ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παπαϊωάννου

Για μια ακόμα φορά πετύχαμε διάνα επιλέγοντας για ψάρι την πειραιώτικη ταβέρνα.

07.01.2014| Updated: 31.10.2023
Φωτογραφία: Μιχάλης Ρουκουνάκης
Παπαϊωάννου

Για μια ακόμα φορά πετύχαμε διάνα επιλέγοντας για ψάρι την πειραιώτικη ταβέρνα.

Η θέση: Πριν από 6 περίπου μήνες ο Παπαϊωάννου μετακόμισε σε κεντρικό σημείο του Μικρολίμανου, στην Ακτή Κουμουνδούρου.

Η ατμόσφαιρα: Δύο «αίθουσες» ως είθισται στα μαγαζιά της περιοχής: μία που βλέπει στο δρόμο και μία πλάι στη θάλασσα, καθίσαμε στην δεύτερη. Ο χώρος είναι ντυμένος στα λευκά με μπλε λεπτομέρειες, περιβάλλον άκρως ναυτικό. Τι καλύτερο από το να απολαμβάνεις φρέσκο ψάρι δίπλα στο κύμα… Πόσω μάλλον όταν τα φωτισμένα μαγαζιά και σπίτια φαντάζουν σαν μια μικρή Βενετία μέσα από την τζαμαρία το βράδυ.

Το φαγητό: Ξεκινήσαμε με μια σαλάτα «Παπαϊωάννου» (ή σπέσιαλ όπως την αποκαλούν οι θαμώνες) με ξεφλουδισμένες ντομάτες, ρόκα, μαρούλι και πιπερίτσες· το όλον ήταν ντρεσαρισμένο με μια ελαφριά βινεγκρέτ. Αποφανθήκαμε πως έπρεπε να προτιμήσουμε το σταμναγκάθι μιας και η ντομάτα έβγαζε τη σαλάτα… εκτός εποχής. Συνεχίσαμε με μια μερίδα ολόφρεσκες γυαλιστερές και το πολύ ενδιαφέρον καρπάτσιο καραβίδας με ροζ πιπέρι που μας άνοιξαν την όρεξη μέχρι να έρθει το ψάρι. Ο λόγος για μια στήρα – μοιάζει με σφυρίδα – με αρκετό ψαχνό, αριστοτεχνικά ψημένη: κατέφθασε άκρως ζουμερή στο τραπέζι. Ο σερβιτόρος μάς συμβούλευσε να αποφύγουμε το λαδολέμονο για να απολαύσουμε στο μέγιστο τη γεύση του ψαριού και αυτό και πράξαμε. Αφού ξαποστάσαμε για λίγο, ετοιμαστήκαμε για το γλυκό. Το πρώτο, μια πανακότα με σποράκια βανίλιας να αρωματίζουν το όλον και σάλτσα καραμέλας τριγύρω, ίσως η πιο νόστιμη και αυθεντική εκδοχή πανακότας που έχουμε δοκιμάσει τον τελευταίο καιρό σε ζαχαροπλαστείο ή εστιατόριο. Το δεύτερο, παραδοσιακοί λουκουμάδες σε μικρές μπουκιές συνοδεία παγωτού βανίλια – πολύ νόστιμοι και όσο πρέπει τραγανοί. Ένα σφηνάκι με λικέρ μαστίχα για το τέλος και ώρα για τον αποχαιρετισμό.

Ο λογαριασμός: Για όλα τα παραπάνω δώσαμε 45 ευρώ το άτομο, χωρίς το κρασί.

Η κάβα Απολαύσαμε μια Σαντορίνη Βαρέλι από το κτήμα Σιγάλα που έδενε ιδανικά με το ψητό ψάρι. Η λίστα με τα κρασιά είναι ενημερωμένη, με αρκετές επιλογές και το προσωπικό αρκετά καλά καταρτισμένο ώστε να σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο κρασί για τις επιλογές σας.

Επιπλέον πληροφορίες: Καλό είναι να κάνετε κράτηση ώστε να κάτσετε στην «κάτω αίθουσα». Στο πάρκινγκ ίσως δυσκολευτείτε λίγο, ειδικά αν επισκεφθείτε το μαγαζί Παρασκευή ή Σαββατοκύριακα. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 1 μ.μ. έως αργά το βράδυ. Κυριακή 1 μ.μ.- 6.30 μ.μ.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Για ψάρι

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών