ΕΞΟΔΟΣ

Rouan Thai: το σπίτι της Ταϊλάνδης στην Τρούμπα

Στο αγαπημένο ταϊλανδέζικο του Πειραιά μαθαίνουμε τα μυστικά της κουζίνας τους.

08.09.2021| Updated: 23.05.2022
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος
Rouan Thai: το σπίτι της Ταϊλάνδης στην Τρούμπα

Μια ιστορία αγάπης υπάρχει πίσω από το ταϊλανδέζικο του Πειραιά. Σε αυτή τη γειτονιά έδιναν παθιασμένα φιλιά ο Νίκος Κούρκουλος και η Τζένη Καρέζη στην ταινία «Λόλα» (1964). Στην αληθινή ζωή, εδώ στέγασαν τα κοινά όνειρά τους ο Ηπειρώτης Μπάμπης και η Noi από την Μπανγκόκ, φτιάχνοντας ένα καφενείο-ουζερί. Το σενάριο έχει ως εξής: Τη δεκαετία του ’80 ο Μπάμπης έκανε ένα πέρασμα από τα καράβια, δουλεύοντας ως μηχανικός πλοίου, και στο Σιάμ γνώρισε τη Noi (ή αλλιώς Wanna – έχει βαφτιστεί Μαρίνα), την ερωτεύτηκε και την παντρεύτηκε.

Μέχρι να γίνει το καφενείο κανονικό εστιατόριο, πέρασαν μερικά χρόνια, κι έτσι το 2005 ξεκίνησε επίσημα η λειτουργία του Rouan Thai. Εν τω μεταξύ, ήρθε στην Ελλάδα και η κόρη της Noi, η Nok (στα ταϊλανδέζικα σημαίνει «πουλάκι» –έχει βαφτιστεί Μαρία), μαγείρισσα με πτυχίο, που έχει αναλάβει πλέον την κουζίνα. «Στην Ταϊλάνδη τρώμε πέντε ή έξι μικρογεύματα. Το πρωί θα φάμε ρύζι ή νουντλς, ή σκέτο ρύζι σε ζωμό κρέατος. Λίγο αργότερα, θα φάμε ομελέτα με φρέσκο κρεμμυδάκι, μετά νουντλς με λαχανικά ή με κεφτεδάκια. Σχεδόν όλα τα μαγειρεύουμε στο γουόκ, εκτός από τα κάρι και τις σούπες, που τις κάνουμε σε χάλκινο ή αλουμινένιο κατσαρολάκι. Το πιο γνωστό φαγητό στη χώρα μου είναι η σούπα με πράσινο κάρι. Επίσημο φαγητό θεωρούνται οι ψαροκεφτέδες με πέρκα», λέει η Μαρίνα. Η κουζίνα τους είναι χειμωνιάτικη, παραδέχονται, επειδή έχει καυτερά και σούπες.

Το φαγητό τους μυρίζει λεμονόχορτο, φύλλα καφίρ, κόλιανδρο και φρέσκο τσίλι. Μου είπαν ότι στη χώρα τους υπάρχουν πάνω από 20 είδη βασιλικού, τα οποία χρησιμοποιούν και στο φαγητό, ενώ το σκόρδο και το κρεμμύδι δεν λείπει από τα γουόκ τους. Τι έχει το μενού: Το 81, το 85 και το 99, θα πείτε στον σερβιτόρο. Μόλις θα έχετε παραγγείλει τηγανητό χοιρινό με σκόρδο και πιπέρι, μια tom yum goong, δηλαδή σούπα με γαρίδες, και γλυκοπικάντικο κόκκινο κάρι με μοσχάρι, γάλα καρύδας και πιπεριές. Θα επιλέξετε από έναν κατάλογο με 147 πιάτα (αν και η αρίθμηση φτάνει έως το 211).

Μαγειρεύουν πολλά κινέζικα εδέσματα, εκτός από τις σπεσιαλιτέ της Ταϊλάνδης, καθώς, λόγω του λιμανιού, σερβίρουν λογιών Ασιάτες – κυρίως πληρώματα κρουαζιερόπλοιων από την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, αλλά και Κινέζους εργαζομένους στην COSCO και στις ναυτιλιακές εταιρείες της γειτονιάς. Έχουν εκλεκτή και σταθερή πελατεία από το 2005. Πρίγκιπες και πρέσβεις έχουν φάει από τα χέρια τους. Αξίζει να δοκιμάσετε το pad thai, τη σαλάτα με παπάγια και φυστίκι, όπως και τη σούπα με πράσινο κάρι, γαρίδες και μπαμπού, αν αντέχετε τα εξωτικά καυτερά. Ταϊλανδέζικες μπίρες θα σβήσουν τη δίψα. Εξυπηρέτηση εγκάρδια και με χαμόγελο. Θα σας θυμούνται κάθε επόμενη φορά που θα έρθετε.

Rouan Thai: το σπίτι της Ταϊλάνδης στην Τρούμπα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣPad ThaiPad Thai

Rouan Thai

Nοταρά 131, Πειραιάς

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 162.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών