπέζια του. Θα πας και μπορεί να φας δίπλα στον Αγάθωνα, τον Πανούση ή την τηλεοπτική… Θεοπούλα!



Το φαγητό: 24 ώρες την ημέρα, 333 ημέρες το χρόνο, εδώ σερβίρεται ένας από τους καλύτερους πατσάδες στην πόλη, πολλές άλλες σούπες και 20 τουλάχιστον μαγειρεμένα εποχιακά φαγητά: κοτόσουπα, γιουβαρλάκια, κρεατόσουπα, χορτόσουπα, κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, μοσχαράκι κοκκινιστό, σουτζουκάκια σμυρναίικα με ρύζι, κότσι χοιρινό, αρακάς λαδερός. Αυτά, είναι μόνο κάποια και αλλάζουν ανάλογα και με την εποχή.

Ο πατσάς είναι θαυμάσιος, ούτε βαρύς, ούτε άνοστος, χωρίς έντονη μυρωδιά. Αποκλειστικά μοσχαρίσιος. Χρησιμοποιούν την κοιλιά, το στομάχι, τα ποδαράκια, το σαρδένι (τα μαύρα κομματάκια του κάτω μέρους της κοιλιάς, που δίνουν όλη τη γεύση στον πατσά) και το πάγκρεας (τόπι) του ζώου. Όλα μαζί σιγοβράζουν για πολλές ώρες. Μπορείτε να τον φάτε ψιλοκομμένο ή χοντροκομμένο, να διαλέξετε τα κομμάτια που θέλετε, με μπόλικο ζουμί ή στεγνό, με λεμόνι, σκορδοστούμπι ή με το γνωστό «κόκκινο» (λίπος και ζουμί που μαζεύει ο μάγειρας από την επιφάνεια της σούπας και σιγοψήνει σε χωριστό σκεύος, χτυπώντας το με πάπρικα και ξίδι). Θρεπτικός, πλούσιος αλλά ευκολοχώνευτος, κάνει καλό στο στομάχι. Γι’ αυτό τον τρώμε μετά από ξενύχτι. Σκεφτείτε το…

Η κάβα: Στον κατάλογο μόνο δύο διποικιλιακά κρασιά, που εμφιαλώνονται για λογαριασμό του μαγαζιού. Η κάβα, λοιπόν δεν είναι… δυναμική, αλλά βασίζεται στην ιδιωτική προσπάθεια και τις χαμηλές τιμές.

Ο λογαριασμός: Μία μέση τιμή/άτομο με κρασί, για σούπες και μαγειρευτά, είναι τα 8 – 10 ευρώ. Ο πατσάς στα 7.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτό 24 ώρες.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών