ΜΑΓΑΖΙΑ

Οι καλές σαλουμερίες στη Νάπολη

Τρεις σαλουμερίες για να βρούμε όλα τα τοπικά καλούδια.

27.09.2019| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Αλεξάνδρος Αντωνιάδης
Οι καλές σαλουμερίες στη Νάπολη

Τρεις σαλουμερίες για να βρούμε όλα τα τοπικά καλούδια.

Russo Gabriele

Από το 1947 υπάρχει η σαλουμερία του Salvatore Russo, που είναι η τρίτη γενιά μιας οικογένειας παντοπωλών. Ό,τι μπακαλική παράγει ο τόπος θα τη βρείτε εδώ: αλλαντικά, τυριά, ζυμαρικά, σάλτσες, ελιές και ελαιόλαδα. Θα βρείτε τα γνωστά, όπως προσούτο cotto και crudo, σπεκ, ασιάγκο, μορταδέλες, σαλάμια, πεκορίνο και παρμεζάνες, αλλά και πιο ιδιαίτερα τυριά και αλλαντικά, ναπολιτάνικα και γενικώς ιταλικά. Προτείνω να ψωνίσετε capocollo της Nola, ciccioli και λαρδί και τυριά όπως cacciocavalo από απαστερίωτο γάλα, caciotta βουβαλίσια και προβολόνε από το Monte Faito. Αναζητήστε ζυμαρικά από το Gragnano και επιλέξτε την pasta misto, τα ανάμεικτα ζυμαρικά που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι για την pasta patate e provola.

Piazza Pignasecca 1, Τ/0039-081-55.18.042

Ai Monti Lattari

Μόλις λίγα μέτρα από την Piazza Pignasecca βρίσκεται ακόμα ένα μπακάλικο. Τις βιτρίνες του κοσμούν caciocavallo από το Σορέντο, ολόκληρα μπούτια προσούτο και στοίβες από διπλοφουρνιστά freselline, τα ντόπια παξιμάδια. Να σταθείτε να χαζέψετε τα καλούδια που φέρνει από όλη την Καμπανία αυτό το παραδοσιακό μπακάλικο, αλλά και να ψωνίσετε ναπολιτάνικα σαλάμια, caciotta σορεντίνικη, προβολόνε 28 μηνών, φρέσκια ζουμερή μοτσαρέλα, φιορ ντι λάτε, ελιές ντόπιες, και από το Gragnano πάστες όλων των λογιών. Ένας ολόκληρος τοίχος-δέος, από το ταβάνι μέχρι το πάτωμα, γεμάτος ετοιμόρροπα ράφια, υπερφορτωμένα με ζυμαρικά. Κάποιες μέρες υπάρχει επίσης pizza di scarole και tortano napoletano ή casatiello (δύο παρόμοια γεμιστά ψωμιά, με τυριά και αλλαντικά), αν θέλετε να πάρετε μαζί σας ένα γρήγορο σνακ.

Via Pignasecca 10, Τ/0039-081-55.19.554

Caseari Cautero: για σπάνιες συγκινήσεις με τζαζ μουσική

Με θέα στην πολυσύχναστη Via Rosa και υπό τους ήχους της τζαζ, καθίστε στο κοινόχρηστο τραπέζι του παντοπωλείου και ζητήστε μια ποικιλία με τυριά και αλλαντικά, για να δοκιμάσετε πριν ψωνίσετε. Εδώ θα βρείτε ψαγμένα κρασιά και ίσως μία από τις μεγαλύτερες λίστες σε αφρώδεις οίνους και σαμπάνιες στην πόλη, λιμοντσέλο, ελαιόλαδα, αρτιζανάλ τυριά και αλλαντικά από μικρούς παραγωγούς. Το Caseari Cautero είναι από τα λίγα σημεία στη Νάπολη όπου μπορείτε να κάνετε ένα degustation της προκοπής στην πλούσια γκάμα τυριών και αλλαντικών της Καμπανίας. Ο ιδιοκτήτης, Salvatore Cautero, είναι η τέταρτη γενιά μιας οικογένειας που παραδοσιακά ασχολούνταν με το εμπόριο τροφίμων, με ειδίκευση στο χονδρεμπόριο βοοειδών. Ο Salvatore είναι μερακλής και ορεξάτος, ψάχνει και φέρνει τα πιο ιδιαίτερα καλούδια στο μαγαζί του, και είναι από τα σημεία της Νάπολης που ένας γνήσιος foodie δεν πρέπει με τίποτα να χάσει. Τα περισσότερα προϊόντα του προέρχονται από την Καμπανία, την Καλαβρία και το Αμπρούτσο. Εκτός από τα γνωστά, προτείνω να δοκιμάσετε το roman conciato, πικάντικο τυρί από ανάμεικτο γάλα που ωριμάζει σε δοχεία τερακότας, το φρέσκο κατσικίσιο cacioricotta del Cilento, το gregoriano που είναι ένα πολύ σπέσιαλ πεκορίνο από απαστερίωτο πρόβειο γάλα, το καπνιστό caciocavallo barricato, τα έξοχα λουκάνικα salsiccia di suino, το πικάντικο, μαλακό σαλάμι από έναν μικρό παραγωγό της Καλαβρίας. Αν του το ζητήσετε, θα σας τα συσκευάσει για να ταξιδέψουν μαζί σας. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Piazzetta Pontecorvo, Τ/0039-081-19.17.9449

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών